Evropski pregled – volitve v Franciji in Španiji, skorajšnje volitve v Veliki Britaniji, geo-blocking in letalska nesreča

Teden, ki je za nami je zaznamovala nesreča letala nemškega prevoznika Germanwings, ki se je s 150 ljudmi na krovu zaletelo v goro v francoskih Alpah. Najverjetnejša teorija je ta, da je kopilot iz zaenkrat še nepojasnjenih vzrokov letalo namerno strmoglavil. Poleg te tragične nesreče, pa je v Evropa ta teden bila tudi v znamenju volitev. Prejšnjo nedeljo se je v Franciji zvrstil prvi krog departmajskih volitev, v španski Andaluziji pa so potekale regijske volitve. Prav tako volilno je bila zaznamovana Velika Britanija, kjer se je pred majskimi splošnimi volitvami zvrstilo prvo predvolilno soočenje. Ne nazadnje, pa je (kot smo omenili že v našem ponedeljkovem napovedniku) Komisija končno začela z resnejšo razpravo o enotnem digitalnem trgu in tistemu delu le-tega, ki mi je še posebej pri srcu – odpravi “geoblockinga”.

Prizorišče nesreče (Vir: (c) Bureau d'Enquêtes et d'Analyses (BEA, France, www.bea.aero)
Prizorišče nesreče (Vir: (c) Bureau d’Enquêtes et d’Analyses (BEA, France, http://www.bea.aero)

DEPARTMAJSKE VOLITVE V FRANCIJI

Danes v Franciji poteka drugi krog departmajskih volitev, na katerih Francozi izbirajo svojih 4108 predstavnikov v departmajskih zborih. V prvem krogu volitev, ki je potekal prejšnjo nedeljo, je slavila desnosredinska stranka UMP nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je skupaj s svojimi zavezniki prejela dobrih 30% glasov. Na drugo mesto se je uvrstila skrajno desna Nacionalna fronta Marine Le Pen, ki je prejela okrog 26% glasov. Zelo slabo so se odrezali socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki so prejeli okrog 21% glasov.

“Zmaga” UMP-ja je bila nekakšno presenečenje, saj so javnomnenjske raziskave pred volitvami nakazovale precejšnjo zmago nacionalne fronte, ki naj bi dosegla tudi 33% glasov. Le Monde takšne napake pripisuje predvsem večji udeležbi od pričakovane, kar je šlo na škodo Nacionalni fronti. Ne glede na končne rezultate, pa je Nacionalna fronta še vedno za 10% izboljšala rezultat glede na prejšnje departmajske volitve, je pa dosegla pol odstotka slabši rezultat kot na lanskih evropskih volitvah, ko je slavila zmago.

Marine Le Pen pa gleda tudi že na leto 2017, ko bodo v Franciji potekale predsedniške volitve, Kot poroča EurActiv je Le Penova v pogovru za grško televizijo Mega napovedala, da bo, v kolikor bo izvoljena za francosko predsednico, pripravila referendum o izstopu Francije iz EU, ki naj bi predstavljala smrt za gospodarstvo, socialno-varnostni sistem in identiteto države.

REGIONALNE VOLITVE V ANDALUZIJI

V nedeljo so volitve potekale tudi v največji španski pokrajini Andaluzija. “Senzacija” volitev je bila leva stranka Podemos, ki je osvojila 15 sedežev v 107 članskem regionalnem parlamentu. Na volitvah so sicer zmagali socialisti (47 sedežev), na drugo mesto pa se je uvrstila trenutno vladajoča stranka na državni ravni – ljudska stranka (33 sedežev). Obe stranki sta sicer doživeli precejšen upad podpore.

Po mnenju sociologa Pabla Ferrandiza, ki ga povzema EurActiv, ta uvrstitev dokazuje, da bosta tako Podemos, kot tudi podobna stranka iz desnega spektra Ciudadanos (osvojila je 9 sedežev) lahko precej premešala karte tudi na ostalih regijskih volitvah, ki bodo letos potekale v Španiji.

PRIHAJAJOČE VOLITVE V VELIKI BRITANIJI

Prejšnji teden sta britanski televizijski postaji Sky News in Channel 4 gostili prvo “soočenje” med predsednikoma glavnih britanskih strank – konservativcev in demokratov. Navednice pri soočenju uporabljam, ker ni šlo za pravo soočenje, saj je šlo za dva ločena intervjuja obeh predsednikov. Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravil časopis The Guardian, povzema pa ga EurActiv, gledalci menijo, da je David Cameron izšel kot zmagovalec s 56% gledalcev, medtem ko je Ed Milliband prepričal 46% gledalcev.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah, ki jih na svojih straneh zbira BBC sta obe glavni stranki izenačeni pri 34%, na tretjem mestu pa je evroskeptični UKIP s 13 podpore. Slednjemu  drugače po poročanju EurActiva podpora pada, na kar naj bi vplivali škandali povezani z nekaterimi evroposlanci iz njihovih vrst, ki naj bi neupravičeno uporabljali sredstva oz. napihovali svoje stroške.

KONEC GEO-BLOCKINGA?

Evropski komisarji so v sredo končno začeli z razpravo glede uvedbe enotnega digitalnega trga, na podlagi katerega naj bi Komisija v maju predstavila strategijo za njegovo uveljavitev. Kot poroča tiskana izdaja European Voicea naj bi se strinjali da predstavlja omejevanje dostopa do spletnih strani na podlagi lokacije uporabnika (“geo-blockng”) oviro na enotnem trgu. Poleg majske strategije naj bi po poletju sledile še podrobnosti o zakonodajnih spremembah.

Geo-blockinga bi se lahko lotili na dva načina še poroča časopis. V prvem primeru bi lahko Komisija pod vprašanje postavila ozemeljske omejitve, ki so prisotne v pogodbah med producenti in distributerji. Po mnenju Evropskega združenja potrošniških organizacij BEUC pa bi Komisija že sedaj lahko zahtevala polno uporabo direktive o storitvah, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi državljanstva oz. kraja bivanja.

NOVA PRIPOROČILA ZA LETALSKO VARNOST

Že od torka, ko se je nesreča zgodila, so spletne strani in drugi viri novic polni informacij o tem, kaj naj bi nesrečo povzročilo. Najverjetnejša teorija je ta, da je kopilot zaradi zaenkrat še nepojasnjenih vzrokov leto namerno strmoglavil. Kaj se je dejansko dogajalo med 10:31, ko je francoska kontrola zračnega prometa izgubila stik z letalom in 10:41, ko je letalo izginilo iz radarskih zaslonov, bo pokazala preiskava, ki pa vsekakor ne bo enostavna in kratka. Preiskovalci namreč niso uspeli še najti druge črne skrinjice, v kateri so zabeleženi “tehnični” podatki o letu. Prva skrinjica, na kateri so posneti pogovori v pilotski kabini, pa nakazuje na prej omenjeni scenarij.

Kot poroča EUobserver je Evropska agencija za varnost letenja (EASA) že izdala priporočilo, ki pravi, da bi morala biti ves čas poleta v pilotski kabini vsaj dve osebi. Evropska pravila s tega področja že sedaj določata obvezno prisotnost dveh oseb v kabini, vendar se ta obveznost lahko začasno odpravi v primeru fizioloških oz. operativnih potreb poleta. Kot še opozarja EASA je to priporočilo začasne narave in je bilo pripravljeno na podlagi trenutno znanih teorij o vzrokih za nesrečo v pričakovanju dokončnih izsledkov preiskave.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: