TEDEN V EU – Pobuda za zaposlovanje mladih, dostop do zdravil in zunanjepolitične teme

Spremljajte teden v EU na področju, ki se vas najbolj dotika, zaposlovanje mladih, dostopnost zdravil, pomoč v sili ali svobodno izražanje doma in po svetu.

Ta teden bo komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen poslancem predstavila predlog o pobudi za zaposlovanje mladih in sicer za že letošnjo sprostitev sredstev v višini milijarde evrov, kar bi omogočilo zaposlitev tudi do 650 tisoč mladih. Več o tem si lahko preberete preko: http://www.europarl.europa.eu/news/sl/news-room/plenary/2015-02-09/8.
V sredo bo na dnevnem redu plenarnega zasedanja Parlamenta v razpravi s Svetom in Komisijo obravnava možnosti ukrepov na EU ravni, ki bi bolnikom olajšali dostop do cenovno dostopnih in inovativnih terapij. Več informacij je dostopnih na:http://www.europarl.europa.eu/news/sl/news-room/plenary/2015-02-09/7.

Visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini bo v sredo s parlamentarci razpravljala o poglobljeni humanitarni krizi v Siriji in Iraku. Število razseljenih oseb se povečuje, v Siriji je tako že več kot 7,6 milijona razseljenih med tem ko je bilo 2014 v Iraku več kot 2,1 milijona razseljenih oseb. Več si lahko preberete na: http://www.europarl.europa.eu/news/sl/news-room/plenary/2015-02-09/3. Protiteroristični ukrepi v EU pa bodo osrednja točka dnevnega reda neformalnega srečanja evropskih voditeljev v Bruslju 12. februarja. Več si lahko preberete na:http://www.europarl.europa.eu/news/sl/news-room/plenary/2015-02-09/1.

DOGODKA V SLOVENIJI

V sredo, 11. 2. 2015, Informacijsko središče Hiše Evropske unije in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa v Ljubljani organizirajo brezplačne delavnice o temeljnih postopkih oživljanja ob Evropskem dnevu enotne številke za klic v sili 112 v Hiši Evropske unije na Bregu 14 v Ljubljani. Namen delavnic je ozavestiti javnost, da je 112 številka za klic v sili povsod v Evropski uniji, jim razložiti v katerih primerih jo lahko pokličemo in kako v takšnih primerih postopati ter jim na praktičnih primerih pokazati temeljne postopke oživljanja. Sočasno bo pred Hišo EU postavljena informacijska stojnica, kjer bodo odgovore na vprašanja mimoidočih podajali informatorji Hiše EU in prostovoljci Rdečega križa, z nekoliko znanja in sreče pa bo mogoče osvojiti tudi praktične nagrade. Več info na: http://ec.europa.eu/slovenija/hp/2015-02-11-evropski-dan-enotne-stevilke-za-klic-v-sili-112_sl.htm.

V petek, 13. 2. 2015, bo Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji podelila nagrado Državljan Evrope v Loki pri Zidanem Mostu. Letošnja nagrajenca sta sociologinja, filozofinja in publicistka dr. Spomenka Hribar in pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec dr. Alojz Rebula. Nagrado Državljan Evrope podeljuje Evropski parlament na predlog evropskih poslank in poslancev in je simbolno priznanje za posebne dosežke na področju dejavnosti ali dela državljanov Evrope v skladu z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah. Več info na: http://www.europarl.si/sl/aktualno/lj-2015/drzavljanevrope2015.html.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: