Bruselj kliče. Dobesedno!

Torek pred dvema tednoma. Zazvoni telefon. Neznana številka. Začetek kot se spodobi za kako dobro grozljivko. Ampak na drugi strani “žice” sploh ni bilo nobenega grozljivega glasu. Nasprotno. Prijazen ženski glas mi je dejal: “Pred časom ste se prijavili za službo pri nas. Bi vas še vedno zanimalo?” Mislim, da nista minili niti dve sekundi, ko sem tako rekoč brez pomisleka izstrelil: “Seveda!!!”

Tako nekako se je vse skupaj začelo. V sredini marca sem res poslal prošnjo za službo pri eni izmed bruseljskih komunikacijskih agencij. V resnici so iskali nekoga, ki mu je materni jezik italijanščina. Sam ta pogoj izpolnjujem samo “de facto”, saj je italijanščina “samo” moj drugi jezik, ki ga govorim tako dobro (če ne še boljše) kot slovenščino. Žal takrat ni bilo nobenega odgovora. Še ena izmed maloštevilnih poslanih prošenj, ki bo ostala brez odgovora, sem si mislil. Toda klic izpred dveh tednov je vse skupaj spremenil in vse skupaj je steklo zelo hitro. V sredo sem dobil datum za razgovor, ki sem ga imel že kar v četrtek (prek Skypa), v petek pa je prišla vesela novica: “Čestitam! Izbrali smo vas!”, ki jo je spremljala že zaposlitvena pogodba. V vsega štirih dneh sem od brezposelnega družboslovca postal zaposlen FDV-jevec (ki ne bo prodajal hitre prehrane). Jutri teden pa že začnem.
Evropska unija ponuja veliko priložnosti, samo izkoristiti jih je treba. Obrabljena fraza, ki ste jo po vsej verjetnosti slišali že neštetokrat. In prepričan sem, da ste si velikokrat mislili, da gre samo še enkrat za evrokratsko propagando. Ampak to je dejstvo. Nikakršna propaganda. Kot državljani EU imamo pravico, da si službo poiščemo v vsaki izmed 27 (oz. skoraj 28) držav članic. To je dejstvo, ki ga nihče ne more zanikati. Seveda ne moremo pričakovati, da nas bodo v tujini pričakovali odprtih rok in da bodo sprejeli vsakega. Ampak priložnosti je veliko. Dovolj je, da si pogledate EURES portal, na katerem se nahajajo informacije o prostih delovnih mestih znotraj Unije. Poleg tega institucionalnega portala pa obstajajo še druge strani na katerih se  najdejo informacije. Med njimi so vsekakor koristne eujobsite.com, eurobrussels.com ter jobs.euractiv.eu.
Seveda selitev ni enostavna in razumem tudi tistega, ki se v tujino ne bi podal. Iz okolice kjer poznaš veliko ljudi, tako rekoč čez noč pristaneš nekje, kjer ne poznaš skoraj nobenega. Ampak človek, kot družabno bitje, se privadi tudi tega in si ustvari nova poznanstva. Večjo težavo lahko predstavljajo stroški selitve, ki vsekakor niso majhni. Marsikaj je potrebno nabaviti, treba je poiskati stanovanje, ne nazadnje je do kraja službe potrebno nekako tudi priti. Tudi če se nam obeta dobro plačana služba, je denar potreben že pred nastopom. Vsaj kar se tiče stroškov selitve, jih delno krije EU. V okviru pobude Tvoja prva EURES zaposlitev lahko vsak, ki je star do 30 let in je dobil vsaj pol letno pogodbo o zaposlitvi. Postopek za pridobitev te subvencije pa je zelo enostaven. Izpolneš obrazec, priložiš pogodbo oz. pismo o nameri zaposlitve in pošlješ. In to je to.
Kaj torej še čakate? Poiščite in pošljite prošnjo. Prva morda ne bo dobila odgovora, druga tudi ne itn. Potem pa vam bo nekega dne zazvonil telefon in vas poklical nekam. Namesto grozljivke pa se bo tudi vam začela pisati nova dobra zgodba.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: