Definicija bruseljske legende

Bruseljske legende, poznane tudi pod imenom “evropski miti”, so posebna vrsta urbanih legend, ki so povezane z Evropsko unijo, njenimi institucijami in zakonodajo. Zelo pogoste so v državah članicah z visoko stopnjo evroskepticizma (kot npr. v Veliki Britaniji), v zadnjih letih pa se širijo tudi po drugih evropskih državah, tudi po Sloveniji (spomnite se “prepovedi” izmenjavanja semen, “obvezne” privatizacije vode, “prepovedi” opravljanja nujnih helikopterskih prevozov, ipd.).

Za razliko od klasičnih legend so bruseljske legende običajno delno resnične. Neko evropsko politiko oz. zakonodajo vzamejo iz konteksta in jo po svoje razložijo. Ta razlaga se običajno nanaša na en sam člen predloga zakonodaje, čeprav naslednji člen zanika ravno tisto kar bruseljska legenda pripoveduje.

Avtorji teh legend so različni – mediji, politiki, običajni uporabniki spleta in podobni. Njihov namen je zakonodajo EU predstaviti kot nekaj škodljivega in nekoristnega.

V tej rubriki bomo poskušali bruseljske legende izslediti in vam jih razkriti. Upamo sicer, da bo ta rubrika čim bolj prazna in da nam legend ne bo treba razkrinkati. Ampak za vsak slučaj naj bo rubrika tukaj.

Če zasledite nekaj, kar vam diši po legendi, vas vabimo, da nam zadevo pošljete in mi jo bomo poskušali izslediti.

Koristne povezave:

“Sveže” bruseljske legende razkrite s strani Predstavništva EK v Veliki Britaniji
Arhiv legend (1992-2002)
Euromyth Buster

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: