Teden v EU – 9. do 15. september 2013

Kakšno je stanje Unije? Vsekakor ne takšno kot bi si ga želeli. O tem kako stoji Evropa in kakšna je njena prihodnost bo v sredo pred poslanci v Strasbourgu govoril predsednik Komisije Barroso. Poleg stanja v Uniji, pa bodo poslanci v Strasbourgu razpravljali tudi o stanju v Siriji in Egiptu, bančnem nadzoru v EU, novih pravilih o nepremičninskih posojilih ter o pridobivanju zemeljskega plina iz skrilavcev. Prav tako bo v tem tednu Komisija predstavila zakonodajne predloge, ki naj bi med drugim predvidevali ukinitev t. i. roaminga, Parlament pa bo dobrih devet mesecev pred evropskimi volitvami razkril podrobnosti (predvolilne) informacijske kampanje.
Govor o stanju v Evropski uniji 2013
V sredo ob 9. uri bo predsednik Evropske komisije Barroso pred poslanci predstavil vsakoletni govor o stanju v Uniji, v katerem bo izpostavil glavne izzive s katerimi se srečuje in s katerimi se bo EU morala spopasti v prihodnosti. Govoru bo sledila razprava z evropskimi poslanci.
V razpravi pa lahko letos sodelujejo tudi državljani preko Facebook, Google+ in Twitter (#SOTEU) profilov Evropske komisije. Predsednik komisije bo dan po govoru (12. september ob 20.30 uri) sodeloval v intervjuju, ki bo v živo potekal n Euronews. Državljani lahko svoja vprašanja (v pisni ali video obliki) posredujejo prek Google+, Facebooka in Twitterja, z uporabo hashtaga #askbarroso.
Septembrsko plenarno zasedanje EP v Strasbourgu
Poleg govora o prihodnosti v Uniji bodo poslanci na prvem popočitniškem plenarnem zasedanju razpravljali tudi o trenutnem stanju v Siriji in Egiptu. Razprava o dogajanju v obeh državah bo potekala v sredo popoldne, resoluciji pa bosta na glasovanju v četrtek.
Še pred tem bodo poslanci v torek razpravljali o prihodnosti biogoriv (opuščanje sedanjih in prehod na novo generacijo), novih pravilih glede stanovanjskih posojil, odločali pa bodo tudi dokončni vzpostavitvi neposrednega nadzora 150 največjih bank znotraj EU s strani Evropske centralne banke.
V torek dopoldne pa bosta podpredsednika Parlamenta Anni Podimata in Othmar Karas predstavila potek informacijske kampanje pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo po celotni EU potekale konec maja 2014.

Enotni trg za telekomunikacije

V torek bo tudi več znanega glede ukinjanja stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih znotraj EU. Evropska komisija bo namreč predstavila zakonodajni paket, ki bo vseboval zakonodajne predloge glede ureditve enotnega telekomunikacijskega trga znotraj Unije. Poleg ukinitve stroškov mobilnega gostovanja znotraj EU naj bi zakonodajni predlogi vsebovali tudi zagotovila za zagotavljanje internetne nevtralnosti

Več o predlogu in ozadje

Stalni napovednik dogajanja v EU
EU Newsroom – Tiskovno središče EU

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: