Teden v EU – Perspektive Evrope v Ljubljani ter parlamentarni odbori in Svet v Bruslju

Danes zvečer ob 18. uri bo v Ljubljani potekala javna razprava “Perspektive Evrope”. Udeleženci in govorci bodo skušali odgovoriti na vprašanje “Kam z Evropo”, ki se je znašla na, lahko rečemo, najbolj resni preizkušnji od nastanka Evropske skupnosti za premog in jeklo. Prav tako se bodo danes v Bruslju srečali ministri za zunanje zadeve EU, ki bodo razpravljali o Ukrajini, Bližnjem Vzhodu, Bosni in Hercegovini, Libiji in eboli. Jutri jih bodo zamenjali ministri za obrambo, ki bodo skupaj z generalnim sekretarjem NATO razpravljali o evropskih vojaških misijah in varnostni situaciji v sosedskih državah. Poleg Sveta za zunanje zadeve, se bo jutri in v sredo sešel tudi Svet za splošne zadeve, ki bo med drugim razpravljal o pripravah na naslednji vrh Evropskega sveta, ki bo potekal 18. in 19. decembra. Evropski poslanci pa se bodo med drugim pripravljali na plenarno zasedanje, ki bo prihodnji teden v Strasbourgu.

Kam želite da gre Evropa? (Vir: Evropska komisija v Sloveniji na Facebook-u)
Kam želite da gre Evropa? (Vir: Evropska komisija v Sloveniji na Facebook-u)

PERSPEKTIVE EVROPE

Na javni razpravi v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji skupaj z zavodoma Divja misel in Bunker ter Znanstvenim inštitutom Filozofske fakultete bodo udeleženci predstavili svojo vizijo in poglede na prihodnosti Unije. V uvodnem pogovoru bodo sodelovali prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat, prof. dr. Aleš Debeljak ter Esad Babačić, v razpravi pa se jim bodo pridružili še Nevenla Koprivšek, Oto Luthar, Janez Janša, Tjaša Pureber, Patricija Maličev in drugi.

Razprava, ki jo bo povezoval Boštjan Anžin, bo potekala v Stari mestni elektrarni na Slomškovi ulici 18 v Ljubljani. Začenja se ob 18. uri, v živo pa jo bo mogoče spremljati tudi prek spleta.

TEDEN ODBOROV IN POLITIČNIH SKUPIN V PARLAMENTU

Poslanci odbora za gospodarske in ekonomske zadeve bodo danes s predsednikom ECB Mariom Draghijem  razpravljali o perspektivah ECB-ja o ekonomskem in monetarnem razvoju znotraj evrskega območja. V četrtek bodo poslanci v odboru za proračunski nadzor začeli z zaslišanji predstavnikov Komisije v okviru postopka razrešnice za lanski proračun. S proračunom je povezan tudi današnji zadnji dan “spravnega obdobja” v okviru katerega lahko Parlament in Svet sprejmejo dogovor glede proračuna za prihodnje leto in “rebalansa” letošnjega proračuna. V kolikor danes dogovor ni dosežen bo morala Komisija pripraviti nov osnutek proračuna, postopek pa se bo začel od začetka. Postopek sprejemanja proračuna smo že opisali tukaj.

Na današnjem dnevnem redu poslancev so tudi ebola, Ukrajina in Gruzija. O izidu misije v zahodni Afriki bodo člani odbora za razvoj razpravljali skupaj s koordinatorjem za ebolo in evropskim komisarjem za humanitarno pomoč Christosom Stylianidesom. Poslanci odbora za zunanje zadeve pa bodo razpravljali tudi o ukrajinski krizi in glasovali o asociacijskem sporazumu med EU in Gruzijo.

Jutri in v sredo se bodo sestale tudi politične skupine Parlamenta, ki bodo pripravljale prihodnje plenarno zasedanje, ki ga bo zaznamoval obisk papeža Frančiška. Poleg tega bodo poslanci podelili letošnjo nagrado Saharov Denisu Mukwegeju. V primeru da spravni odbor danes potrdi proračuna za leto 2015, pa bodo na zasedanju potrdili tudi slednjega.

Kot vedno je delo odborov EP mogoče spremljati v živo tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

V okviru prvega dne zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki bo potekal danes in jutri v Bruslju, bodo poslanci največ časa posvetili razpravi o trenutni situaciji v Ukrajini. Poleg Ukrajine bodo poslanci razpravljali tudi o zahodnem Balkanu (s poudarkom na Bosni in Hercegovini) in slabšanju razmer v Libiji. Podobno kot poslanci pa bodo tudi zunanji ministri s komisarjem Stylianidisem razpravljali o razvoju dogodkov povezanih z ebolo.

Jutri bodo zunanje ministre zamenjali obrambni ministri, saj bo drugi dan Sveta za zunanje zadeve namenjen varnostmim zadevam. Slednjim se bo pridružil generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg s katerim bodo ministri razpravljali o vojaških operacijah EU in varnostni situaciji v evropski soseščini.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo v tem dokumentu.

SVET ZA SPLOŠNE ZADEVE

Jutri in v sredo se bo v Bruslju sestal tudi Svet za splošne zadeve, ki se bo osredotočil v glavnem  na priprave zadnjega letošnjega vrha Evropskega sveta, ki bo v Bruslju potekal 18. in 19. decembra. Glavna tema vrha naj bi bil 300 milijard evrov vreden načrt, ki naj bi ga v kratkem predstavila Evropska komisija.

Ministri bodo razpravljali tudi o napredku pri implementaciji zaključkov junijskega vrha Evropskega sveta s področja energetike in klimatske politike. Prav tako bo razprava tekla o predlogu Komisije o novem mehanizmu za spoštovanje vladavine prava v EU. Komisija je namreč marca letos pripravila predlog okvira za spopadanje z morebitnimi kršitvami vladavine prava v posameznih državah (dokument je na voljo tukaj), še posebej za implementacijo določil 7. člena Lizbonske pogodbe, ki predvideva odvzetje glasovalnih pravic tistim državam članicam, ki kršijo temeljna načela EU. Sredin del zasedanja bo namenjen predstavitvi šestega kohezijskega načrta in vmesnemu pregledu strategije Evropa 2020.

Dodatne informacije  zasedanju so na voljo v tem dokumentu.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: