Bodoči komisarji: Uradne informacije in špekulacije

commissioners-092014-en-v5-leadEvropska komisija je pravkar objavila uradni predlog članov kolegija komisarjev za prihodnjih pet let let, kot ga je predlagal predsednik Komisije, Jean-Claude Juncker. V evropskih medijih in na družbenih omrežjih pa se je pojavila poplava “organigramov” bodoče komisije, kjer potencialnim komisarjem že pripisujejo določena področja.

Najbolj popularno in deljeno infografiko je pripravil EurActiv. Ta slovenski kandidatki Alenki Bratušek pripisuje resor za digitalizacijo in inovacije, pri čemer bi bila tudi ena izmed šestih podpredsednikov Komisije. Kaj točno bi njeno delo zajemalo, še ni znano, pišejo bruseljski mediji. Med tem je The Brussels Blog Financial Timesa slovenski komisarki (v času pisanja so menili, da bo to Tanja Fajon) dodelil portfelj komisarke za carinsko unijo. Tretja možnost za portfelj slovenskega predstavnika v Evropski komisiji pa bi po pisanu Dela naj bil Generalni direktorat za transport.

Na vprašanje, katera od treh možnosti bi bila najodgovornejša, je za strokovnjake s področja zadev EU dokaj enostavno odgovoriti. Ne glede na to, da se funkcija ene od podpredsednikov Komisije sliši prestižno, je potrebno pri izbiri resorjev misliti predvsem na njihovo “težo” v smislu deleža proračuna EU, ki je namenjen posameznim področjem. Tako je na primer prvi slovenski Komisar Janez Potočnik v svojem prvem mandatu v okviru Direktorata za raziskave upravljal s približno 1/3 celotnega proračuna EU. Tako transport kot carinska unija ter digitalna agenda pa v evropskem proračunu predstavljajo občutno manjši delež.

Ne glede na infografike in špekuliranja slovenskih in tujih medijev, pa so se na Twitterju pod oznakami #EUtopjobs, #EUtopjobsrumors in #TeamJunckerEU pojavile najrazličnejše informacije in dodatne špekulacije tako o slovenskih kot tudi tujih potencialnih portfeljih.

5

 

1 2

S kakšnimi karakterji in osebnostmi se ukvarja Juncker pri delegiranju resorjev, kaj šteje pri dodeljevanju področij in koliko pomenita politična moč in izkušnje, si preberite v European Voice.

ENAKOST SPOLOV IN MANJKAJOČI RESORJI

Neelie Kroes on Twitter
Neelie Kroes on Twitter

V razpravi o bodoči sestavi Evropske komisije pa ne moremo preko dejstva, da je na trenutnem seznamu le devet kandidatk ženskega spola. Komisarke sestave Evropske Komisije pod vodstvom Barrosa opozarjajo na potrebo po večjem številu žensk komisark in so pozvale Junckerja, da naj jih bo vsaj deset.

3

Hkrati pa bo Juncker moral obrazložiti tudi nekatere spremembe glede Generalnih direktoratov, ki bodo preoblikovani ali celo izginili. Okoljevarstvenikom bo na primer potrebno razložiti, zakaj vztraja na združevanju Generalnega direktorata za podnebne spremembe in energijo, državam Zahodnega Balkana pa, kje se je izgubil Generalni direktorat za širitev.

Kakorkoli že, predlagane kandidate mora najprej potrditi Svet, nato pa še Evropski parlament. V slednjem so lahko zadeve bolj nepredvidljive. Zato bo politični september na ravni EU še toliko bolj zanimiv.

Naj pa poudarimo še, da je naloga Komisarjev in Komisark v prvi vrsti, da delajo za interese Unije in ne, da predstavljajo svojo državo članico (za to imamo Svet EU). Seveda pa marsikateri od njih ne pozabi, od kod prihaja.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: