Teden v EU – (redni) Evropski svet, parlamentarni odbori in Svetovni dan potrošnikov

V Bruslju nič novega bi lahko rekli. Poslanci se bodo ta teden ponovno sestajali v okviru svojih matičnih odborov, ministri se bodo sestali na treh različnih sestavah Sveta, po dobrem tednu pa se v belgijsko prestolnico vračajo tudi voditelji EU, ki se bodo ponovno dobili (tokrat na rednem) zasedanju Evropskega sveta in še enem (izrednem) vrhu EU-Turčija, kjer se jim bo pridružil turški predsednik vlade. Poleg dogajanja v Bruslju se jutri v Ljubljani lahko udeležite obeležitve Svetovnega dneva potrošnikov, v petek pa bo v Celju potekala konferenca o gensko spremenjenih organizmih.

Vir: Evropska komisija v Sloveniji FB 2015
Vir: Evropska komisija v Sloveniji FB 2015

EVROPSKI SVET – MIGRACIJE IN EVROPSKI SEMESTER

Evropski voditelji bodo v četrtek razpravljali o nadaljnjih korakih reševanja begunske krize, pregledali pa bodo tudi potek izvajanja priporočil s strani posameznih držav v okviru evropskega semestra. Poleg tega bodo voditelji razpravljali o prioritetah evropskega semestra za letošnje leto, nizozemsko predsedstvo pa bo predstavilo pobude za krepitev enotnega trga.

V petek se bo voditeljem ponovno pridružil turški predsednik vlade Ahmet Davutoğlu. V okviru delovnega sestanka bodo voditelji obeh strani razpravljali o nadaljnjem sodelovanju med EU in Turčijo.

Dodatne informacije o tokratnem vrhu so na voljo tukaj.

PARLAMENTARNI ODBORI

Poslance posameznih odborov bodo ta teden zaposlovali begunska kriza, davčne utaje in mednarodni trgovinski sporazumi. Odbor za zunanjo trgovino bo tako že danes s predstavniki Komisije razpravljal o napredku in upoštevanju parlamentarnih priporočil pri pogajanjih glede TTIP ter o spremembah pri prostotrgovinskem sporazumu med EU in Kanado (CETA), ki je bil deležen sprememb glede določil o reševanju sporov med investitorji in državami. Transatlantsko naravnano bo tudi četrtkovo zasedanje odbora za državljanske svoboščine, ki bo razpravljal o novem sporazumu med EU in ZDA glede prenosa osebnih podatkov med obema stranema.

Danes in jutri se bodo pred poslanci posebnega odbora o davčnih stališčih pojavili predstavniki nekaterih večjih multinacionalk (Apple, Google, IKEA, McDonalds) in davčnih oaz in razpravljali o obdavčenju multinacionalk v Evropi in napredku pri spreminjanju davčne zakonodaje.

Pred četrtkovim in petkovim vrhom Evropskega sveta se bo jutri sestala konferenca predsednikov EP (sestavljajo jo predsednik EP in predsedniki političnih skupin), ki bo skupaj s predsednikom Evropskega sveta Tuskom pripravljala tokratni vrh. Prav tako jutri bo odbor za zunanje zadeve preučil napredek Turčije na področju človekovih pravic, medijske svobode in boja proti korupciji.

V sredo odbor za državljanske svoboščine razpravljal o predlogih Parlamenta za reševanje begunske krize. Odbor naj bi tako priporočil centralizirano zbiranje in dodeljevanje azilnih prošenj ter obvezujoče sheme za razdeljevanje beguncev med državami. Prav tako pa bo odbor razpravljal tudi o spremembi evropskih viznih pravil, ki bi omogočila izdajo humanitarnih vizumov. Prosilci bi zanje lahko zaprosili že na diplomatsko-konzularnih predstavništvih držav EU v tretjih državah.

Celoten pregled dogajanja je na voljo tukaj, dela odborov pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Zunanji ministri, ki se bodo sestali danes, bodo na tokratnem zasedanju razpravljali o odnosih z Rusijo in Iranom, obravnavali možnost sklica mednarodnega srečanja glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa v Franciji, preučili pa bodo tudi razvoj dogodkov v Libiji. Dodatne informacije so na voljo tukaj.

SVET ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO

Prav tako danes se bodo sestali tudi kmetijski ministri, ki bodo med drugim razpravljali o težavah s katerimi se soočajo različni kmetijski sektorji, še posebej tisti povezani s svinjskim mesom, mlekom, sadjem in zelenjavo. Razprava bo namenjena tudi oceni primernosti trenutnih in načrtovanju novih podpornih ukrepov. Svet naj bi se tudi seznanil z opozorili o posledicah prostovoljnega označevanja živil s sistemom semaforja, ki je v v uporabi v nekaterih državah.

Kot odziv na zahteve Evropskega računskega sodišča pa naj bi ministri sprejeli tudi sklepe o podpori državam proizvajalkam lesa v okviru akcijskega načrta FLEGT ter o sporazumih o partnerstvu v ribiškem sektorju s tretjimi državami.

Vse informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA SPLOŠNE ZADEVE

Pred vrhom Evropskega sveta se bo jutri sestal tudi Svet za splošne zadeve, ki bo obravnavala osnutke sklepov vrha, še posebej tistih, ki se nanašajo na migracije. Prav tako bo Svet pozvan naj sprejme uredbo o mehanizmu nujne pomoči v povezavi s težkimi humanitarnimi razmerami zaradi begunske krize, s čimer bo lahko EU pomagala Grčiji in drugim državam članicam, ki se soočajo s povečanim prihodom beguncev.

Poleg tega bo Svet razpravljal tudi o zbirnem poročilu o prispevkih Sveta za evropski semester 2016, sprejel naj bi medinstitucionalni sporazum o boljšem pravnem urejanju, Komisija pa bo članom predstavila sporočilo o naložbah za rast in delovna mesta.

Vse informacije o sestanku so na voljo tukaj.

SVETOVNI DAN POTROŠNIKOV

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski potrošniški center v Sloveniji jutri na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravljajo dan odprtih vrat, na katerem bo na voljo brezplačno svetovanje za uveljavljanje pravic potrošnikov, pri njihovih nakupih v Sloveniji in drugih državah EU. Posebna pozornost bo v sklopu letošnjega dneva potrošnikov namenjena  pravicam potrošnikov pri sklepanju potrošniških kreditnih pogodb. Dodatne informacije o dogodku, ki bo potekal med 9. in 18. uro, so na voljo na spletni strani EPC Slovenija.

KONFERENCA O GENSKO SPREMENJENIH ORGANIZMIH

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v petek v celjskem Narodnem domu pripravlja konferenco o gensko spremenjenih organizmih (GSO). Na njej bodo evropski poslanci, predstavniki civilne družbe, države in strokovnjaki razpravljali o prednostih in slabostih GSO ter o ukrepanju na EU ravni.

Na prvem panelu, ki se bo začel ob 9. uri bodo evropska poslanca dr. Igor Šoltes in Franc Bogovič, predstojnik katedre za rastlinsko biotehnologijo, tkivne kulture, žlahtnjenje rastlin Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani dr. Borut Nohanec, predstojnica študijskega programa Ekološko kmetijstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru dr. Martina Bavec ter predstavnik ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, razpravljali o mitih in dejstvih, ki se pojavljajo glede GSO. Sodelujoči bodo predstavili svoje poglede na GSO, kdo po njihovem mnenju ima večji vpliv na oblikovanje javnega mnenja (stroka, civilna družba ali industrija) ter kako zakonodaja ureja področje varnosti in pravice do informiranosti.

V drugem panelu, ki se bo pričel ob 11.15, pa bodo predstavniki civilne družbe, okoljevarstveniki in predstavniki strokovnih in stanovskih organizacij razpravljali kaj se dejansko skriva za GSO – preprečevanje rastlinskih bolezni, lakote ali samo doseganje večjih dobičkov s strani korporacij.

Udeležba na konferenci je brezplačna, vendar je zaradi omejenega števila mest potrebna predhodna prijava.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: