Teden v EU – Strasbourg, Bruselj in Riga

Glavno dogajanje v evropskih institucijah bo ta teden potekalo v treh “glavnih” mestih – v glavnem mestu Alzacije se bodo sestali poslanci, v glavne mestu Belgije ministri za zunanje zadeve, šolstvo in kulturo, v glavnem mestu Latvije pa voditelji Unije in njenih držav članic ter držav vzhodnega partnerstva (Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine).

Vir: (c) Evropska komisija
Vir: (c) Evropska komisija

MAJSKO PLENARNO ZASEDANJE PARLAMENTA

Poslanci bodo na tokratnem zasedanju razpravljali o dveh pomembnih pobudah, ki jih je Komisija predstavila v preteklih dveh tednih. Torek dopoldne bo tako posvečen razpravi o enotnem digitalnem trgu, sredino dopoldne pa bo namenjena razpravi in izmenjavi mnenj med Parlamentom, Svetom in Komisijo glede predloga evropske migracijske agende.

Jutri bodo poslanci svoj čas namenili tudi razpravi o trenutni situaciji na Madžarskem, še posebej v luči zadnjih izjav njenega premierja Viktorja Orbana glede ponovne uvedbe smrtne kazni v državi, in razpravi o zakonodajnem predlogu, ki predvideva obvezno razkritje lastnikov podjetij v centralnih registrih držav članic, do katerih bi dostop imeli tako predstavniki oblasti kot tudi osebe z legitmnim interesom (kot npr. novinarji).

Poslanci se bodo ukvarjali tudi s Turčijo in njenim pristopanjem k EU in ocenili njen napredek na poti v Unijo.

Celoten dnevni red zasedanja je na voljo tukaj, v živo pa ga lahko spremljate tukaj.

SVET ZA IZOBRAŽEVANJE, MLADINO, KULTURO IN ŠPORT

Ministri za izobraževanje oz. kulturo se bodo na tokratnem zasedanju, ki bo potekalo danes in jutri, posvetili avdiovizualnemu delu strategijo za enotni digitalni trg in razpravljali o prihodnosti evropske avdiovizualne politike. Poleg tega se bodo ministri posvetili tudi izmenjavi mnenj o dosedanjih dosežkih in nadaljnjem razvoju evropskega sodelovanja pri izobraževanju in usposabljanju, razpravljali pa bodo tudi o načinih, kako bi mladim omogočili politično udejstvovanje.

Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Danes se bodo sestali tudi ministri za zunanje zadeve in ministri pristojni za obrambo, ki bodo danes dopoldne pregledali izvajanje vojaških operacij EU. Zunanji in obrambni ministri se bodo sestali tudi na skupni seji, kjer bodo preučili reševanje migracijskih vprašanj, še posebej se bodo posvetili vprašanju uničenja plovil trgovcev z ljudmi. Poleg tega se bodo ministri posvetili tudi analizi varnostnih razmer v EU ter o varnostnih izzivih v sosednjih državah EU. V popoldanskem delu se bodo zunanji ministri pogovarjali o mirovnem procesu na Bližnjem Vzhodu.

Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

SVET ZA SPLOŠNE ZADEVE

Svet bo v tej sestavi začel s pripravami na naslednji vrh Evropskega sveta, ki bo potekal 25. in 26. junija. V tem pogledu se bodo ministri seznanili z osnutkom dnevnega reda zasedanja. Poleg tega bo Svet tudi izmenjal stališča pred pripravo poročila o ekonomski in monetarni uniji, ki bo predstavljeno na junijskem vrhu Evropskega svate, razpravljali pa bodo tudi o nadaljnjih ukrepih o migracijah, ki izhajajo iz izjave izrednega vrha Evropskega sveta iz 23. aprila.

Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

VRH VZHODNEGA PARTNERSTVA V RIGI

V četrtek in petek bo Riga gostila četrti vrh Vzhodnega partnerstva, ki je bilo ustvarjeno leta 2009 z namenom približevanja teh držav k EU, predvsem z gradnjo političnih, gospodarskih in kulturnih vezi.

Na tokratnem vrhu se bodo voditelji EU, njenih držav članic in voditelji šestih držav Vzhodnega partnerstva posvetili razpravam o oblikovanju in krepitvi pravne države, razvoju tržnih priložnosti (še posebej digitalnega gospodarstva), zagotavljanju energetske varnosti in izboljšanju mobilnosti in stikov z ljudmi.

Ob robu vrha se bodo v Rigi zvrstila še srečanja s predstavniki civilne družbe, medijev in gospodarstva iz Unije in držav Vzhodnega partnerstva.

Več informacij o političnem delu vrha je na voljo tukaj, o spremljajočih dogodkih pa tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: