Teden v EU – podnebna konferenca v Parizu, parlamentarni odbori in plenarka in Svet za notranje zadeve in konkurenčnost

V Parizu se danes začenja Konferenca OZN o podnebnih spremembah, katerega cilj je doseči nov univerzalni sporazum o podnebnih spremembah, na njem pa bo sodelovala tudi delegacija EU, ki bo zagovarjala stališče EU, ki ga je Svet sprejel 18. septembra. Po Strasbourgu, se Parlament z delom vrača v Bruselj, kjer bodo poslanci nadaljevali z delom v odborih, sestali pa se bodo tudi na kratkem plenarnem zasedanju. Prav tako v Bruslju pa se bodo sestali tudi ministri pristojni za konkurenčnost, pravosodje in notranje zadeve.

cop21_logo_rwd

PODNEBNA KONFERENCA V PARIZU

Naslednja dva tedna bo Pariz središče boja proti podnebnim spremembam. Do 11. decembra bodo sodelujoči strani na konferenci poskušale doseči dogovor, ki bo omejil globalno segrevanje na manj kot 2 stopinji Celzija in zagotovitev, da bodo svetovne emisije toplogrednih plinov svoj vrhunec dosegle najpozneje do leta 2020.

Delegacija EU bo na konference zagovarjala cilje, ki jih je v pogajalskem mandatu sprejel Svet EU – sprejetje pravno zavezujočega sporazuma z jasnimi jasnih, pravičnih in ambicioznih ciljev za vse države, redni pregled cilja omejitve globalnega segrevanja na manj kot 2 stopnji Celzija ter jasno odgovornost vseh držav za izpolnjevanje ciljev.

Vse informacije o konferenci in sodelovanju EU na njej so na voljo na spletni strani Sveta EU.

PARLAMENTARNI ODBORI IN MINI PLENARNO ZASEDANJE

Različni parlamentarni odbori bodo precej časa posvetili ukrepanju v povezavi s teroristično grožnjo. Člani odbora za državljanske svoboščine bodo danes razpravljali o povečanju nazora nad delom EUROPOL-a pri podeljevanju večjih pooblastil tej agenciji ter o poteku pogajanj za dosego sporazuma s Svetom glede zakonodaje o prenosu podatkov letalskih potnikov (t. i. PNR) ter o reformi zakonodaje za varstvo osebnih podatkov. Cilj pogajalcev Parlamenta in Sveta je, da bi se soglasje o besedilu zakonodaje doseglo do konca letošnjega leta.

Jutri bo pred odborom nastopil EU koordinator za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove, ki bo s poslanci razpravljal o uveljavljanju ukrepov za spopad s teroristično grožnjo. Odbor bo jutri razpravljal tudi o zakonodaji EU glede mehanizma za premestitev beguncev med državami članicami ter o določanju seznamov varnih držav. Prav tako jutri bo odbor za okolje in javno zdravje glasoval o nasprotovanju predlogu Komisije za dovoljenje za uporabo gensko spremenjene koruze NK 603 x T25.

Poleg dela v odborih pa se bodo poslanci v sredo srečali tudi na mini plenarnem zasedanju, na katerem bodo razpravljali o osnutku zakonodaje o odpadkih in trajnostnega gospodarstva, stanju demokracije, pravne države in temeljnih pravicah na Madžarskem, o zakonodaji glede pritožbenih mehanizmov zoper odločitve agencije Frontex ter o davčnem sporazumu med EU in Lihtenštajnu.

Dodatne informacije o delu odborov so na voljo tukaj, dnevni red plenarnega zasedanja pa tukaj. Zasedanja lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA KONKURENČNOST TER ZA NOTRANJE ZADEVE IN PRAVOSODJE

Danes in jutri se bo sestal Svet za konkurenčnost, kjer bodo pristojni ministri prvič razpravljali o novi strategiji za notranji trg, ki naj bi ustvarila dodatne priložnosti za potrošnike in podjetja, spodbudila modernizacijo in inovativnost ter prinesla praktične koristi za vsakdanje življenje. Prav tako v povezavi z notranjim trgom bodo ministri razpravljali o možnostih, ki jih prinaša agenda za boljše pravno urejanje (katere cilj je zakonodaja EU, ki bo cilje dosegla s čim manjšimi finančnimi in upravnimi stroški).

Ministri bodo na zasedanju opravili tudi drugi pregled stanja na področju konkurenčnosti, kjer si bodo med drugim izmenjali mnenja o razmerju med stanjem povezovanja notranjega trga in konkurenčnostjo Unije na svetovnih trgih. Ministri bodo razpravljali tudi o sklepih glede evropskega raziskovalnega prostora. Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

V četrtek in petek pa se bodo sestali tudi ministri za pravosodje in notranje zadeve. Prvi bodo v četrtek poskušali doreči delni splošni pristop glede uredbe za ustanovitev Evropskega javnega tožilstva ter razpravljali o posledicah razveljavitve Direktive o hrambi podatkov (t. i. varni pristan), drugi pa bodo v petek razpravljali o ukrepih za boj proti terorizmu. Seznanili se bodo tudi glede napredka v pogajanjih s Parlamentom glede direktive o podatkih letalskih potnikov.

Oboji bodo razpravljali tudi o migracijah. Ministri za notranje zadeve bodo ocenili trenutno stanje in ukrepe EU, pravosodni ministri pa bodo razpravljali o pravosodnem sodelovanju ter boju proti ksenofobiji. Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: