Teden v EU – parlamentarni odbori, letno zasedanje Skupščine OZN in evropski dan jezikov

Po plenarnem tednu se poslanci vračajo v svoje matične odbore, kjer se bodo poslanci med drugim tudi že pripravljali na zaslišanja komisarskih kandidatov. V New Yorku se bo v sredo začela 69. redna letna skupščina OZN, jutri pa bo potekal vrh o podnebnih spremembah, ki ga bo gostil Generalni sekretar OZN. Obeh dogodkov se bo udeležil tudi predsednik Komisije Barroso. Teden pred nami pa bosta zaznamovala tudi Evropski teden jezikov in Dnevi evropske kulturne dediščine, ki se bodo nadaljevali tudi prihodnji teden.

PARLAMENTARNI ODBORI

Že danes bo pred člane odbora za ekonomske in monetarne zadeve stopil predsednik Evropske centralne banke Draghi, ki bo s člani odbora razpravljal o aktualnih ekonomskih in monetarnih tematikah znotraj EU. Jutri bodo člani odbora za zunanje zadeve z direktorejm Agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev (UNRWA) razpravljali o situaciji v Gazi po začetku premirja. Zadnje informacije o dogajanju v Gazi si lahko preberete v rednih tedenskih poročilih UNRWA. Jutri bodo odbora za zunanje zadeve in razvoj ter pododbor za človekove pravice predstavili letošnje nominirance za nagrado Saharova.

V sredo bo na dnevnem redu odbora za trgovino ponovno razprava o trgovinskih omejitvah med EU in Rusijo. Člani naj bi razpravljali o ekonomskih posledicah ruske prepovedi uvoza evropskih izdelkov, ki bi lahko, če se bo prepoved nadaljevala, še dodatno škodili evropskemu gospodarstvu. Prav tako v sredo pa bodo člani odbora za okolje razpravljali o možnosti delnega izvzetja določenih gospodarskih panog iz trgovalne sheme za emisije CO2. Predlagatelji ukrepa želijo na tak način preprečiti prestavitev proizvodnje v tretje države.

Zasedanja odborov je mogoče v živo spremljati tukaj, video napovednik pa je na voljo tukaj.

VRH OZN O PODNEBNIH SPREMEMBAH IN REDNA LETNA GENERALNA SKUPŠČINA OZN

Vrh voditeljev na temo podnebnih sprememb, ki ga ta teden v New Yorku gosti Generalni sekretar OZN, predstavlja prvo formalno priložnost za srečanje svetovnih voditeljev po klimatskem vrhu v Kobenhavnu leta 2009. Poleg približno 120 svetovnih voditeljev se bodo srečanja udeležili tudi direktorji podjetij in predstavniki civilne družbe. Cilj srečanja je dati novega zagona pogajanjem za dosego novega mednarodnega sporazuma, ki naj bi ga dosegli naslednje leto v Parizu.

V svoji zadnji številki European Voice sicer izpostavlja, da so možnosti za dosego preboja v pogajanjih na tem vrhu minimalne. Glavna težava vrha naj bi namreč bila ta, da se ga ne bodo udeležili predstavniki Kitajske in Indije, ki predstavljata dve največji državi iz skupine držav v razvoju. Slednje sicer poudarjajo svoje stališče, da so se pripravljene zavezati k zmanjšanju emisij samo v primeru jasnih zavez razvitih držav, da bodo za doseganje ciljev prispevale ustrezno finančno pomoč.

26. SEPTEMBER – EVROPSKI DAN JEZIKOV

Od leta 2001, na pobudo Sveta Evropa, v Evropi praznujemo evropski dan jezikov, ki je posvečen osveščanju javnosti o pomenu učenja tujih jezikov in bogati jezikovni in kulturni različnosti v Evropi. V počastitev dneva jezikov bodo od danes do petka pred Hišo EU v Ljubljani potekali številni dogodki, ki jih pripravljajo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ter francoski, italijanski, španski in nemški kulturni inštituti v Sloveniji.

Več informacij o dogodkih je na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: