Teden v EU – počitnic je konec

Po poletnih počitnicah se Bruselj počasi spet polni, institucije pa ponovno začenjajo s svojim delom. Tako bodo ta teden v klopi parlamentarnih odborov ponovno sedli poslanci, ministri za obrambo in notranje zadeve se bodo sešli na neformalnih srečanjih, komisarja za izobraževanje in promet ter predsednik Evropskega sveta pa se bodo udeležili strateškega foruma na Bledu. Z današnjim dnem pa se vračamo tudi mi – z našimi ponedeljkovimi napovedniki, sredini analizami in vikend pregledi dogajanja.

cropped-6431443689_9acc88db3d.jpg

 PARLAMENTARNI ODBORI

Poslanci bodo v okviru odborov in političnih skupin, ki se bodo sestali pred plenarnim zasedanjem, ki bo potekalo prihodnji teden, med drugim pogovarjali o Grčiji, begunski in migracijski krizi, proračunu za leto 2016 in nagovoru o stanju v Uniji.

Danes bo odbor za zunanje zadeve razpravljal o zunanji dimenziji migracijske krize, odbor za državljanske svoboščine pa bo v četrtek, skupaj z izvršnim direktorjem agencije Frontex, razpravljal o humanitarnih krizah, do katerih prihaja na evropskih mejah.

Grčija bo poslance zaposlovala v četrtek. Takrat se bo namreč sestalo predsedstvo Parlamenta in razpravljajo o zahtevi grškega predsednika vlade v odstopu Alexisa Tsiprasa o sodelovanju Parlamenta v nadzorni “četvorki”, ki bo bdela nad uresničevanjem novega programa pomoči za Grčijo. Istega dne se bo sestal tudi odbor za regionalni razvoj, ki bo razpravljal o možnosti povečanja deleža sofinanciranja EU pri projektih, ki se sofinancirajo iz evropskih strukturnih skladov. Poslancem se bo pri razpravi pridružila tudi evropska komisarka za regionalno politiko Corina Creţu.

Poleg odborov se bodo ta teden sestale tudi politične skupine, ki se bodo tako pripravile na naslednje plenarno zasedanje, ki bo prihodnji teden potekalo v Strasbourgu. Na dnevnem redu bo prvi Junckerjev govor o stanju v Uniji, program preselitve 40.000 beguncev iz Italije in Grčije, Svet pa bo predstavil svoje stališče do proračuna za leto 2016.

Dodatne informacije o dogajanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: