Evropski svet, Bruselj, 22. 05. 2013

Na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, je bilo v središču razprav voditeljev držav članic davčna politika: izboljšati učinkovitost pobiranja davkov in reševanje problema davčnih goljufij in davčnih utaj, z namenom okrepiti proračunsko naravnanost držav članic, poglobiti notranji trg po zagonu rasti, zaposlovanja in konkurenčnost.
Druge teme dnevnefa reda: energetika in prizadevanje EU za spodbujanje rasti in ustvarjanja novih delovnih mest in konkurenčnosti.
Evropski svet se je seznanil tudi z delom v zvezi s poglobitvijo ekonomske in monetarne unije.
Vir: Evropski svet, 2013

“Davčne goljufije in utaje omejujejo sposobnost držav za pobiranje prihodka in izvajanje njihovih ekonomskih politik”.
Osrednja pozornost je bila namenjena davčnim utajam, zaradi katerih EU na leto izgubi okoli 1000 milijard evrov. Voditelji držav članic so potrdili dogovor finančnih ministrov z dne14. maja 2013 o podelitvi mandata Evropski komisiji za pogajanja o izmenjavi bančnih podatkov s tretjimi državami: Liechtenstainom, Švico, Andoto, San Marino in Monakom, s ciljem, da bodo te države izvajale podobne ukrepe kot EU.
Junija namerava Evropska komisija predlagati spremembe direktive v zvezi z upravnim sodelovanjem, da bi zagotovili samodejno izmenjavo informacij za vse vrste dohodkov. Na mednarodni ravni bo EU na podlagi sedanjega dela in zagona, ki je posledica nedavne pobude petih držav članic, imela vodilno vlogo pri spodbujanju samodejne izmenjave informacij kot novem mednarodnem standardu, upoštevaje veljavne ureditve EU. Evropski svet pozdravlja trenutna prizadevanja v skupinah G-8 in G-20 ter organizaciji OECD za razvoj svetovnega standarda.
“V sedanjih ekonomskih razmerah moramo uporabiti vse ukrepe za spodbujanje konkurenčnosti, ustvarjanje delovnih mest in rast”. 
Glavne prioritete konkurenčnosti energetske politike EU je varna in trajnostna oskrba gospodinjstev in podjetij z energijo po dostopnih in konkurenčnih cenah in stroških. Da bi zagotovili neprekinjeno oskrbo z energijo po dostopnih cenah so potrebne znatne naložbe v pametno in novo energetsko strukturo, ki bi oblikovala nova delovna mesta in trajnostno gospodarsko rast ter večjo konkurenčnost. Ključnega pomena za zagotovitev zanesljivosti oskrbe in zmanjšanje zunanje energetske odvisnosti EU pa je večja diverzifikacija oskre z energijo v Evropi, ki bi tako spodbudila gospodarsko rast.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: