Evropski pregled – Brexit in poljske volitve

Prejšnji teden so evropski poslanci sprejeli kar nekaj odločitev, o katerih je bilo precej poročanja. Med njimi sta vsekakor zavrnitev predloga Komisije glede uvažanja GSO, pri katerem bi lahko države prepovedale uvoz na svoje ozemlje, čeprav je bil njihov uvoz odobren v drugi državi EU oz. na ravni Unije, ter tudi potrditev uredbe, ki z letom 2017 ukinja stroške mobilnega gostovanja znotraj EU in hkrati, po mnenju mnogih ukinja nevtralnost interneta na ravni EU. V tokratnem pregledu se bomo zato osredotočili na najnovejše zadeve v povezavi s t. i. Brexitom in prvih dilemah novoizvoljene poljske vlade.

BREXIT UPDATE

V naslednjih tednih naj bi bile končno jasne zahteve glede reform, ki jih želi uresničiti Velika Britanija za obstanek države v EU. V pričakovanju uradnih zahtev so na Otoku z delom začele tudi kampanje ki podpirajo izstop kot obstanek v Uniji (o “dejstvih” britanskega članstva v EU, ki jih je zapisala kampanja za izstop Leave.EU smo že pisali tukaj). Je pa v preteklem tednu britanski premier Cameron, po poročanju portala EurActiv, jasno povedal, da si ne želi, da bi Velika Britanija sledila norveškemu modelu, ki ga zagovarjajo številni nasprotniki članstva v Uniji. Norveška ni članica EU, je pa članica Evropskega gospodarskega prostora (EGP), ki je pogoj, da država lahko dostopa do enotnega trga EU. V zameno za to mora država upoštevati določila nekaterih vidikov zakonodaje EU, ne more pa sodelovati pri oblikovanju in spreminjanju zakonodajnih postopkov.

Kakorkoli že, Evropska komisija naj bi se na britanske zahteve odzvala relativni hitro, njeni predlogi pa naj bi se osredotočali na zavezujoče odločitve, ki s katerimi bi se strinjali tako v Veliki Britaniji kot v ostalih 27 članicah povezave. Kot poroča POLITICO, naj bi Komisija prepričevala britansko stran, naj ne predlaga preveč konkretnih predlogov, ki bi ji lahko škodovali, temveč naj ostaja pri splošnejših predlogih, ki bi lahko preprečili videz, da je britanski premier na koncu preveč popustil.

Je pa britanska stran v preteklem tednu prejela dve kar resni opozorili glede morebitnega izstopa iz EU. Obe pa prihajata z druge strani Atlantika. Glavni trgovinski predstavnik ZDA Michael Froman je, kot piše POLITICO, britansko stran opozoril, da ZDA niso preveč navdušene nad sklepanjem bilateralnih trgovinskih sporazumov s posameznimi državami. Slednja izjava postavlja težavo za podpornike izstopa, ki pravijo, da bi Velika Britanija lahko lažje sklepala trgovinske sporazume mimo EU. Druga, pa je prišla s strani bonitetne agencije Standard & Poor’s, ki je opozorila, da bo Velika Britanija izgubila najvišjo bonitetno oceno AAA, v kolikor bi država izstopila iz EU. Kot poroča La Repubblica, bi se lahko bonitetna ocena države spustila za dve stopnji.

POLJSKE VOLITVE

Prejšnjo nedeljo je na volitvah na Poljskem zmagala desna evroskeptična stranka Pravo in pravičnost (PiS) pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskega, ki je prejela 37,58% glasova. Na drugo mesto se je uvrstila pro-evropska stranka Državljanska platforma sedaj že nekdanje premierke Ewe Kopacz (dobila je 24,09%), na tretje mesto, pa se je uvrstila nova populistična stranka Kukiz’15 (8,81%).

Čeprav je PiS prejel absolutno večino v poljskem Sejmu (235 sedežev) in zaradi tega ne potrebuje nobene stranke za sestavo vladne koalicije, bo Kaczynski potreboval partnerje za spremembo ustave, ki je potrebna, za uresničitev njegove želje po radikalni spremembi Poljske. Kot poroča EurActiv, bi za slednje potreboval glasove tudi koalicije Kukiz’15. To koalicijo sestavljajo skrajni nacionalisti, evroskeptiki in libertarci, ki si želijo spremembe političnega sistema.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: