Teden v EU – poslanci o zadnjem vrhu Evropskega sveta, ministri o upravljanju zunanjih meja

Evropski poslanci se bodo ta teden sestali tako v okviru parlamentarnih odborov, kot tudi v okviru kratkega plenarnega zasedanja v Bruslju. Na dnevnemu redu plenarnega zasedanja, ki se začenja v sredo, so med drugim zaključki nedavnega vrha EU, evropski semester, delovna mobilnost ter trgovanje s Tunizijo. V okviru odborov pa bodo med drugim razpravljali o beguncih, nadzoru orožja in prihodnosti Črne gore in Makedonije v EU. V okviru Sveta pa se bodo ta teden sestali tudi ministri pristojni za izobraževanje ter ministri pristojni za notranje zadeve in pravosodje.

cropped-6431443689_9acc88db3d.jpg

PLENARNO ZASEDANJE PARLAMENTA

Poslanci bodo prvi dan prve letošnje bruseljske plenarke namenili razpravi o sklepih zadnjega vrha Evropskega sveta, ki ga je zaznamovalo sprejetje “reforme” EU za preprečitev izstopa Velike Britanije iz EU. Poslancem se bosta na razpravi pridružila tudi predsednika Komisije in Evropskega sveta.

V okviru razprave o evropskem semestru bodo poslanci dali poudarek na ekonomske prioritete Unije za leto 2016, upravljanju enotnega trga in socialnih ter zaposlitvenih vidikih v okviru evropskega semestra. Poleg tega bodo poslanci podali predloge za spopadanje s finančnimi posledicami begunske krize.

V okviru sredinih razprav bodo poslanci razpravljali tudi o začasnem povečanju dovoljene količine uvoza olivnega olja iz Tunizije ter o povezovanju nacionalnih zavodov za zaposlovanje z namenom izboljšanja dostopa do čezmejnih služb v EU.

V četrtek bodo poslanci razpravljali o letnem poročilu Evropske varuhinje človekovih pravic za leto 2014 ter o sporazumih med EU in štirimi večjimi tobačnimi korporacijami glede preprečevanja tihotapljenja tobačnih izdelkov.

Dnevni red zasedanja si lahko ogledate tukaj, plenarno zasedanje pa lahko v živo spremljate preko spletne strani Parlamenta.

PARLAMENTARNI ODBORI

Poslancem odbora za zunanje zadeve se bodo jutri pridružili tudi nacionalni poslanci s katerimi bodo razpravljali o begunski krizi. Poslancem se bosta pridružila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg. Poslanci odbora za zunanje zadeve bodo v okviru odbora razpravljali o napredku Črne gore in Makedonije na njihovi poti v EU.

Odbor za kmetijstvo bo razpravljal o zakonodaji za preprečevanje izbruhov živalskih bolezni, odbor za notranji trg pa bo razpravljal o predlogu Komisije o novi direktivi o strelnem orožju, ki je že bil deležen številnih kritik in pomislekov.

Dodatne informacije o zasedanjih odborov so na voljo tukaj, seje pa je možno spremljati v živo tukaj.

SVET ZA IZOBRAŽEVANJE, MLADINO, KULTURO IN ŠPORT

Ministri za izobraževanje se bodo v Bruslju sestali v sredo. Na zasedanju naj bi med drugim sprejeli resolucijo o spodbujanju družbeno-gospodarskega razvoja in vključenosti prek izobraževanja. Besedilo poudarja zagotavljanje naložb v izobraževanje, odzivanje na pomanjkanje strokovnega znanja ter obravnavanje državljanske vzgoje in socialen vključenosti.

V povezavi z državljansko vzgojo bodo ministri izmenjali tudi mnenja o vlogi izobraževanja pri spodbujanju državljanstva in temeljnih vrednot. Poleg tega pa bodo ministri razpravljali tudi o tem kako izboljšati povezave med izobraževanjem, trgom dela in družbo. Ta razprava bo podlaga za sporočilo Komisije o novem programu za znanje in spretnosti za Evropo.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE

Pristojni ministri se bodo sestali v četrtek in bodo razpravljali o izvajanju veljavnih ukrepov za migracije in se po potrebi odločili za morebitne dodatne ukrepe.

Ministri se bodo med drugim skušali dogovoriti o splošnem pristopu o predlogu uredbe za okrepljeno preverjanje podatkov v podatkovnih zbirkah na zunanjih mejah. Predlog uredbe iz decembra 2015 bi spremenil schengenski zakonik in bi uvedla obvezno preverjanje podatkov tudi državljanov EU, ki se vračajo v EU izven nje.

Ministri bodo v tej luči razpravljali tudi o decembrskem predlogu Komisije za ustanovitev Evropske agencije za mejno in obalno stražo. Ministri pa bodo izmenjali tudi o možni uporabi 26. člena schengenskega zakonika, ki omogoča ponovno začasno uvedbo mejnega nadzora na notranjih mejah schengenskega območja.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: