Očarljiva državljanka Evrope

Ta teden je poleg pustne sobote, Valentinovega in premiere Petdesetih odtenkov sive konec tedna v Sloveniji obeležila tudi podelitev nagrade Državljan Evrope. Ob vsem tem se sprašujem kaj v resnici naredi žensko privlačno? To je najbrž vprašanje, ki muči marsikatero mlado damo katera v iskanju odgovora oblači ali slači raznovrstne obleke in si natika takšne in drugačne maske.

Novi trendi privlačnosti nakazujejo, da je ta cela maškarada passe in da se tvoja privlačnost v očeh drugih presenetljivo poveča, ko izvejo da recikliraš, kajti s tem nakazuješ drugim, da si odgovorna oseba, ki se zaveda okolice. Res je, konzervativizem je nova avantgarda. Ohranjanje naravne, duhovne in moralne dediščine in zagovarjanje vrednot kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, enakopravnost in solidarnost niso le floskule v preambuli Evropske listine temeljnih pravic ampak te zagovarjanje teh vrednot dejansko polepša. Nova ‘fatalka’ je ženska podjetnica, znanstvenica ali gospodinja, ki jo krasi vešča uporaba Talesove logike, filozofskega načina razmišljanja, ki na osnovi trenutnega stanja predvidi priložnosti za razvoj idej, ki bodo v prihodnosti v korist družbi in njej. Ene takih so zagotovo punce iz Kulturno ekološkega društva Smetumet in sodelujoče v projektu Pojej Naprej!, ki je utemeljen na petih korakih Zerowaste:

1. REFUSE – kupi manj hrane,
2. REDUCE – kupuj hrano, ki ni zavita v preveč embalaže in na ta način prepreči vstop smeti v svoj dom, pisarno ali šolo,
3. REUSE – poišči načine za ponovno uporabo stvari, ki jih že imaš (embalaža, ostanki hrane …),
4. RECYCLE – predelaj stvari, hrano, ki jo že imaš in jo uporabi kasneje,
5. ROT – kompostiraj!

Pametna gospodinja (gospodinja kot ženska, ki je temelj družine in družbe) tako lahko hitro privarčuje denar, zmanjša odpadke hrane in količino odpadne embalaže.

Če si boš pa še posebej prizadevala za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov ter se aktivno ukvarjala z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi, boš morda ravno ti v prihodnosti okronana Državljanka Evrope. Letos je naziv prevzela sociologinja, filozofinja in publicistka dr. Spomenka Hribar in tako skupaj s pisateljem, dramaturgom, esejistom in prevajalcem dr. Alojzem Rebulo prejela nagrado Državljan Evrope. Oba nagrajenca si prizadevata za demokracijo in pluralnost, spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva ter preseganje ideoloških razhajanj z dialogom in svobodo izražanja. Dr. Alojza Rebule nam sporoča: “Totalitarne rešitve, kot so jih sanjali do zdaj, nikamor ne peljejo, razen v katastrofe, končajo se z nečloveškimi izidi.” Medtem ko dr. Spomenka Hribar poudarja: “Zadnji čas je, da se Evropa postavi na lastne noge, sicer bo izgubila ne le svojo, vsaj sedanjo samostojnost, ampak tudi svojo dušo. Evropa je zibelka zahodne civilizacije in garant človekovih pravic in demokracije.”

Mične gospodične ni res, da je bistvo očem nevidno, duša Evrope ali katerkoli druge ženske, se zrcali skozi dejanja, ki jih počne, zatorej želim vam, da plenite s svojo pojavo, ki bo utemeljena na vaši delih v dobrobit človeštva in da bo vaše bistvo zažarelo z oslepljujočim sijem, ki ga bo vedno znova vnemala goreča želja po ohranjanju vrednot, ki nas delajo vabljive. No o tem zakaj Evropa privlači državljane tretjih držav (o migracijski politiki) in njeni samozadostnosti (o notranjemu trgu in zunanji politiki) pa kdaj drugič…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: