Teden v EU – 27. maj do 2. junij 2013

Pred poslanci, komisarji in evropskimi ministri je pester teden. Po strasbourškem tednu (več o njem lahko preberet tukaj), se bodo poslanci v Bruslju sestali v okviru parlamentarnih odborov. Trenutno stanje v Libiji, reforma bančnega sektorja in bančna unija, proračun za leto 2014 ter predstavitev litvanskega predsedstva so samo nekatere izmed tematik, ki bodo zaposlovale poslance. V Bruselj prihajajo tudi zunanji ministri in ministri pristojni za področje enotnega trga ter raziskave, ki se bodo sestali v okviru Sveta za zunanje zadeve (v ponedeljek in torek) in Sveta za konkurenčnost (sreda in četrtek). S konkurenčnostjo bo povezana tudi sreda, ko bo Komisija predstavila ekonomska priporočila za vsako državo članico posebej.
Vir: Evropska unija 2013 – Evropski parlament

Svet za zunanje zadeve
Ministri pristojni za zunanje zadeve se bodo v ponedeljek seznanili z zadnjimi dogajanji v Siriji in sankcijami Unije proti režimu sirskega predsednika Asada. Obravnavali bodo tudi zadnje premike v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu ter proučili trenutne razmere v Maliju. Ministri bodo tudi izmenjali poglede glede Skupne varnostne in obrambne politike Unije, v luči priprav na vrh Evropskega sveta decembra letos, ki bo posvečen tudi tej tematiki. V torek se bo zasedanje nadaljevalo z obravnavanjem razvojnih vprašanj. Ministri bodo obravnavali finančni protokol glede 11. evropskega razvojnega sklada in obravnavali okvir za razvojno sodelovanje po letu 2015, ko se bodo iztekli milenijski razvojni cilji OZN.
Svet za konkurenčnost
V sredo in četrtek se bodo v okviru Sveta za konkurenčnost sestali mnistri pristojni za področje enotnega trga in raziskav. Ministri bodo v sredo obravnavali nove zakonodajne predloge in napredek pri pripravi le-teh s področja revizije ter nove predloge za posodobitev zakonodaje s področja dajanja državnih pomoči. Komisija bo ministre trudi seznanila o zakonodaji za zaščito avtorskih pravic z luči nastajanja enotnega evropskega digitalnega trga. Četrtek bo posvečen razpravam s področja raziskav in vesolja. Ministri bodo tako sprejeli zaključke glede evropske politike za vesoljsko industrijo ter obravnavali trenutno stanje pri sprejemanju uredbe Horizon 2020, ki predstavlja okvir za programe raziskav in razvoja v obdobju 2014-2020. Ministri bodo sprejeli tudi zaključke glede evropske vloge na področju visokozmogljivih računalnikov ter glede mednarodnega sodelovanja na področju raziskav in razvoja.
Zasedanja odborov Evropskega parlamenta
V okviru zasedanj odborov bodo člani odbora za ekonomske zadeve v ponedeljek in torek razpravljali tudi o bančni uniji in reformi bančnega sektorja. O slednji bodo poslanci sprejeli resolucijo, ki bo Komisiji predstavila stališče Parlamenta do tega vprašanja. Glede bančne unije se bo poslancem na razpravi o tej temi pridružil tudi evropski komisar Barnier. Prav tako v ponedeljek, bodo člani odbora za zunanje zadeve skupaj z libijskim predsednikom vlade Alijem Zeidanijem razpravljali o trenutnih razmerah v tej državi po padcu nekdanjega režima. Člani odbora bodo razpravljali tudi o nedavnih napredkih v odnosih med Srbijo in Kosovim. V ta namen se jim bo v sredo pridružil tudi srbski premier Ivica Dačić. Prav tako v sredo se bodo člani odbora za proračun, s strani evropskega komisarja Lewandowskega, seznanili z osnutkom proračuna za leto 2014.
Predstavitev priporočil Evropske komisije državam članicam
V okviru rednega tedenskega zasedanja Evropske komisije bo ta v sredo sprejela in predstavila redna letna priporočila posameznim državam članicam. Komisija je priporočila pripravila na podlagi analize trenutne gospodarske, zaposlitvene in fiskalne situacije v posameznih državah. Države, ki se soočajo s težavami na naštetih področjih lahko tako pričakujejo predloge za ukrepanje v prihodnjih 12. mesecih. Posebno poročilo bo Komisija pripravila tudi za evroobmočje kot celoto. Priporočila bodo na vrhu Evropskega sveta v juniju obravnavali predsedniki in predsednice vlad in držav, uradno pa jih bo Svet sprejel v juliju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: