Teden v EU – 2. do 8. september 2013

Ne samo šolarji, ta teden se v svoje klopi vračajo tudi evropski poslanci v Bruselj. Na sporedu so namreč zasedanja parlamentarnih odborov, na katerih bodo poslanci med drugi pripravljali tudi prvo popočitniško plenarno zasedanje, ki bo v Strasbourgu potekalo prihodnji teden. Ameriško prisluškovanje, stanje evropskega gospodarstva in javnih financ ter ukrepi za povečanje zaposlenosti so le nekatere teme na dnevnem redu. Prav tako pa bo teden zaznamovalo zasedanje voditeljev držav skupine G20, ki bo potekalo v Sankt Petersburgu v četrtek in petek, ki se ga bosta udeležila tudi predsednika Evropske komisije Barroso in predsednik Evropskega sveta Van Rompuy.

Parlamentarni odbori

V četrtek se bo v odboru za državljanske svoboščine začela razprava o prisluškovanju ameriške agencije za nacionalno varnost zoper EU in njene državljane. Poslanci bodo, med drugim, zaslišali oz. prisluhnili novinarjem, ki so javnosti posredovali informacije. Razprava se bo začela ob 15. uri.
Še pred tem se bo v dopoldanskem času sestal odbor za ekonomske in monetarne zadeve, ki bo skupaj s predsednikom evroskupine Jeorenom Dijsselbloemom razpravljal o zadnjih dogajanjih znotraj evroskupine, med drugim tudi o morebitnih novih korakih povezanih z Grčijo. Sestal se bo tudi odbor za proračun, ki bo razpravljal o dodelitvi pomoči iz evropskega solidarnostnega sklada trem državam, med drugim tudi Sloveniji, ki so jih konec leta 2012 prizadele hude poplave. Razprave v obeh odborih se bodo začele ob 9. uri.
Prav tako ob 9. uri se bodo začele tudi razprave v odboru za kulturo in izobraževanje, kjer bodo poslanci odločali o novem programu za kulturo “Kreativna Evropa” za prihodnje dolgoročno finančno obdobje ter v odboru za zaposlovanje in socialne zadeve, kjer naj bi sprejeli nov program EU za ustvarjanje delovnih mest, spodbujanje delavske mobilnosti in zmanjševanje socialne izključenosti.
EU na zasedanju G20
Pred tokratnim zasedanjem držav skupine G20 sta predsednika Komisije in Evropskega sveta v skupnem pismu voditeljem držav članic EU predstavila glavne teme in izzive, ki bi se jih morali voditelji G20 dotakniti na tokratnih pogovorih. Predsednika tako ostale voditelje pozivata k izboljšanju medsebojnega zaupanja ter k nadaljevanju iskanja rešitev za močno, uravnoteženo, trajnostno in vključujočo rast, pri čemer mora slednja, skupaj z zaposlovanjem ostati na vrhu prizadevanj skupine G20. Poleg tega temeljne prioritete ostati finančna reforma, boj proti davčnim utajam in goljufijami se mora nadaljevati, reformirati je potrebno mednarodno finančno arhitekturo, več pa je potrebno delati na področju razvoja, boja proti korupciji in energetike.
 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: