Zaključni tedenski napovednik

Dogajanje v Evropski uniji in njenih institucijah se s tem tednom umirja. Tudi v Bruslju se namreč začenjajo božično-novoletni prazniki. Pred vami je torej zadnji letošnji prispevek na našem blogu. Z novimi prispevki se vam bomo javili v ponedeljek 5. januarja, ko bomo ponovno pripravili “pravi” napovednik tedenskega dogajanja. Za danes pa si oglejte katere novosti bo prvi januar prinesel Uniji.

Novoletna jelka pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu (Vir: (c) Evropska unija 2014 - Evropski parlament)
Novoletna jelka pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu (Vir: (c) Evropska unija 2014 – Evropski parlament)

Na Silvestrovo se od šestmesečnega predsedovanja poslavlja Italija, štafeto pa predaja Latviji. Glavne prioritete latvijskega predsedstva bodo povečanje konkurenčnosti in rasti v EU, polna uporaba digitalnega potenciala za razvoj EU in povečanje vloge EU kot globalnega akterja. Novice in informacije o predsedovanju lahko najdete na uradni spletni strani predsedovanja in in njihovem Twitter računu.

S prvim januarjem se bo razširilo tudi območje evra. Kot 19. država bo skupno evropsko valuto sprejela Litva. Litovski prehod na evro bo podoben slovenskemu, saj bodo litasi skupaj z evrom krožili samo prva dva tedna. Zadnja anketa, ki jo je objavila litovska centralna banka kaže, da prevzem evra podpira 53% ljudi, proti pa je 39% prebivalcev. Kako bodo izgledali litovski kovanci si lahko ogledate tukaj.

Po “evropskem letu volitev”, ko ravno zaradi izvolitve novega Parlamenta in Komisije EU ni razglasila posebnega leta, bo leto 2015 posvečeno razvoju. Z aktivnostmi, ki se bodo odvijale čez leto želi EU povečati zavedanje o pomenu razvojne politike in predstaviti glavne projekte, ki jih EU podpira v državah v razvoju.

S prvim januarjem dobivamo tudi novi Evropski prestolnici kulture – to bosta belgijski Mons in češki Plzeň, Bristol pa za eno leto prevzema naziv Zelene prestolnice Evrope. Bristol bo ta naziv leta 2016 “predal” Ljubljani.

Tako. To je za letos z naše strani vse. Upam, da vam je bilo naše pisanje zanimivo. Z razlaganjem EU-ja in njenih politik bomo nadaljevali tudi prihodnje leto. Želimo vam lepe in mirne božične praznike, čim boljše leto 2015 ter da bi se vam uresničile vse želje. Srečno!

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: