Teden v EU – Parlament v Strasbourg, ministri v Bruselj

Še vedno pod vplivom najvišje stopnje nevarnosti terorističnih napadov bo Bruselj ta teden še toliko bolj prazen. Poslanci se namreč odpravljajo na redno mesečno plenarno zasedanje v Strasbourg. Tudi tam ne bodo mogli mimo debatam o zadnjem dogajanju po Evropi, povezanem s teroristično nevarnostjo. Bodo pa kot vedno Bruselj delno zapolnili ministri posameznih držav članic, ki se bodo sestali v treh različnih sestavah.

Calendar - Mashable

PLENARNO ZASEDANJE V STRASBOURGU

Teroristične grožnje Evropi bodo polno zasedale poslance v sredo. Dopoldne bodo poslanci skupaj s predsednikom Komisije Junckerjem in luksemburškim predsedstvom razpravljali o trenutni situaciji in o zaključkih petkovega Sveta za notranje zadeve. Poleg tega bodo poslanci glasovali tudi o resoluciji glede ukrepov za preprečevanje radikalizacije evropskih državljanov in za spopadanje e evropskimi povratniki iz Sirije. O tej resoluciji bodo poslanci razpravljali v torek.

V sredo popoldne bodo poslanci razpravljali tudi o begunski problematiki in sicer v luči migracijskega vrha na Malti in nedavnega zasedanja skupine G20 v Turčiji.

V okviru jutrišnjega dela zasedanja bodo poslanci razpravljali o resoluciji začasnega odbora o davčnih odločbah, ki vsebuje predloge za zmanjšanje davčnih utaj, sprejeli proračun Unije za leto 2016, razglasili pa bodo tudi zmagovalca letošnje filmske nagrade LUX. Poslance bo v sredo na slavnostnem delu zasedanja nagovoril tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Celoten dnevni red zasedanja (s povezavami do dokumentov) je na voljo tukaj, zasedanje pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA IZOBRAŽEVANJE, MLADINO, KULTURO IN ŠPORT

Migracijska politika bo zaposlovala tudi ministre pristojne za kulturo in izobraževanje, ki se bodo v Bruslju sestali danes in jutri. Ministri bodo tako razpravljali o možnih ukrepih s področja izobraževanja, kulture, športa in mladinske politike za omogočanje integracije priseljencev v Evropi.

Ministri naj bi sprejeli tudi delovni načrt EU za mladinsko politiko za obdobje 2016-2018, ki bo še naprej osredotočen na zmanjšanje stopnje brezposelnosti med mladimi. Ministri bodo na zasedanju razpravljali tudi o ukrepih za boj proti uničevanje kulturne dediščine in trgovine z njo na območjih na katerih potekajo oboroženi konflikti.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA PROMET, TELEKOMUNIKACIJE IN ENERGIJO

Ministri pristojni za področje energetike naj bi se dogovorili o splošnem pristopu o predlogu o vzpostavitvi okvira za označevanje z energetskimi nalepkami, ki potrošnikom omogočajo da se odločajo o nakupih glede na energetsko porabo izdelkov.

Razprave pa bodo zajele tudi področje energetske unije. Ministri naj bi tako sprejeli sklepe glede upravljanja energetske unije, ki bodo predstavljali politično in tehnično podlago za ukrepanje Komisije. Poleg tega bodo ministri razpravljali tudi o sporočilih glede javnega posvetovanja o novi zasnovi energetskega trga ter o novem dogovoru za energetske odjemalce, beseda pa bo tekla tudi o poročilu Komisije o stanju energetske unije.

Informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Ministri za zunanje zadeve se bodo na tokratnem zasedanju osredotočili na razprave o trgovinski politiki. Ministri bodo tako razpravljali o pripravah na 10. ministrsko konferenco Svetovne trgovinske organizacije, o poteku pogajanj za sklenitev sporazuma TTIP in sporazumov z Mercosurjem (Argentina, Brazilija, Paragvaj, Urugvaj in Venezuela) in različnimi azijskimi državami ter Kitajsko. Dodatne informacije so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: