Teden v EU – strategija za Alpsko regijo, UNFCCC v Limi in novi začetki v Bruslju

Calendar - MashablePodnebne spremembe, strategija za Alpsko regijo, Evropski dan turizma in nov obraz v Bruslju bodo ta teden na vrhu evropskega dnevnega reda. Poslanci Evropskega parlamenta se bodo srečali v Odborih, ministri držav članic pa v okviru Sveta za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in potrošnike.

Vir: Evropska komisija
Vir: Evropska komisija

Ponedeljek, 1. december, je Evropski dan turizma. To leto bo v Bruslju zato v ponedeljek potekala odprta razprava o prihodnosti konkurenčne turizma v Evropi. Razprave se bodo udeležili razni deležniki na področju turizma, od lokalnih in regionalnih oblasti, evropskih sektorskih združenj in državljanov. Razprava bo med drugim tekla o digitalizaciji turizma, znamki “Destination Europe”, boljši zakonodaji na področju turizma ter kvaliteti in koordinaciji politik. Dogodek lahko spremljate v živo na spletu preko te povezave, za čivkanje pa uporavitev#EUtourismday. Preverite tudi programuradno spletno stran in dodatne informacije.

Vir: Evropska komisija
Vir: Evropska komisija

V ponedeljek in torek, 1. in 2. decembra, bo potekal zaključek širokega javnega posveta o Strategiji EU za Alpsko regijo (EUSALP), ki je bila izvedena med julijem in oktobrom letos. Na konferenci bodo sodelujoči razpravljali o bodočih izzivih skozi makro-regionalni pristop in s tem pripomogli k pripravam nove strategije za komunikacijo in akcijskemu načrtu za Alpsko regijo, ki ga bo Evropska komisija pripravila predvidoma v juniju 2015. Tukaj lahko najdete več informacij, dnevni red in prijavni obrazec.

Vir: Evropska komisija
Vir: Evropska komisija

Prav tako v ponedeljek, 1. decembra, se bo začelo srečanje svetovnih voditeljev v okviru konvencije OZN za podnebne spremembe (UNFCCC). To je vsakoletno zasedaje, ki se letos odvija v Limi (Peru). Na srečanju bo tudi delegacija Evropske unije, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije. Hkrati je na UNFCC tudi delegacija iz Evropskega prlamenta. EU pričakuje, da se bo konferenca v Limi zaključila z oblikovanjem okvirnega pravno zavezujočeva dogovora o podnenih spremembah, ki bi ga voditelji nato sprejeli prihodnje leto v Parizu. Več informacij o konferenci je tukaj, uradna spletna stran konference pa tukaj.

Predsednik Evropskega sveta v odhodu H. Van Rompuy (desno) in prihajajoči predsednik D. Tusk (levo). Vir: bigstory.ap.org
Predsednik Evropskega sveta v odhodu H. Van Rompuy (desno) in prihajajoči predsednik D. Tusk (levo).
Vir: bigstory.ap.org

Na prvi dan decembra bo funkicijo nastopil novi predsednik Evropskega sveta. Poljak Donald Tusk bo zamenjal dosedanjega predsednika, Belgijca Hermana Van Rompuya. Njegov mandat bo trajal 2,5 let z možnostjo obnovitve. Njegova naloga pa bo, da vodi zasedanja na najvišji ravni – Evropskem svetu – kjer se srečujejo predsedniki držav ali vlad držav članic Evropske unije.

Photo: ŠM
Photo: ŠM

Evropski parlament bo ta teden delal v Odborih. Najbolj odmevni dokumenti bodo na dvenvem redu Odboroa AFET (zunanje zadeve), kjer bodo poslanci razpravljali poročilih politike širitve EU ter skupne zunanje in varnostne politike, dnevnem redu Odbora ENVI (okolje), kjer bo razprava tekla tudi o sistemu trgovanja z emisijami (ETS) in njegovimi reformami in dnevnem redu odbora IMCO (notranji trg), kjer bodo poslanci posebno pozornost namenili pravilom za nadzor na notranjem trgu in novim standarodm za zaščitno opremo.

Vir: Evropska komisija
Vir: Evropska komisija

V okviru Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in potrošnike pa se bodo ta teden srečali ministri za zdravje. Na vrhu njihovega dnevnega reda bo predvsem razprava o cepljenju. Več informacij in dnevni red je na voljo tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: