Teden v EU – Nadaljevanja parlamentarnih zaslišanj, politika širitve in Knjižnica pod krošnjami

Calendar - MashableV prihajajočem tednu bo najživahneje v Evropskem parlamentu, kjer se nadaljujejo zaslišanja kandidatov za člane Evropske komisije. Zaslišanje slovenske kandidatke, Alenke Bratušek, bo danes od 14.30 do 17.30. Evropska komisija bo odločala o prihodnosti širitvene politike, v Celju, Kopru in Ljubljani pa se lahko udeležite prijetnih dogodkov.

Vir: sloveniatimes.com
Kako se bo na današnjem zaslišanju pred poslanci odborov ITRE in ENVI odrezala slovenska kandidatka? Vir: sloveniatimes.com

Poslanci Evropskega parlamenta bodo tudi ta teden zasedali v odborih. Še naprej bodo potekala zaslišanja kandidatov za Komisarje. Zaslišanih bo šest kandidatov za podpredsednike sestave Evropske komisije, kot jo je predlagal njen Predsednik Jean-Claude Juncker. Danes bo med 14.30 in 17.30 na vprašanja poslancev odborov za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) in okolje in javno zdravje (ENVI) odgovarjala tudi slovenska kandidatka, Alenka Bratušek. Prenos zaslišanja lahko v živo spremljate tukaj. Več informacij o zaslišanjih pa je na voljo na straneh Evropskega parlamenta.

Odbor Evropskega parlamenta za proračun (BUDG) bo za teden gasoval o končnih številkah proračuna EU za leto 2015. Poslanci Odbora za zunanje zadeve (AFET) in Pod-odbora za razvoj in človekove pravice (DEVE) pa bodo izbrali tri finaliste za nagrado Sakharov, ki jo Parlament vsako leto podeli borcem za človekove pravice in svobodo govora.

Vir: politicalboffinsatweymouthcollege.blogspot.com
Vir: politicalboffinsatweymouthcollege.blogspot.com

V četrtek bo Evropska komisija sprejela strategijo za področje politike širitve v prihodnjem letu. Sveženj dokumentov bo zajemal Strateški načrt in sedem Poročil o napredku za države kandidatke in države potencialne kandidatke. Več informacij je na voljo na straneh Evropske komisije.

Celjani se boste lahko v ponedeljek udeležili delavnice  z naslovom EU-programi za nevladne organizacije in uspešna priprava razpisne dokumentacije, ki jo organizira Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska (Prijave na: europe.direct@mc-celje.si, več informacij tukaj).

Vir: mc-celje.si
Vir: mc-celje.si

V torek bo v Celju in tudi v Kopru potekala videodelavnica na temo Potrošniških pravic državljanov EU v organizaciji Informacijskih točk Evropske unije Europe Direct Savinjska in Koper Capodistria. Udeleženci se bodo naučili oblikovati scenarij, posneti video in ga tudi montirati (Prijave naeurope.direct@mc-celje.si, več informacij tukaj).

V četrtek pa Evropska knjižnica pod krošnjami v Ljubljani vabi na drugo Druženje s teto Evropo. Skozi igro in poslušanje bodo otroci spoznavali ljudske pravljice z vseh koncev Evrope. Več informacij tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: