Teden v EU – nezaupnica, investicijski načrt in papež

Calendar - MashableTa teden bodo poslanci evropskega parlamenta ponovno preživeli v Strasbourgu. Plenarno zasedanje bo verjetno zelo dinamično in zanimivo, saj bodo obravnavane nekatere zelo pereče teme. Razpravljali bodo namreč o morebitni nezaupnici Junckerjevi Evropksi komisiji, priznanju neodvisne države Palestine, obiskal pa jih bo tudi papež Frančišek. V četrtek bo v Bruslju potekal tudi Svet za transport, telekomunikacije in energijo (TTE).

14637193966_458fefcc6a_zPrva stvar na dnevnem redu poslancev v Evropskem parlamentu bo v ponedeljek zvečer razprava o predlogu nezaupnice Evropski komisiji. Predlog nezaupnice so podprli poslanci iz vrst skupine EFDD in samostojnih poslancev po razpravi o “Lux leaks” s predsednikom Komisije Jean-Claudom Junckerjem Predlagatelji želijo, naj Parlament potrdi, “da nima zaupanja v gospoda Junckerja kot predsednika Evropske komisije in predstavnika Evropske unije v odnosu do državljanov”. Glasovanje o predlogu bo v četrtek opoldne. Za razrešitev mora predlog na glasovanju dobiti dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino vseh poslancev Evropskega parlamenta (376 parlamentarcev). Več informacij tukaj.

V torek bo poslance ob 11.15 nagovoril papež Frančišek, ki prihaja na povabilo predsednika Evropskega parlamenta, Martina Schulza iz vrst socialistov in demokratov (S&D). Nazadnje je papež Janez Pavel II obiskal Evropski parlament leta 1988. Več informacij tukaj.

0d398-8660298504_3b1fe5163bV sredo bo predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, poslancem v Evropskem parlamentu predstavil sveženj zakonodaje, ki vključuje ukrepe za delovna mesta, rast in naložbe v višini 300 milijard evrov. Seldila bo razprava s predstavniki političnih skupin. Namen osnutka zakonodaje, ki jo je pripravila Evropska komisija, je, da omogoči rast in zaposlovanje v EU s spodbujanjem naložb, javno-zasebnih partnerstev ter boljše kreditiranje Evropske investicijske banke in drugih bančnih ustanov za gradnjo infrastrukture in dokončanje enotnega trga. Več informacij tukaj.

Flag-Pins-Palestine-SwedenPrav tako v sredo bo potekala med poslanci razprava o priznanju Palestine kot samostojne države. Vodja evropske diplomacije Federica Mogherini se je nedavno zavzela za državnost Palestine, Švedska pa je Palestino kot prva članica EU tudi uradno priznala. Več parlamentov držav članic je že sprejelo resolucije o priznanju Palestine. Ker Evropski parlament nima možnosti odločanja v imenu držav članic na področju zunanje politike, lahko v tem primeru sprejme deklaracijo oziroma resolucijo, v kateri izrazi svoje mnenje. Več informacij tukaj.

Evropska komisija bo v sredo sprejemala tudi mesečni paket seznama kršitev evrospke zakonodaje s strani držav članic z namenom doslednega izvajanja zakonodaje EU. Seznam zadev, ki jih bo Komisija posredovala v postopek na Sodišče EU bo dostopen na tej povezavi. Več informacij o postopku je na voljo tukaj in tukaj.

V četrtek bo potekalo srečanje ministrov na področju transporta, telekomunikacij in energetike (TTE). Dnevni red bo v kratkem na voljo tukaj.

Več informacij o glavnih temah plenarnega zasednja je na voljo tukaj.

Vse razprave na plenarnem zasedanju lahko spremljate v živo s simultanim tolmačenjem v vse uradne jezike EU na tej povezavi.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: