Pogumno v 2015 – Latvija, finance in varnost

Calendar - MashableDobrodošli v novem letu! Danes so se v svoje klopi vrnili poslanci v Evropskem parlamentu, v svoje pisarne uradniki Evropske komisije, prav posebno nalogo pa je za prihajajočih šest mesecev prvzela Latvija. Prvi delovni teden v letu 2015 bo zaznamovala uradna otvoritev Latvijskega predsedovanja Svetu EU, v Evropskem parlamentu pa bodo na dnevnih redih odborov finančne in varnostne tematike.

Vir: baltic-course.com
Vir: baltic-course.com

KRMILO ZA LATVIJO – POKAŽI, KAJ ZNAŠ

Latvija je v svoje roke prevzela krmilo Sveta Evropske unije. Predsedujoča država tej evropski instituciji se zamenja vsakih šest mesecev in je zadolžena za pripravo osnutkov kompromisnih dokumentov, vodenje sestankov vseh sestav Sveta in še marsikaj. Latvija bo tokrat predsedovala prvič in za majhno novo državo članico je to pomembna naloga. Načrtovanje predsedovanja se ponavadi začne še skoraj leto pred prevzemom vodstva in vsak sestanek je zasnovan z namenom. Čeprav uradni sestanki ministrov držav članic potekajo v Bruslju (ali Luksemburgu), pa so organizirani neuradni sestanki ministrov (kjer se oblikujejo dogovori) ponavadi v predsedujoči državi. V četrtek, 8. 1. 2015, bo v Latviji potekala uradna otviritev predsedovanja, na kateri bodo prisotni vsi Komisarji in drugi visoki politiki z evropske in nacionalnih ravni. Vse informacije o predsedovanju Latvije so na voljo na uradni spletni strani, napovednik dogodkov in sestankov pa tukaj.

POSLANCI V ODBORIH – NA DNEVNEM REDU BANKE IN VARNOST

Vir: theparliamentmagazine.eu
Vir: theparliamentmagazine.eu

V Evropskem parlamentu bodo potekala ta teden zasedanja parlamentarnih odborov. Srečali se bodo poslanci Odbora za gospodarstvo in monetarne zadeve (ECON), ki bodo med drugim razpravljali tudi o možnih ukrepih za izboljšanje zaupanja v indikatorje LIBOR/EURIBOR. Več informacij o dnevnem redu je na voljo tukaj.

Poslanci Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) pa bodo skupaj z Evropsko varuhinjo človekovih pravic, Emily O’Reilly, razpravljali o poročilu Europola o programu sledenja finančnega terorizma. Več informacij je na voljo tukaj. Več o Evropski varuhinji človekovih pravic pa tukaj.

Vse seje Odborov Evropskega parlamenta lahko spremljate v živo s simultanim tolmačenjem na tej povezavi.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: