Teden odborov in priprav na plenarno zasedanje EP

V prihajajočem tednu se bodo poslanci ponovno srečali v svojih matičnih odborih, v luči priprav na prvo popočitniško plenarno zasedanje, ki bo potekalo med 15. in 18. septembrom v Strasbourgu, pa se bodo poslanci srečali tudi v okviru svojih političnih skupin. Prav tako bo v prihajajočem tednu Sodišče EU razsodilo v primeru “MasterCard”, v katerem je Komisija družbi plačilnih kartic že leta 2007 očitala kršenje pravil konkurence, družba pa se je na odločitev pritožila. Generalni pravobranilec v tem primeru predlaga  potrditev odločitve Komisije in zavrnitev pritožbe. Ta teden naj bi tudi bila uradno znana porazdelitev komisarskih resorjev. O špekulacijah si lahko več preberete v našem prejšnjem prispevku.

Zasedanje odborov Parlamenta

Med odbori bo najbolj dejaven odbor za zunanje zadeve. Poleg srečanja z velikim egiptovskim muftijem Dr Shawqy Ibrahim Abdul Kareem Allam in razpravi o trenutnem stanju v Egiptu bodo poslanci tega odbora veliko časa posvetili stanju v Ukrajini. Poslanci bodo tako razpravljali o čim hitrejši ratifikaciji asociacijskega sporazuma s to državo, ki je predvidena na plenarnem zasedanju prihodnji teden. Poleg odbora za zunanje zadeve se bo danes sestal tudi odbor za proračunski nadzor, ki naj bi sprejel mnenje o proračunu Unije za prihodnje leto.

Poslanci pododbora za varnostne in obrambne zadeve bodo skupaj s predstavniki zveze NATO in Evropske službe za zunanje delovanje razpravljali o razmerah v državi, predsednik Evropskega parlamenta pa se bo v četrtek odpravil na uradni obisk v Kijev, kjer se bo udeležil odprtja Evropske strateške konference. Člani pododbora za človekove pravice pa se bodo s profesorjem Nuritom Peledom, nagrajencem nagrade Saharov za leto 2011, pogovarjali o razmerah otrok v Gazi. Oba se bosta sestala v četrtek.

Sestanki političnih skupin

Politične skupine bodo v torek in sredo pripravljale prihodnje plenarno zasedanje, Poleg ratifikacije asociacijskega sporazuma z Ukrajino naj bi na plenarnem zasedanju čas namenili tudi razpravi o trenutni situaciji v tej državi in v Gazi, Siriji in Iraku. Svet EU naj bi na zasedanju predstavil tudi svoje stališče do proračuna Unije za leto 2015, poslanci pa naj bi glasovali tudi o dodelitvi sredstev iz evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji štirim državam članicam.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: