(Start-up) Teden v EU in parlamentarna selitev v Strasbourg

Pred nami je teden začetkov. Včeraj se je namreč začel evropski teden zagonskih podjetij, v okviru katerega se bo po več kot 200 mestih po celi Evropi (tudi v Ljubljani) zvrstilo več dogodkov, katerih namen je predstaviti možnosti, ki so na voljo zagonskim podjetjem. Poleg inovativnosti, pa bo ta teden tudi v znamenju drugega letošnjega parlamentarnega zasedanja v Strasbourgu. Schengen, migracije, nasilje nad ženskami in avtomobilske emisije so samo nekatere izmed tem, ki bodo zaposlovale poslance ta teden.

Vir: Startup Europe Week Facebook
Vir: Startup Europe Week Facebook

EVROPSKI TEDEN ZAGONSKIH PODJETIJ

Glavni cilj Evropskega tedna zagonskih podjetij (Startup Europe Week – SEW) je podjetnike povezati z regijami in jim predstaviti možnosti, ki so jim na lokalni in regionalni ravni na voljo za zagon njihovega podjetja. V okviru tedna, se bo do petka po celi Evropi zvrstilo več dogodkov. Poleg ekipe SEW dogodek podpirata Evropska komisija in Odbor regij.

Glavni dogodek v Sloveniji bo potekal v četrtek med 13. in 16. uro potekal v ljubljanskem Tehnološkem parku, kjer bodo udeleženci lahko spoznali lokalne, nacionalne in evropske podporne programe za zagonska podjetja (med drugim tudi evropski instrumenti v okviru programov Obzorje 2020 in Erasmus za mlade podjetnike). Poleg osrednjega dogodka bo jutri dopoldne (od 8. dalje) v ljubljanskem ABC Hubu potekal tudi dogodek o tem, kako najti pravega investitorja

Opis dogodka v ljubljanskem Tehnološkem parku je na voljo tukaj, več informacije o dogodku v ABC Hubu pa je na voljo tukaj. Registracija za oba dogodka je možna tukaj. Seznam vseh dogodkov v Evropi pa je na voljo na spletni strani Stratup Europe Week.

PLENARNO ZASEDANJE EVROPSKEGA PARLAMENTA

Drugo letošnje plenarno zasedanje se je začelo že včeraj, ko so pred poslanci nastopili guverner ECB Mario Draghi, ki je predstavil letno poročilo za leto 2014 in komisarka za trgovino Cecilia Malmström, ki je s poslanci razpravljala o statusu Kitajske kot tržnega gospodarstva in njenega vpliva na evropsko industrijo in trg delovne sile. Poslanci so včeraj tudi razpravljali o pogajalskih priporočilih za sporazum TiSA, ki zajema trgovanje s storitvami. O priporočilih bodo dokončno glasovali v sredo.

Danes dopoldne bodo poslanci skupaj s komisarjem za obdavčenje Pierrem Moscovicijem razpravljali o zadnjem predlogu Komisije na področju obdavčenja podjetij, ki med drugim zajema tudi predlog direktive za preprečevanje erozije davčne osnove in preusmerjanja dobičkov. V popoldanskem delu zasedanja pa se bodo med drugim posvetili problematiki migracij in posledicami za schengensko območje. Poslancem se bo v razpravi pridružil podpredsednik Komisije Frans Timmermans, ki bo med drugim predstavil tudi stanje pri sodelovanju s Turčijo glede zadrževanja beguncev na njenem ozemlju.

Sreda dopoldne bo v znamenju razprave o pripravah naslednjega zasedanja Evropskega sveta, kjer naj bi velik del razprave bil namenjen prihodnosti Velike Britanije v EU. Poslancem se bosta v razpravi pridružila predsednik Komisije Juncker in nizozemski zunanji minister Bert Koenders. Zvečer bodo poslanci glasovali o napadih na ženske na javnih prostorih. V okviru glasovanj pa bodo poslanci glasovali o zadnjem predlogu Komisije za dvig emisij dušikovih oksidov .

Celoten dnevni red zasedanja, s povezami do vseh dokumentov, je na voljo tukaj, v živo pa ga je mogoče spremljati tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: