Teden v EU – parlamentarni odbori v Bruslju in roboti v Ljubljani

Po par napornih tednih, bodo prihodnji dnevi v Bruslju bolj mirni. Velikonočni prazniki so pred vrati, pred tem pa se bodo poslanci sestali v okviru političnih odborov. Razrešnica proračuna za leto 2014, poraba sredstev namenjenih begunski krizi in napredek Albanije in Bosne na njihovi poti v EU bodo samo nekatere izmed tematik, ki bodo zaposlovale poslance. Do srede pa bo Ljubljana gostila evropski forum robotike, na katerem bodo predstavljeni evropski dosežki na tem področju.

cropped-6431443689_9acc88db3d.jpg

PARLAMENTARNI ODBORI

Po nastopu nekaterih multinacionalk prejšnji teden, bodo danes popoldne pred poslanci odbora o davčnih stališčih zaslišali predstavnike nekaterih večjih evropskih bank glede svetovanja in posredovanja strukturiranih finančnih produktov za davčno optimizacijo.

Jutrišnji dan bo zunanje-politično obarvan. Odbor za zunanje zadeve bo obravnaval napredek Albanije in Bosne glede približevanja EU, skupaj z velikim egiptovskim muftijem Shawkijem Ibrahimom Abdel-Karim Allamom bodo razpravljali o medkulturnem in medverskem dialogu, s palestinskim zunanjim ministrom pa bodo razpravljali o trenutni politični situaciji v Palestini, gospodarskih in humanitarnih razmerah ter o možnostih za ponovni zagon mirovnih pogajanj.

Poleg odbora za zunanje zadeve bodo poslanci odbora za okolje in javno zdravje predstavili svoje stališče glede prepovedi herbicida glifosat, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za potencialno kancerogenega, medtem ko Evropska agencija za varstvo hrane (EFSA) temu oporeka. Poslanci odbora bodo ponovno tudi zahtevali obvezno označevale države porekla svežega in predelanega mesa ter mleka.

Dejaven bo tudi odbor za proračunski nadzor, ki bo razpravljal o podelitvi proračunske razrešnice za leto 2014, s komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopoulosom pa bodo razpravljali o namenski porabi proračunskih sredstev namenjenih spopadanju z begunsko krizo.

Celoten pregled dogajanja je na voljo tukaj, dela odborov pa lahko v živo spremljate tukaj.

EVROPSKI FORUM ROBOTIKE

Ljubljana bo do srede gostila letošnji evropski forum robotike, ki je namenjen strokovnjakom in gospodarstvenikom, ki delajo na tem področju, da razpravljajo o prihodnosti robotike v Evropi. Na forumu bo prisotna bo z delavnicami prisotna tudi Evropska komisija, ki bo predstavila rezultate dosežene v okviru sedmega okvirnega programa za raziskovanje (2007-2013) in možnosti, ki jih ponuja program Obzorje 2020. Dodatne informacije o dogodku so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: