Labirint z imenom Europa.eu

Evo. Pa sem že skoraj končal. Uvajanje v službi je v ciljni ravnini, čaka me samo še “praktičen” del v začetku tedna, potem pa bo šlo zares. Končno bi rad dodal. Nikakor se ni moj namen na tem mestu pritoževat čez uvajanje. Nasprotno. Ker sem rekel, da bom svoje zapise iz Bruslja namenil opisovanju svoje izkušnje bom z vami delil svoje ugotovitve in vtise iz uvajanja.
Zvesta spremljevalka preteklih dveh tednov – Europa.eu

Glede na vsebino ki sledi bi lahko ta objava bila uvrščena tudi pod rubriko ABCDEu. Tokrat sem se namreč odločil, da vam poskušam razložiti kako na najboljši način uporabljati portal EU – Europa.eu. Koliko krat vas je zanimalo nekaj o EU in ste se odločili, da boste pogledali na uradno stran unije in po nekaj sekundah obupali in se preusmerili na Wikipedijo? Zase moram priznati da večkrat. Ampak ko se podrobneje spoznaš s stranjo ugotoviš, da je nadvse uporabna in zelo enostavna za uporabo (zelo “user friendly” bi lahko rekli).

Kako se torej strani lotiti? Vse glavne informacije so na strani razdeljen v 6 sklopov:

  • Informacije o EU – splošne informacije o Uniji, institucijah, delu
  • Dejavnosti EU – področja in politike delovanja
  • Življenje v EU – praktične informacije za državljane (povezava na portal Tvoja Evropa)
  • Poslovanje v Evropi – praktične informacije za podjetja
  • Pravo EU – zbirka zakonodaje EU (povezava na zbirko zakonodaje EUR-Lex)
  • Publikacije – spletna knjigarna s publikacijami o EU

Zgornje kategorije predstavljajo zgolj začetno točko, neke vrste vrata skozi katera potem vstopate v posamezne sobe (strani direktoratov Komisije, odborov Parlamenta, sestav Sveta) kjer najdete kar iščete.

Kako torej najti kar iščete? Recimo da vas zanimajo kakšne so vaše pravice v primeru, da letalo zamuja. Možnosti je več:
1. Prva je ta, da v razdelku Življenje v EU izberete “potovanje” in nato povezavo na pravice potnikov.
2. Bolj zapletena pa je, da v razdelku “Dejavnosti EU” poiščete razdelek “Promet”, pod direktorati Komisije pa “Mobilnost in prevoz”. Nato na angleški strani poiščete na vrhu “Transport themes”, kjer izberete “Passenger rights” in nato razdelek “Air”.
Enostavno, ne? 🙂 Daleč najbolj enostavna možnost pa je seveda “googlanje” ampak potem, ko si dva tedna potopljen v spletišče EU ti ta možnost ne predstavlja več nobenega izziva. Postane dolgočasna.
Če se vam članek oz. njegova tema zdita dolgočasna, vedite da se s tem vsak dan ukvarjam že cela dva tedna in da me bo tako iskanje spremljalo tudi v naslednjih tednih in mesecih. Ampak mislim, da mi ne bo žal.
Naj bo to za ta teden dovolj. Naslednjič pa upam, da bom lahko že kaj več napisal o službi. Po tem, kar mi je uspelo videti včeraj in danes ko sem že imel dostop do svojega poštnega predala, zna biti kar zabavno. Se vidimo.
PS: Aja, še to. Tvoja prva EURES zaposlitev deluje. V začetku tedna sem namreč dobil nakazana sredstva, tako da vsaj prva najemnina je pokrita. Naj Komisija kar nadaljuje po tej poti in naj zateži državam da namenijo več.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: