Teden v EU – zadnji Evropski svet, zadnje plenarno zasedanje in zadnji Sveti letos

Leto se počasi bliža koncu, kar se pozna tudi v evropskih institucijah. Teden, ki je pred nami, je namreč poln sestankov in dogodkov. Evropski parlament se danes zadnjič letos seli v Strasbourg, Bruselj pa bo ta teden poln ministrov in voditeljev držav članic, ki se bodo sestali na štirih različnih sestavah Sveta in na zadnjem letošnjem vrhu Evropskega sveta.

Calendar - Mashable

VRH EVROPSKEGA SVETA

Boj proti terorizmu, migracije, ekonomska in monetarna unija, enotni trg in britanski referendum o članstvu v EU bodo glavne točke, ki bodo zaposlovale predsednike držav in vlad na vrhu Evropskega sveta, ki bo v Bruslju potekal v četrtek in petek.

Na področju boja proti terorizmu bodo voditelji razpravljali o ukrepih za boljšo izmenjavo informacij, preprečevanje financiranja terorizma, nadzorovanja zunanje meje, ukrepov za preprečevanje radikalizacije in sodelovanje s tretjimi državami za preprečevanje.

Voditelji bodo tudi preverili izvrševanje odločitev, ki so jih na preteklih zasedanjih sprejeli glede spopadanja z migracijsko krizo. Poseben poudarek bodo dali na izvrševanje določil glede delovanja žariščnih točk (območij na zunanji meji, ki se spopadajo z nesorazmernim migracijskim pritiskom) ter sodelovanja z izvornimi in tranzitnimi državami.

Predsedniki držav in vlad bodo razpravljali tudi o poročilu štirih predsednikov glede dokončanja ekonomske in monetarne unije,  o zadnjih predlogih Evropske komisije za dokončanje enotnega trga (vključno z energetsko unijo, digitalnim enotnim trgom in unijo kapitalskih trgov), seznanili pa se bodo tudi z zahtevami Velike Britanije za ostanek v Evropski uniji.

Dodatne informacije in podrobnosti o zasedanju, so na voljo tukaj.

PLENARNO ZASEDANJE EVROPSKEGA PARLAMENTA

Poslanci bodo že jutri razpravljali o zaključkih pariške konference o podnebnih spremembah, na kateri so države sprejele nov mednarodni dogovor za omejevanje segrevanja ozračja. Prav tako jutri bo podpredsednik Komisije Timmermans predstavil načrte za okrepitev evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex in ustanovitev evropskih sil za nadzor zunanjih meja in obale. Prav tako jutri bodo poslanci razpravljali o priporočilih za oblikovanje zakonodaje za izboljšanje preglednosti obdavčenje podjetij in usklajevanje davčnih politik EU.

V sredo bodo poslanci razpravljali o glavnih točkah z dnevnega reda zadnjega letošnjega zasedanja Evropskega sveta, podelili pa bodo tudi letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo je letos prejel savdski bloger Raif Badavi. Badavi je bil aretiran leta 2012 in obsojen na 10 let zapora, 1000 udarcev z bičem in denarno kazen.

Zasedanje si je mogoče v živo ogledati tukaj, celoten dnevni red s povezavami do vseh dokumentov, pa je na voljo tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Ministri za zunanje zadeve se bodo sestali danes in jutri. V okviru današnjega dela zasedanja bodo razpravljali o regionalnih vprašanjih, ki zadevajo države vzhodnega partnerstva, še posebej o poglobljenem in celovitem območju proste trgovine z Ukrajino, Gruzijo in Moldavijo. Osredotočili se bodo tudi na izvajanje strategij s področja boja proti terorizmu ter o financiranju terorizma in trgovine z orožjem. Proučili bodo tudi zadnje dogajanje v Iraku in Libiji.

V okviru jutrišnjega zasedanja, ki bo potekalo ob robu 10. ministrske konference Svetovne trgovinske organizacije. Ministri naj bi se dogovorili o stališču EU za konferenco v zvezi z izvozno konkurenco, preglednostjo in vidiki, povezanimi z razvojem ter razpravljali o drugih možnih izidih konference (revidirani sporazum o trgovini z izdelki informacijske tehnologije in sporazum o okoljskem blagu).

Dodatne informacije o današnjem delu zasedanja so na voljo tukaj, o jutrišnjem pa tukaj.

SVET ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO

Danes in jutri se bodo sestali tudi kmetijski ministri, ki si bodo prizadevali za dosego političnega dogovora o ribolovnih možnostih za države članice za leto 2016. Ministri se bodo dogovorili o celotnem dovoljenem ulovu v vodah EU in nekaterih drugih vodah ter o omejitvi števila dni na morju za plovila EU v Atlantiku, Severnem morju ter mednarodnih vodah, kjer lovijo ta plovila. Ministri naj bi se dogovorili tudi o ribolovnih možnostih v Črnem morju za prihodnje leto. V okviru dela posvečenega kmetijstvu bodo ministri izmenjali mnenja o trajnostnem kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu v biogospodarstvu.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA SPLOŠNE ZADEVE

Svet, ki se bo sestal jutri, bo zaključil priprave za zasedanje Evropskega sveta. Poleg tega bo obravnaval medinstitucionalni sporazum o boljšem pravnem urejanju, katerega namen je zagotovitev skupne zaveze “institucionalnega trikotnika” za izboljšanje zakonodajnih postopkov EU.

Ministrom bo Komisija predstavil tudi letni pregled rasti za leto 2016, ki označuje tudi začetek naslednjega evropskega semestra. Svet naj bi sprejel tudi sklepe o širitvi in stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in o 18-mesečnem programu predsedovanja naslednje trojke držav (Nizozemske, Slovaške in Malte).

Dodatne informacije so na voljo tukaj.

SVET ZA OKOLJE

Ministri za okolje, ki se bodo sestali v sredo, bodo poskušali doseči splošen pristop glede direktive o zmanjšanju nacionalnih emisij za nekatera onesnaževala zraka, ki naj bi posodobila trenutne letne zgornje meje nekaterih onesnaževal zraka. Sprejeli pa naj bi tudi vmesni pregled evropske strategije za ohranjanje biodiverzitete do leta 2020, s katero skuša EU ustaviti izgubo biotske raznovrstnosti v Uniji. Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: