Teden v EU – 20. do 26. maj 2013

Teden pred nami bo pester. Poslanci se selijo v Strasbourg, kjer se bodo sestali na rednem majskem plenarnem zasedanju, ki bo trajalo do četrtka. V sredo se bodo v Bruslju sestali voditelji držav članic na zasedanju Evropskega sveta, kjer bo največ časa namenjenega razpravam o zagotavljanju novih delovnih mest in večanju konkurenčnosti v EU, še posebej v energetskem sektorju. V četrtek pa bodo v Bruslju predstavili tudi poročilo Evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF) za leto 2012.
Vir: Evropska unija 2011 – Evropski parlament
Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta  
Poslanci bodo v torek dopoldne, v luči priprav na zasedanje Evropskega sveta v sredo, s predstavniki Komisije in Sveta razpravljali o ukrepih za krepitev boja proti davčnim goljufijam. Istega dne bodo poslanci glasovali tudi o poročilu, ki ga je pripravila slovenska poslanka Mojca Kleva Kekuš in ki države poziva, naj do leta 2020 povečajo količino izterjanih davkov, ki dandanes znaša skoraj 1000 milijard evrov. Torek bo namenjen tudi razpravi o vzpostavitvi enotnega evropskega sistema za bančni nadzor, o katerem sta Parlament in Svet marca dosegla dogovor. Poslanci bodo o tej temi glasovali v sredo.
V sredo bodo poslanci precej časa namenili zunanji politiki. V tem pogledu bodo razpravljali o poročilih o napredku Bosne in Hercegovine ter Makedonije pri pristopanju k Uniji in zahetvali da naj odločitve o širitvah Unije temeljijo na doseženem napredku posamezne države. Z Visoko predstavnico za zunanjo politiko Ashtonovo bodo razpravljali o razmerah sirskih beguncev in stanju tranzicije v državah arabske pomladi. Poslanci pa bodo razpravljali tudi o ciljih, ki jih mora Unija doseči v okviru pogajanj za Čezatlantsko partnerstvo za trgovino in naložbe z ZDA.
Poleg zgoraj omenjenega bodo poslanci razpravljali in glasovali tudi o resolucii glede svobode medijev v Uniji, datumu naslednih evropskih volitev, novi zakonodaji glede vseevropske zaščite zalezovanja in spolnega nasilja ter o posodobitvi pravil glede čezmejnega prenosa hišnih živali.
Evropski svet v Bruslju
Na tokratnem vrhu Evropskega sveta bodo voditelji držav članic največ časa namenili evropski ekonomski politiki. V tej luči bodo razpravljali o energetiki in njeni vlogi pri večanju rasti, delovnih mest in konkurenčnosti. Pri tem naj bi največ poudarka dali na dokončanje notranjega energetskega trga, gradnji sodobne enrgetske infrastrukture in višanju cen energentov.
Beseda bo tekla tudi o davčni politiki držav članic, pri čemer bo poudarek dan na načine za izboljšanje pobiranja davkov in učinkovitejši boj proti davčnim utajam s ciljem izboljšanja finančnega stanja držav. Voditelji držav bodo govorili tudi o napredku pri širjenju ekonomske in monetarne unije in morebitnih dogajanjih v svetu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: