Pavliha vas je malo nahecal: Evropski davek na rekreativni šport

Pravkar je kolega skoraj zadela kap, ko je prebral tale članek na portalu kamnik.info, na podlagi katerega bi moral začeti šparati za plačilo davka na vse športne prireditve, ki se jih je udeležil v preteklih desetih letih. In to ne kakršenkoli davek, celo EU davek. Kot nalašč za EU360, da dodamo še eno Bruseljsko legendo.
Nekateri ste članek kamnik.info, objavljen v rubriki Pavliha, celo že ogročeno delili na Facebooku. Pa ste pomislili, da lahko gre morda za to, da se je tale Pavliha malo pohecal z vami?
smajli


Članek, ki je objevljen v rubriki “Pavliha“, kjer so med drugim tudi naslovi kot “Škandal brez primere: Domžalčani oprezajo zakamniškimi dekleti“, “Občina dolgoročno najela Titovo špiljo na Visu” in “Domžalski trajekt ponovno vozi po ustaljenem voznem redu”, je na prvi pogled sicer napisan izjemno strokovno, na drugi pa.. pa ne no… že na prvi pogled se vidi, da gre za zafrkancijo.

Dajmo jih (vsaj tiste tri najbolj očitne) poiskati skupaj…

“Z novo evropsko direktivo bodo vsi športniki in športnice, ki se s športom ne ukvarjajo zgolj rekreativno, denimo v dobrobit boljšega zdravja in počutja, ampak se udeležujejo tudi različnih tekmovanj, nimajo pa statusa poklicnih športnikov, postali zavezanci za plačilo davka na šport, sredstva zbrana z omenjenim novim davkom, pa naj bi se namensko vlagala v kulturo in kulturne dejavnosti. Direktiva, ki jo je sprejela evropska komisija na zaprti seji, naj bi v veljavo stopila s 1. januarjem 2016, v njej pa je predvideno, da bodo vsi, ki so v zadnji 10-ih letih vsaj trikrat nastopili na kateri koli športni prireditvi, ki ni bila zgolj rekreativnega, ampak tudi tekmovalnega značaja (na prireditvi se je meril čas, objavljeni in razglašeni so bili rezultati, podeljena priznanja, ipd. ), zavezani plačevati poseben športni davek, ki po celi Evropi že močno buri duhove.”

Plačilo davka na šport – ste že slišali za kakeršenkoli EU davek? Evropska unija nima pristojnosti določati niti, koliko bo stal kruh v državah, še manj pa, kako bodo obdavčile svoje državljane. Evropski davek na šport (ki bi nato šel v namene kulture, kar je bil drugi šok za nekatere športne navdušence) je prav zabavna ideja, ampak izjemno visoko v oblakih in predvsem nerealna.

Direktiva, ki jo sprejema Evropska komisija na zaprti seji – no, tega bi si želel vsak komisar in komisarka. Pa na njihovo nejevoljo in našo srečo temu ni tako. Direktiv (kot tudi večina drugih zakonodajnih dokumentov na ravni EU) ne sprejema Evropska komisija, temveč jih sprejema Svet EU (države članice) in Evropski parlament (več o tem v rubriki ABCDEu). Pa da ne govorimo o tem, da seje Komisije niso tajne.
Udeležba na športnih prireditvah v zadnjih desetih letih – mislim, da so pravniki zdaj padli s stola od smeha. Če me moje osnovno znanje prava (pa ne evropskega, ampak kar splošnega) ne vara, je eno ključnih načel to, da zakoni (kakršnikoli) ne morejo delovati retroaktivno. To pomeni, da ne moremo sprejeti zakona, ki bi na primer obdavčil vaš obisk v operi v zadnjih petnajstih letih ali pa bi mroali plačati višji DDV za vse banane, ki ste jih kupili v preteklem mesecu. Jasno?
Pa da ne govorimo o temu, da prave skupne evropske politike na področju športa in kulture načeloma ni (Evropska komisija lahko predlaga in izvaja le koordinacijo dejavnosti držav članic, če se te strinjajo) in da Evropska unija kot sama izjemno podpira zdrav način življenja, vključno in predvsem z amaterskim športom.
Ampak hkrati pa čestitam avtorju članka Pavliha za to, da je v svojo humoristično kolumno uvrstil EU komponento. 😉
Samo ne nasedajte Pavlihi in  preden ogorčeno delite, najprej premislite. 
Hvala!

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: