JAZ PA POJDEM IN …

zasejem dobro voljo pri ljudeh. Ta stara Kekčeva pesem prebudi v meni poleg notranjega monologa o prodaji Kekec paštete tudi avanturistični duh in željo po potepanju. Nekaterim v teh sivih dneh domišljijo žgečka misel o sončnih žarkih in toplih krajih tam nekje, spet drugim pa buri duha nuja po selitvi v tujino v lovu za boljši jutri. V obeh primerih je dobro, da smo seznanjeni s ključnimi informacijami, ko se znajdemo v neprijetni situaciji v tujini.

Ker je ravno 11. 2. dan Enotne evropske številke za klic v sili bom začela s prvim korakom v verigi preživetja, ko smo priča nesreči doma ali drugi državi EU, in ta je klic na 112, na tej številki je dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč ter pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, tudi v primeru, da delujejo v državi druge nacionalne številke klica v sili. Bodi sreča v nesreči – pokliči 112 in povej:

KDO kliče

KAJ se je zgodilo

KJE se je zgodilo

KDAJ se je zgodilo

KOLIKO je ponesrečencev

kakšne so POŠKODBE

kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave…)

kakšno POMOČ potrebujete.

EU je tudi prvo področje na svetu z enotnimi potniškimi pravicami za vse oblike javnega prevoza. Vaše letalske potniške pravice se začnejo že pri nakupu letalske vozovnice, cene morajo biti jasne in pregledne, neobvezni dodatki pa navedeni nedvoumno na začetku postopka rezervacije vozovnice. Za poškodovano ali izgubljeno prtljago ste lahko upravičenu do približno 1220 eur nadomestila. Pri avtobusnem prevozu (dolge razdalje tj. več kot 250 km) ste v primeru zamude, daljše od 120 minut glede na predvideni čas odhoda, odpovedi potovanja upravičeni do odškodnine v višini 50 % cene vozovnice, v kolikor vam prevoznik kot potniku ne ponudi vračila ali preusmeritve. Železniške družbe, upravljavci infrastrukture in vodje železniških postaj pa so zakonsko obvezani sprejeti ustrezne ukrepe za zagotavljanje vaše osebne varnosti ne le na vlakih temveč tudi na postajah. Več o vaših potniških pravicah: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sl/index.html

Glede zdravstvenega zavarovanja v tujini vam bo  evropska kartica zdravstvenega zavarovanja olajšala obisk zdravnika v 31 državah, poleg tega pa boste obravanavani enako kot nekdo, ki živi v tej državi. Ena izmed vaših pravic je tudi ta, da imate pravico do zdravniške oskrbe in da vaša država krije nekatere ali vse stroške. Kajti če imate pravico do določenega zdravljenja v matični državi imate potem pravico do povračila stroškov zdravljenja, ki ste ga prejeli v drugi državi. Več o tem: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=sl.

Če se odločite za selitev v tujino zaradi službe vam bodo EURES svetovalci znali svetovati glede zanimivih ponudb glede na vaš profil, lahko vam priskrbijo informacije o življenskih in delovnih razmerah v vaši ciljni državi npr. v Avstriji, pomagajo pri začetkih v novi državi z zagotavljanjem informacij o nastanitvi, socialni varnosti in obdavčenju ter, po potrebi, informacije o šolah in zdravstveni oskrbi za vašo družino. Če ste vešči jezika države v katero se nameravate preseliti lahko vprašate za nasvet tudi EURES svetovalce te države (npr. če greste v Avstrijo in znate nemško ali angleško se lahko posvetujete pri avstrijskem EURES svetovalcu). Več si lahko preberete na: https://ec.europa.eu/eures/page/homepage?lang=sl.

Če vas pa pot zanese preko meja EU je dobro, da ste seznanjeni z evropsko konzularna zaščito, pravica, ki izhaja iz 23. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, je vtisnjena tudi v vašem potnem listu: “Vsak državljan Unije ima na ozemlju tretje države, v kateri država članica, katere državljan je, nima predstavništva, pravico do zaščite diplomatskih ali konzularnih organov katere koli države članice pod enakimi pogoji, kakršni veljajo za državljane tiste države. Države članice sprejmejo potrebne predpise in začnejo mednarodna pogajanja, nujna za zagotovitev te zaščite.” Kar pomeni, da vsak EU državljan v tretji državi (državi, ki ni tvoja ali v EU), kjer njegova država nima predstavništva, ima pravico do konzularne zaščite katerekoli države članice Evropske unije.

Za konec pa mala priredba Kekčeve pesmi za naše bralce:

Kdor vesele pesmi poje in bere EU360 blog
gre po svetu lahkih nog,
če mu kdo v tujini nastavi zanko,
ga ta užene v kozji rog.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: