Teden v EU – Prva letošnja parlamentarna selitev, Sveta za zunanje in splošne zadeve ter uvodna dejanja evropskih prestolnic kulture 2016

Poljska, Luksemburg, Nizozemska in Francija bodo, poleg drugih zadev, v ospredju razprav prvega letošnjega plenarnega zasedanja v Strasbourgu. Poslanci bodo namreč pod drobnogled vzeli poljske reforme, luksemburško in nizozemsko predsedstvo Svetu EU in francosko zahtevo po uporabi določila o kolektivni obrambi. Poleg parlamentarcev bodo dejavni tudi ministri, ki se bodo jutri sestali na svetih za zunanje in splošne zadeve. Po belgijskem Monsu in češkem Plzňu, pa ta teden naziv evropskih prestolnic kulture prevzemata poljski Wrocław ter španska Donostia in San Sebastian.

Evropski prestolnici kulture 2016 - Vir (c) Evropska komisija 2016
Evropski prestolnici kulture 2016 – Vir (c) Evropska komisija 2016

EVROPSKI PRESTOLNICI KULTURE 2016

Z včerajšnjo otvoritveno slovesnostjo v Wrocławu in sobotno v San Sebastianu bosta obe mesti tudi uradno začeli z aktivnostmi v okviru projekta evropskih prestolnic kulture. Obe mesti se bosta tako pridružili 52. ostalim mestom, ki so od leta 1985 nosila ta naziv. S projektom evropskih kulturnih prestolnic želi Evropska unija skozi kulturo in umetnost izboljšati kakovost življenja in okrepiti občutek pripadnosti skupnosti. Izkušnje iz nekaterih preteklih evropskih prestolnic kulture kažejo, da naziv kulturne prestolnice pomaga pri krepitvi gospodarstva, povečanju mednarodne prepoznavnosti in regeneraciji degradiranih mestnih predelov.

Obe novi prestolnici se bosta tako pridružili tudi Mariboru, ki je ta naziv nosil leta 2012 (končno poročilo o aktivnostih je na voljo tukaj). Slovenija bo, glede na odločitev iz leta 2014, projekt ponovno gostila leta 2025 skupaj z Nemčijo. Novost za obdobje po letu 2020 je, da se bo vsako tretje leto mestom iz držav EU pridružilo tudi mesto iz držav kandidatk in potencialnih kandidatk v EU.

Dodatne informacije o projektu evropski prestolnic kulture so na voljo tukaj. Več o dogodkih povezanih z letošnjima prestolnicama pa so na voljo na njihovih uradnih spletnih straneh (Wrocław in San Sebastian).

PLENARNO ZASEDANJE EVROPSKEGA PARLAMENTA

Glede na dnevni red se jutrišnji dan v Strasbourgu napoveduje vroč. Po napovedi Evropske komisije, da bo pregledala zadnje reforme poljske vlade v okviru mehanizma za zaščito pravne države, bo pred evropskimi poslanci v Strasbourgu nastopila poljska predsednica vlade Beata Szydło. V razpravi bosta sodelovala tudi predsednika Sveta Tusk in Komisije Juncker.

Jutri in v sredo bosta pred poslanci nastopila tudi luksemburški premier Xavier Bettel in njegov nizozemski kolega Mark Rutte. Prvi bo predstavil pregled luksemburškega predsedovanja, drugi pa bo predstavil program nizozemskega predsedovanja. Prav tako v torek bodo poslanci razpravljali tudi o zaključkih decembrskega vrha voditeljev EU ter o priporočilih ukrepov za izboljšanje dostopa do blaga in storitev na internetu, v okviru digitalnega enotnega trga.

Sreda popoldne bo v znamenju Francije. Poslanci bodo namreč razpravljali o zaključkih pariške podnebne konference (skupaj s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom), skupaj z Visoko predstavnico za zunanje zadeve EU Mogherinijevo pa bodo razpravljali o francoski zahtevi po uporabi klavzule o vzajemni obrambi.

Ob robu zasedanja se bo v Strasbourgu sestal tudi parlamentarni odbor za mednarodno trgovino, ki bo glasoval o predlogu zahtev, ki jih bodo moralo pogajalci EU zastopati v okviru pogajanj za sporazum TISA, mednarodni sporazum o trgovini s storitvami. Cilj sporazuma, katerega pogajanja potekajo v okviru Svetovne trgovinske organizacije, je odprava ovir pri trgovanju s storitvami.

Celoten dnevni red plenarnega zasedanja je na voljo tukaj, dogajanje pa je možno spremljati tukaj.

SVETA ZA ZUNANJE IN SPLOŠNE ZADEVE

Podobno kot na ostalih zasedanjih Sveta za zunanje zadeve  bodo zunanji ministri tudi na tokratnem zasedanju razpravljali o Siriji in zadnjih dogodkih v regiji, ocenili pa bodo tudi razmere v Ukrajini in Iraku. Svet za splošne zadeve pa bo obravnaval osnutek dnevnega reda februarskega vrha voditeljev v EU, seznanili pa se bodo tudi s programom nizozemskega predsedstva. Dodatne informacije o obeh zasedanjih so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: