Teden v EU – 13. do 19. maj 2013

Pred vami je prvi pregled dogodkov, ki se bodo v evropskih institucijah zvrstile v prihajajočem tednu. Objavljali ga bomo redno vsako nedeljo, da boste lahko na tekočem z dogajanjem v evropskih institucijah. Ta teden se bo v Bruslju sestal Svet v treh različnih sestavah. Ministri držav članic, pristojni za posamezna področja, bodo med drugim razpravljali o reformi skupne kmetijske in ribiške politike, odločali o naslednjih korakih pri ustanavljanju bančne unije ter sprejeli odločitve glede izboljšanja položaja mladih znotraj EU. V luči priprav na plenarno zasedanje Parlamenta, ki bo v Strasbourgu potekalo med 20. in 23. majem, pa se bodo poslanci v prihajajočem tednu sestali na zasedanjih parlamentarnih odborov in političnih skupin.

Vir: Evropska unija 2012 – Evropski parlament

Zasedanje Sveta za kmetijstvo in ribištvo
Ministri, pristojni za kmetijstvo, bodo v ponedeljek in torek s predstavniki predsedstva Sveta razpravljali o trenutnem stanju pogajanj glede treforme skupne kmetijske politike, ki jo je Komisija predstavila oktobra 2011. Svet in Parlament sta svoja pogajalska izhodišča glede reforme sprejela že marca, skupaj s Komisijo pa so se srečali že na 13 trialogih. Skupni cilj institucij je, da se politični dogovor sprejme do junija letos, kar bi omogočilo sprejetje končnih zakonodajnih besedil v prvi obravnavi jeseni letos. Kljub napredku, ostajajo odprta vprašanja neposrednih plačil, enotna ureditev trgov, razvoj podeželja in predlog horizontalne uredbe glede financiranja, upravljanja in spremljanja politike.

Napovednik dogodka (v angleščini)
Background note (v angleščini)

Zasedanje Sveta za ekonomske in finančne zadeve

Prav tako se bodo v torek sestali finančni ministri Unije, na katerem bodo, med drugim, razpravljali tudi o nadalnjem ustanavljanju bančne unije. V ta namen bodo skušali doseči skupni pristop glede predloga direktive glede reševanju kreditnih institucij in investicijskih podjetij. Prav tako bodo ministri skušali sprejeti zaključke glede ukrepov za boj proti davčnim utajam in goljufijam, pričakovati pa je tudi sprejetje mandata za začetek pogajanj glede sporazumov glede obdavčenja prihrankov s tretjimi državami (Švico, Lihtenštajn, monako, Andora in San Marino). Del zasedanja bodo ministri namenili tudi zadnjim ugotovitam Komisije glede makroekonomskih neravnotežij v 13 državah Unije. Pred tem pa se bodo v ponedeljek sestali tudi finančni ministri skupine držav z evrom, ki bodo razpravljali o aktualnih vprašanjih območja evra.

Napovednik dogodka (v angleščini)
Background note (v angleščini)

Zasedanje Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport

V sredo in četrtek se bo sestal tudi Svet za izobraževanje, mladino, kulturo in šport. Ministri bodo sprejeli zaključke glede socialne dimenzije visokega šolstva, v katerih je poudarjena potreba po vzpostavitvi visoko kakovostnih sistemov izobraževanja in usposabljanja. Na področju mladih je med drugim predviden sprejem zaključkov glede pomembnosti mladinskega dela za povečanje socialne vključenosti mladih in glede možnosti globljega sodelovanja držav na področjih, ki so pomembni za mlade (zdravstvo, izobraževanje, zaposlovanje, kultura in šport). V okviru športnega sklopa bo beseda tekla tudi o boju proti prepovedanim poživilom v športu in ukrepih proti manipuliranju športnih rezultatov.

Napovednik dogodka (v angleščini)

Zasedanje odborov in političnih skupin Evropskega parlamenta

V prihajajočem tednu se bodo na parlamentarnih odborih sestali tudi evropski poslanci v Bruslju. Med drugim bodo člani odbora za zunanje zadeve in odbora za obrambno z malijskim predsednikom Dioncoundo Traorjem razpravljali o trenutni situaciji v tej afriški državi. Člani odbora za proračun pa se bodo seznanili s poteom pogajanj glede večletnega finančnega okvira in o spreminjanju letošnjega proračuna. Poslanci se bodo v okviru lastnih političnih skupin pripravljali tudi na plenarno zasedanje, ki se bo 20. maja začelo v Strasbourgu, na katerem bo razprava tekla tudi o zakonodaji glede bančne unije, izkoriščanja nafte na morskem dnu, evropskih volitvah leta 2014 in pripravah na zasedanje Evropskega sveta 22. maja.

Napovednik dogodkov v EP (v angleščini)

Tedenski pregled dogajanja v institucijah EU
Spremljanje odborov EP v živo
Spremljanje zasedanj Sveta

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: