Teden v EU – protiteroristični ukrepi, pranje denarja in ministrska srečanja

Calendar - MashableTa teden bodo potekala srečanja ministrov držav članic EU v okviru Sveta Evropske unije v Bruslju in v Rigi. Hkrati pa bodo poslanci v Evropskem parlamentu obeležili Dan spomina na Holokavst, razpravljali v Odborih ter celo izvedli “mini” plenarno zasedanje v Bruslju.

EVROPSKI PARLAMENT O BOJU PROTI TERORIZMU, NALOŽBENEM NAČRTU, PRANJU DENARJA IN GRČIJI

Vir: learning.blogs.nytimes.com
Vir: learning.blogs.nytimes.com

V torek bodo poslanci v Evropskem parlamentu obeležili Dan spomina na Holokavst. Osrednja slovesnost se bo odvila v Evropsem parlamentu, obiskovalce bo nagovoril podpredsednik Parlamenta, Antonio Tajani. Več informacij je na voljo tukaj. Evropska unija obeležuje Dan spomina na Holokavst od leta 2005 kto spomin na preteklost, ki jo moramo poznati, da je ne bi ponovili. Več informacij o Dnevu spomina na Holokavst po svetu lahko preberete tukaj.

V torek in v sredo bodo poslanci v Evropskem parlamentu razpravljali o protiterorističnih ukrepih v luči terorističnih napadov in groženj v pretekllih tednih. Evropska komisija bo predstavila predlog Evropskih protiterorističnih ukrepov. Na razpravi bo prisoten tudi Evropski komisar migracije, notranje zadeve in državljanstvo. Sledila bo tudi predstavitev o “deradikalizaciji” in tujih bojevnikih.

euro_coins_and_banknotes

Nenazadnje pa bodo poslanci razpravljali tudi o strateških naložbah v Evropski uniji, tako imenovanem “Juncker plan” – predlogu Komisije za oblikovanje finančnega instrumenta, ki bi deloval kot vzvod do 315 milijard zasebnih in javnih investicij za rast in delovna mesta.

Poslanci bodo tekom tega tedna pod drobnogled vzeli tudi rezultat nedeljskih volitev v Grčiji ter novo Direktivo o pranju denarja.

Vsa zasedanja v Evropskem parlamentu so javne narave in jih lahko spremljate v živo s simultanim tolmačenjem v vse uradne jezike EU (tudi slovenščino) na straneh Evropskega parlamenta.

Več informacij o tedenski agendi Evropskega parlamenta je na voljo tukaj.

SVETI MINISTROV V BRUSLJU IN RIGI

Vir: baltic-course.com
Vir: baltic-course.com

Latvijsko predsedovanje Svetu EU je že v polnem zagonu. V ponedeljek se bodo v Rigi srečali nacionalni predstavniki v okviru “Bologna follow-up Group” na področju visokega šolstva. Na isti dan bo v Bruslju potekalo zasedanje Sveta za kmetijstvo in ribištvo.

V četrtek se bodo v Bruslju srečali ministri, pristojni za gospodarske in finančne zadeve, v petek pa bodo ministri za pravosodje in notranje zadeve potovali v Rigo na neformalno srečanje.

Več informacij o zasedanjih konfiguracij Sveta EU je na voljo na straneh Latvijskega predsedovanja Svetu EU.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: