Evropski pregled – Ebola, TTIP in seveda slovenske komisarske zdrahe

Za nami je še en zelo pester teden na evropski ravni. Vsekakor je glavna novica tedna slab nastop in posledična zavrnitev Alenke Bratušek za mesto evropske komisarke pred evropskimi poslanci v ponedeljek. Dogajanje, ki je sledilo zavrnitvi je bolj kot na resno politično situacijo spominjalo na zgodbo kakšne televizijske serije, kot je na primer “Škandal“. Z edino razliko, da bi tudi Shonda Rhimes (avtorica prej omenjene serije, ki je poznana po neverjetnih preobratih v svojih zgodbah) vsekakor imela težave napisati takšno zgodbo. Ampak #Bratušek ni bil edini “trend” ta teden v EU (čeprav se je ta hashtag uvrstil med prvih 10 najbolj uporabljenih v Belgiji v četrtek). Veliko zanimanja (in tudi skrbi) je vzbudil prvi primer ebole na evropskih tleh. Svet EU pa je ta teden odločil, da bo tudi uradno javno objavil pogajalska izhodišča za sprejetje sporazuma TTIP.

Vir: sloveniatimes.com
Predaja (Vir: sloveniatimes.com)

ODHOD ALENKE BRATUŠEK …

112 glasov proti in 13 glasov za (ter dva vzdržana) – to je bil rezultat sredinega skupnega glasovanja odborov ITRE in ENVI v Evropskem parlamentu. Kljub prepričljivi zavrnitvi pa do odstopa ni prišlo takoj ampak je sledil tragikomičen četrtek, ko se vrstile potrditve in zanikanja Bratuškovega odstopa od kandidature za mesto komisarke. Bratuškova je na koncu pozno popoldne le odstopila, Juncker pa je njen odstop sprejel in poudaril da njen odstop “izkazuje njeno pripadnost EU, Sloveniji in demokratičnemu procesu” ter da mu bo ta odstop “pomagal pri dokončnem oblikovanju Evropske komisije”.

Odstop je v glavnem posledica izjemno slabega in neprepričljivega nastopa pred evropskimi poslanci v ponedeljek (posnetek zagovora na strani EP, komentar v živo in povzetek zagovora na strani časnika EuropeanVoice). Poleg “katastrofalnega” ponedeljkovega nastopa je za padec Bratuškove po mnenju European Voice-a krivih še nekaj dejavnikov. K padcu naj bi tako pripomogli tudi splošna nepripravljenost Bratuškove (sama naj bi zavrnila “treninge”, ki so jih za vse kandidate pripravile strokovne službe Komisije, hkrati pa se ni udeležila septembrskega plenarnega zaslišanja Parlamenta), prepomemben položaj (položaj podpredsednice za energetsko unijo, enega izmed ključnih področij EU v prihodnosti, zahteva kompetentnega kandidata saj je tudi od komisarja odvisna energetska varnost Evrope), nejasnosti glede postopka imenovanja in nesodelovanje s KPK ter nenazadnje politično kupčkanje med glavnima politična skupinama v Parlamentu.

… IN PRIHOD VIOLETE BULC

Ko je bilo jasno, da je Alenka Bratušek odstopila so se začela ugibanja kdo bo nova kandidatka oz. kandidat za komisarja iz Slovenije. S&D in ELS (največji skupini v Parlamentu) sta za to mesto takoj predlagali Tanjo Fajon, ki je bila ena izmed treh kandidatov skupaj z Bratuškovo na julijskem seznamu. To sporočilo pa ni bilo všeč slovenskemu predsedniku vlade Miru Cerarju, ki v tem vidi vsiljevanje in opozarja, da je imenovanje kandidatke oz. kandidata v pristojnosti Vlade RS in ne političnih skupin v EP.

Slovenska vlada je nato kot novo slovensko kandidatko imenovala Violeto Bulc, trenutno ministrico brez listnice za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Uradnih odzivov na kandidatko ni (Juncker naj bi se sicer z njo sestal prihodnji teden) so pa evropski portali že opazili njene “posebnosti”. EUobserver tako Bulčevo, zaradi šamanstva in hoje po žerjavici, opisuje kot nekonvencionalno kandidatko, EurActiv pa k temu dodaja še njeno politično neizkušenost (“tritedenska političarka”). Na Twitterju se je tudi že pojavil račun @BulcEU, ki pa, vsaj glede na vsebino, ne deluje ravno pristen.

Kakorkoli že, težave z imenovanjem slovenske predstavnice oz. predstavnika v EK lahko onemogočijo glasovanje o Komisiji na oktobrskem plenarnem zasedanju Parlamenta in posledično zamik pri začetku delovanja nove Komisije, predvidenem za prvi november.

EBOLA V EVROPI

Še preden je bil v Španiji potrjen prvi primer okužbe z ebolo neposredno na evropskih tleh (za to boleznijo je zbolela 40 letna medicinska sestra, ki je bila del zdravstvene ekipe, ki je zdravila španskega misijonarja, ki je kasneje umrl) je EurActiv poročal, da obstajajo precejšnje možnosti, da bi se virus ebole pojavil v Evropi. Znanstveniki so do ugotovitev prišli s pomočjo računalniškega modela, ki je analiziral letalske tokove, in napovedali 75% možnost da bi se virus do 24. oktobra pojavil v Franciji. Za Veliko Britanijo naj bi ta možnost znašala 50%.

Velika Britanija je medtem že napovedala strožje preglede potnikov na glavnih londonskih letališčih Heathrow in Gatwich ter na železniškem terminalu na katerega prispejo vlaki Eurostar, ki iz celinske Evropske v Veliko Britanijo vozijo skozi predor pod Rokavskim prelivom.

Evropska komisija je medtem od španskih oblasti že zahtevala pojasnila glede okoliščin, ki so pripeljale do okužbe v Španiji, EUobserver pa poroča, da naj bi se o ukrepih za preprečitev okužb s tem virusom na izrednem zasedanju 16. oktobra v Bruslju pogovarjali evropski ministri za zdravje.

RAZKRITJE POGAJALSKIH IZHODIŠČ ZA TTIP

Svet EU je ta teden na spletu objavil pogajalska izhodišča za sklenitev sporazuma o čezatlantskem trgovinskem partnerstvu z ZDA (TTIP), ki ga že od vsega začetka spremljajo nasprotovanja nevladnih organizacij, ki med drugim Komisiji očitajo netransparentnost pogajanj. Z domnevno netransparentnostjo se ubada tudi Evropska varuhinja človekovih pravic, ki je septembra prejela prijave s strani civilnodružbenih organizacij.

DRUGO DOGAJANJE

V sredo je pred Evropskim parlamentom v Bruslju na povabilo skupine Zelenih nastopila zmagovalka letošnjega izbora za pesem Evrovizije Conchita Wurst.

Prav tako v sredo je Komisija predstavila poročilo o napredku kandidatk za članstvo v EU in naslednjih korakih v prihodnjem letu. Nova strategija širitve naj bi tako temeljila na treh ključnih točkah – vladavini prava, ekonomskemu upravljanju in reformah javnega sektorja v teh državah.

Na nadomestnih volitvah v britanski parlament v angleškem mestu Clanton je v četrtek svoj prvi izvoljeni parlamentarni sedež prejela evroskeptična stranka UKIP, ki se zavzema za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Njihov kandidat je zmagal s 60% glasov. Čeprav so možnosti, da bi UKIP na splošnih volitvah prihodnje leto prejel večje število poslancev majhne, lahko stranka kljub temu povzroči težave konservativni stranki premierja Camerona z odžiranjem glasov ter na tak način prepreči njihovo zmago. Cameron je sicer v primeru zmage svoje stranke na volitvah prihodnje leto obljubil referendum o prihodnjih odnosih Britanije z EU.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

One thought on “Evropski pregled – Ebola, TTIP in seveda slovenske komisarske zdrahe”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: