Teden v EU – Parlament in Svet

Čeprav se je delo začelo že prejšnji teden, bodo institucije EU ta teden ponovno začele delati s polno paro. Komisija je prvo skupno sejo imela že prejšnji teden, ta teden pa bodo z delom nadaljevali poslanci, ki se bodo sestali v svojih matičnih odborih in političnih skupinah, kjer se bodo pripravljali na prvo letošnje strasburško plenarno zasedanje, ki bo potekalo prihodnji teden.  V četrtek bo potekalo tudi prvo ministrsko zasedanje pod nizozemskim predsedstvom (Nizozemska je namreč s prvim januarjem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU), ko se bodo v Bruslju sestali finančni in zunanji ministri. Novo leto pa je prineslo tudi manjšo osvežitev na blogu. Upamo, da vam je naš nov logo všeč in da nas boste še naprej spremljali in brali.

logo

EVROPSKI PARLAMENT – ODBORI IN POLITIČNE SKUPINE

Danes bodo poslanci odbora za pravne zadeve glasovali o dogovoru s Svetom glede uvedbe vseevropske definicije poslovne skrivnosti, prav tako pa bodo države članice morale zagotoviti zaščito za žrtve, ki so utrpele škodo zaradi napačne uporabe poslovnih skrivnosti. Pri tem so poslanci opozarjali na potrebo po zagotavljanju, da nova pravila ne bi ovirala novinarjev pri njihovem delu.

Na skupni seji se bosta sestala tudi novi (drugi) začasni odbor za davčna stališča in odbora za ekonomske in monetarne zadeve, ki bosta komisarja Moscovicija spraševala o zakonodajnih planih Komisije za to področje v letu 2016. Sestal se bo tudi odbor za kmetijstvo, ki bo razpravljal o zakonodaji, ki bo združila obstoječe sheme šolskega mleka, sadja in zelenjave v enotno shema ter povečala sredstva zanje.

V četrtek bo pred odborom za državljanske svoboščine nastopil komisar za migracije Avramopoulos. S poslanci bo razpravljal o predlogu Komisije za ustanovitev evropske obalne in mejne straže ter o implementaciji ukrepov za ukrepanje ob begunski in migrantski krizi. Poslanci bodo razpravljali tudi o ponovni uvedbi kontrole na švedskih in danskih mejah ter o prihodnosti Schengna. Sestali se bodo tudi poslanci odbora za notranji trg, ki bodo glasovali o dogovoru s Svetom glede vseevropskih pravil o kibernetski varnosti ter o dostopnosti spletnih strani javnega sektorja.

V okviru političnih skupin bodo poslanci pripravljali plenarno zasedanje, ki bo prihodnji teden v Strasbourgu. Na njem bodo poslanci razpravljali o zaključkih decembrskega vrha Evropskega sveta, programu nizozemskega predsedovanja, zaključkih luksemburškega predsedstva ter o vpeljavi klavzule o skupni obrambi, ki jo je zahteval francoski predsednik Hollande po novembrskih napadih v Parizu.

Celoten spored dogajanja v Parlamentu je na voljo tukaj, dogajanje pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA EKONOMSKE IN FINANČNE ZADEVE

Ministri za finance se bodo sestali v petek. Na njem bo predsedstvo ostalim državam predstavilo program za nizozemsko šestmesečje. Na področju ekonomskih in finančnih zadev si bo Nizozemska prizadevala za nadaljevanje reform, širjenja enotnega trga ter pospešitev fiskalne konsolidacije.

Ministri naj bi na zasedanju tudi prižgali zeleno luč za začetek letošnjega evropskega semestra, seznanili se bodo z napredovanjem držav pri vpeljevanju zakonodaje s področja bančne unije, razpravljali se bodo s preprečevanjem utaje DDV, Komisija pa naj bi ministre seznanila tudi o naslednjih korakih za okrepitev evropskega okvira za preprečevanje financiranja terorizma.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: