Ta teden v EU – 3. do 9. junij 2013

Vrhunsko srečanje EU-Rusija, zasedanje Svetov za notranje zadeve in pravosodje ter telekomunikacije in energetiko ter srečanja parlamentarnih odborov in političnih skupin bodo zaznamovali prihajajoči teden v EU. Najvišji predstavniki Unije se bodo že v začetku tedna srečali v ruskem Jekaterinburgu na vrhunskem zasedanju med EU in Rusijo. Skupaj z najvišjimi ruskimi predstavniki bodo razpravljali o dvostranskih vprašanjih. Pred poslanci so ta teden na sporedu srečanja parlametarnih odborov in političnih skupin. Poleg priprav na prihajajoče plenarno zasedanje, bodo poslanci ta teden zaslišali še hrvaškega kandidata za evropskega komisarja za varstvo potrošnikov ter o zakonodaji glede vseevropskega kaznovanja vdorov v informacijske sisteme. V prihajajočem tednu se bodo v Bruslju sestali tudi ministri za notranje zadeve, pravosodje in ministri pristojni za področje prometa, telekomunikacij in energetike.

Vir: Evropska unija 2012 – Evropski parlament

Vrhunsko srečanje EU-Rusija 
V ponedeljek in torek se bodo predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, Visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton ter evropski komisar za energetiko Gunther Oettinger udeležili vrhunskega srečanja med EU in Rusijo, ki bo potekalo v Jekaterinburgu. Skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, zunanjim mnistrom Sergejem Lavrovom in drugimi predstaviki vlade bodo razpravljali o aktulanih bilateralnih odnosih med obema stranema. Poudarek bo dan na pregled potek pogajanj o novem sporazumu med obema stranema ter o skupnih koraih za vzpostavitev vizne liberalizacije, energetskemu sodelovanju ter implementaciji obljub, ki jih je ruska stran dal ob vstopu v Svetovno trgovinsko organizacijo. Evropska stran bo sprožila tudi razpravo o stanju človekovih pravic in vladavine prava v Rusiji.

Svet za pravosodje in notranje zadeve
Ministri za pravosodje in notranje zadeve se bodo v Bruslju sestali v četrtek in petek. V delu namenjenemu pravosodju bodo med drugim razpravljali o uredbi o zaščiti osebnih podatkov, skupnem stališču glede direktive o boju proti goljufijam zoper finančnim interesom EU, o uredbi za izboljšanje čezmejnih izterjav znotraj Unije ter o predlogu insolvenčne direktive, o kateri naj bi ministri sprejeli politične smernice za njeno nadaljnje sprejemanje. Komisija bo ministre seznanila z zakonodajnim predlogom, ki bi olajšal prost pretok oseb in podjetij z olajšanjem sprejemanja določenih dokumentov znotraj EU.
Notranji ministri pa bodo svoj del namenili pregledu napredka pri sprejemanju dveh uredb s področja Schengena (evalvacijski mehanizem glede uveljavitje Schengenskih pravil ter popravek Schengenskega pravilnika). Predsedstvo bo ministre seznanilo s potekom pogajanj glede vzpostavitve enotnega azilnega sistema v Uniji, razpravljali pa bodo tudi o predlogu Komisije za združietv EUROPOL-a in Evropske policijske akademije (CEPOL).
Svet za promet, telekomunikacije in energijo
Prav tako v četrtek in petek se bodo sestali tudi ministri pristojni za področja prometa, telekomunikacij in energije. V delu namenjemu telekomunikacijam bodo razpravljali o vlogi telekomunikacijskega in IKT sektorja v okviru Digitalne agende za Evropo. Prav tako bodo razpravljali o tenutnem stanju na področju varnosti telekomunikacijskih omrežij v EU ter o predlogu direktive, ki bi urejala to področje. Ministri bodo pregledali tudi napredke pri sprejemanju uredbe za zagotavljanje varnih elektronskih transakcij znotraj Unije, uredbe o digitalni infrastrukturi in storitveh ter direktive za harmonizacijo pravil glede dostopnostispletnih strani  javnih organov v Uniji.
V delu namenjenemu energetiki bodo ministri sprejeli zaključke o sporočilu Komisije “Za boljše delovanje enotnega energetskega trga”, ter razpravljali o sporočilu Komisije “Energijske tehnologije in inovacije”. Prav tako se bodo seznanili z napredki pri mednarodnem sodelovanju na področju energetike.
Zasedanja odborov in političnih skupin Evropskega parlamenta
Večji del dogajanja v Evropskem parlamentu bodo predstavljala zasedanja političnih skupin, na katerih se bodo le-te pripravljale na prihajajoče plenarno zasedanje, ki bo v Srasbourgu potekalo med 10 in 13. junijem. Na zasedanju naj bi poslanci, med drugim, razpravljali o azilu, mejnih kontrolah, skladu za pomoč depriviligiranim osebam, otroškem mleku in hrani za zdravstveno uporabi, poslance pa naj bi nagovorila tudi portugalski in slovenski predsednik. Na zasedanju naj bi potrdili tudi evropskega komisarja iz Hrvaške, Nevena Mimico, ki bo pokrival področje varovanja potrošnikov. Pred imenovanjem pa bo kandidat za komisarja moral prestati zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom, ki bo potekalo v torek.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: