ABCDEu – Institucije Evropske unije

Namen bloga ni samo predstavljanje in komentiranje aktualnega dogajanja v Evropski uniji, temveč tudi predstavitev osnov Unije. Na strani bomo tako (še posebej na začetku) redno objavljali prispevke, ki bodo sestavljali našo EUnciklopedijo. Začeli pa bomo pri osnovah njenega delovanja – njenih institucijah.
Ko govorimo o institucijah Evropske unije vsi najprej pomislimo na tiste, ki se največkrat pojavijo v medijih – Evropska komisija, Evropski parlament in Svet oz. Evropski svet. Vendar le-te niso edine.
Evropska četrt v Bruslju (Vir: Wikipedia.org)

Poleg zgoraj naštetih, med institucije spadajo še Sodišče EU, Evropska centralna banka in Računsko sodišče EU. Institucije določa Pogodba o delovanju EU v 13. členu. Poleg teh glavnih institucij ima Unija tudi dva posvetovalna organa, in sicer Ekonomsko-socialni odbor in Odbor regij.

V vseh državah članicah EU poznamo delitev oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo oblasti. Vsaka država ima tako parlament, ki sprejema zakone, vlado, ki te zakone predlaga in skrbi, da se izvršujejo ter sodišča, ki skrbijo da se zakoni pravilno izvršujejo. V Evropski uniji je stvar malo bolj težavna in kompleksna, ker ta delitev ni preveč jasna.
Za pripravo in sprejemanje zakonodaje so najbolj pomembni Evropska komisija, Evropski parlament in Svet, ki sestavljajo t. i. institucionalni trikotnik. Kako to zgleda si lahko ogledate v spodnjem videu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: