Teden v EU – Evropski teden programiranja #CodeEU, parlamentarni odbori in zasedanja Sveta

V celotni EU bodo še do petka potekale dejavnosti v okviru evropskega tedna programiranja “Code EU”, ki je namenjen seznanjanju javnosti z računalniškim programiranjem. Kot vedno je teden pred plenarnim zasedanjem Parlamenta v Strasbourgu, na katerem je še vedno predvideno tudi glasovanje o novi Komisiji, je kot vedno namenjen zasedanjem parlamentarnih odborov in političnih skupin. Prav tako se bodo v Luksemburgu ta teden srečali ministri za finance, za kmetijstvo in za zdravstvo v okviru treh različnih sestav Sveta EU.

Evropski teden kodiranja (Vir: Facebook stran Europe Code Week)
Evropski teden kodiranja (Vir: Facebook stran Europe Code Week)

EVROPSKI TEDEN KODIRANJA

V okviru evropskega tedna kodiranja, ki se je začel že v soboto in poteka v vseh državah EU in nekaterih drugih, se lahko otroci, odrasli, starejši in vsi ki jih to zanima pobližje seznanijo s programiranjem. Po celotni Evropi se bo zvrstilo več kot 1500 različnih prireditev, ki so namenjene tako začetnikom kot poznavalcem. Prireditve lahko poiščete na tej strani (seznam je za Slovenijo je na voljo tukaj).

Programiranje po besedah evropske komisarke za digitalno agendo Neelie Kroes predstavlja “novo pismenost – temeljni sklop znanj za dekleta in fante, /…/ način, kako narediti vse predmete bolj zanimive.” Več držav EU je v svoje šolske učne predmete vključilo vsebine programiranja. V sedmih državah je tako to obvezen, še pet drugih držav pa programiranje omogoča kot neobvezen izbirni predmet.

V okviru letošnjega tedna kodiranja, ki je plod pobude mladih svetovalcev komisarke Kroes, bo 14. oktobra vzpostavljena tudi nova platforma za programiranje pod okriljem industrcije za spodbujanje učenja in poučevanja programiranja.

Več informacij o tednu kodiranja je na voljo na uradni spletni strani ter v sporočilu za javnost Evropske komisije.

ZASEDANJA ODBOROV IN POLITIČNIH SKUPIN

Konferenca predsednikov bo tekom tega tedna nadaljevala z ocenjevanji kandidatov za komisarje in odločala o naslednjih korakih. Danes bo potekala skupna seja odborov za zunanje zadeve in za temeljne svoboščine, v okviru bodo člani obeh skupaj z direktorjem OZN za boj proti terorizmu razpravljali o grožnja, ki jih varnosti EU prinaša Islamska država. Pododbor za človekove pravice pa bo ravno tako danes razpravljal o situaciji beguncev v Iraku in Siriji.

Prav tako danes naj bi člani odbora za ekonomske zadeve glasovali o resoluciji o napredku držav pri implementiranju priporočil v okviru Evropskega semestra (o tem kaj je evropski semester smo že pisali, več si lahko preberete tukaj). Poslanci naj bi tako predlagali predloge za boljšo koordinacijo politik.

V četrtek bo predsednik Parlamenta skupaj s predsedniki političnih skupin razglasil zmagovalca letošnje nagrade Saharova. Letošnji finalisti so ukrajinsko gibanje EuroMaidan, ginekolog iz Konga Denis Mukwege in aktivistka za človekove pravice iz Azerbajdžana Leyla Yunus. Nagrado bodo kot vsako leto podelili tekom plenarnega zasedanja 26. novembra v Strasbourgu.

Politične skupine bodo ta teden tudi pripravljale plenarno zasedanje, ki se bo začelo prihodnji teden. Poleg še vedno predvidenega (ampak, po mojem mnenju, težko izvedljivega) glasovanja o novi Komisiji, naj bi poslanci razpravljali o mandatu odhajajoče Komisije, prihajajočem vrhu Evropskega sveta, hkrati pa naj bi glasovali o osnutku proračuna EU za leto 2015.

ZASEDANJA SVETA EU

Pred začetkom zasedanja Sveta za ekonomske in monetarne zadeve se bodo danes popoldne sestali člani Evroskupine. Jutri zjutraj se bodo ministri EU sestali z ministri držav EFTA, ob robu zasedanja pa naj bi EU s Švico podpisala skupno izjavo o obdavčenju podjetij. V nadaljevanju zasedanja bodo predstavniki ECB ministre seznanili s potekom stresnih testov evropskih ban, rezultati katerih naj bi bili objavljeni v naslednjih dneh.

Ministri bodo razpravljali tudi o nadaljevanju pogajanj za oblikovanje bančne unije in o pripravah za uvedbo skupnih davčnih osnov za obdavčenje multinacionalk. Na davčnem področju naj bi tudi dosegli politično soglasje za razširitev obvezne avtomatske izmenjave davčnih informacij, s ciljem izboljšanja boja proti davčnim utajam. Razprava bo tekla tudi o modernizaciji obdavčenja energetskih produktov in elektrike.

Dodatne informacije o zasedanju finančnih ministrov lahko najdete tukaj.

Prav tako se bodo danes in jutri sestali tudi ministri pristojni za kmetijstvo in ribištvo v okviru Sveta za kmetijstvo in ribištvo. Med drugim bodo ministri največ pozornosti posvetili razpravi o posledicah ruske prepovedi uvoza nekaterih kmetijskih pridelkov iz EU. Več o zasedanju kmetijskih ministrov lahko najdete tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: