Teden v EU – Zasedanja političnih skupin, sestanki v Rigi in Ljubljani

Calendar - MashableTa teden bo v Evropskem parlamentu zaznamovan s srečanji poslancev v okviru njihovih političnih skupin. Na ministrski ravni pa bodo države razpravljale o kohezijski politiki, potekalo bo ministrsko srečanje Vzhodnega partnerstva.

Poslanci Evropskega parlamenta bodo ta teden zasedali v političnih skupinah. To pomeni, da sestanki potekajo za zaprtimi vrati le za člane politične skupine, saj poslanci v njej razpravljajo o stališčih in argumentih ter besedilih, ki bodo v blilžnji prihodnosti predmet glasovanj. Sestanki političnih skupin so pomembni, saj se nemalokrat zgodi, da imajo poslanci iz iste politične skupine različna stališča. Da bi bila skupina močna, mora biti enotna. In le tako lahko “zmaga” na glasovanjih. Predvsem je to pomembno, ko gre za vprašanja, kjer se pokažejo razlike med različnimi nacionalnostmi, na primer nekateri poslanci bodo bolj občutljivi za vprašanja migracije, drugi enakost spolov, tretji varstvo okolja. V primeru, da ima politična skupina težave pri oblikovanju stališč, se ponavadi razvije razprava, ki se načeloma zaključi s sprejemom stališča. Že slednje je velikokrat kompromis. Dnevni red zasedanj in več informacij je na voljo tukaj.

V okviru Latvijskega predsedovanja pa bodo ta teden sestanki potekali v Rigi. Sestali se bodo generalni direktorji držav članic za kohezijsko politiki, ki bodo pripravljali teren za bolj učinkovito uporabo teh sredstev. Več informacij je na voljo tukaj. Hkrati pa bo na dnevnem redu tudi ministrska konferenca Vzhodnega partnerstva, na kateri bo poseben poudarek na bolezni tuberkuloza. Ministri se bodo posvetili njenim vzrokom, razširjenosti v regiji ter možnostim za preprečevanje in omejevanje te bolezni. Več informacij je na voljo tukaj.

V četrtek, 2. aprila, bo v Ljubljani potekal strokovni posvet “Trajnostna mobilnost v slovenskih občinah in regijah”. Dogodek je odprt za širšo javnost, da lahko državljani predstavijo svoje poglede na mobilnost in transport, posvetili pa se bodo tudi Evropskemu tednu mobilnosti 2015. Posvet bo potekal od 9. ure dalje v prostorih Mestne občine Ljubljana, Več informacij je na voljo tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: