Kako Evropo razložiti Evropejcu?

Vse najboljše Evropa! Danes je tvoj dan. 9. maja namreč praznujemo Dan Evrope, dan ko je leta ____ Francoz _________ __________ prebral znano _________ _________. Bi znali dopolniti?

Kako dobro Evropejci poznamo Evropsko unijo? Večkrat sem si poskušal odgovoriti na to vprašanje. Na žalost velikokrat neuspešno. Že v času študija sem ugotovil, da veliko ljudi ne pozna oz. ne razume Evropske unije, njenih pristojnosti in nalog. To nepoznavanje oz. nerazumevanje pa je do izraza najbolj prišlo v času krize, ki še vedno pretresa Unijo. Od Unije se namreč marsikdaj pričakuje preveč (tudi kar ni v njeni pristojnosti), spet drugič pa se od nje, ko bi lahko oz. morala kaj narediti, tega ne zahteva.

V pogovorih s kolegi, prijatelji in drugimi sem večkrat opazil, da marsikdo ne pozna niti osnovnih pristojnosti Unije in njenih institucij, kaj šele zapletenih procesov odločanja, ki stojijo za sprejemanjem tudi najbolj osnovne zakonodaje. Ob tem, ko “Bruselj” vedno bolj vpliva (hote ali nehote) na naša vsakdanja življenja, je poznavanje osnov EU za vsakega državljana Unije nujno potrebno.
In kako torej Evropo razložiti Evropejcem? S čim bolj razumljivim pisanjem o njej! Blog, ki je pred vami bo skušal storiti ravno to. O Evropski uniji, njenem delu in pristojnostih se bomo trudili pisati čim bolj enostavno (vendar ne poenostavljeno) in razumljivo. Blog pa ne bo namenjen samo razlaganju Unije, temveč tudi njenemu komentiranju. Redno bomo pregledovali aktualno dogajanje v Uniji in poskušali razložiti zakaj se neka zakonodaja na evropski ravni sploh sprejema. 
Pri pisanju bomo skušali vedno biti čim bolj objektivni. Ko si bo za svoje delo Unija zaslužila pohvalo, bomo to storili, ko ga bo ‘polomila’ jo bomo skritizirali. Naš namen ni nekritično hvaljenje Evropske unije , ampak predstavljanje dejstev, na podlagi katerih si lahko bralci ustvarite mnenje. Prav pa je, da si mnenje ustvarite sami in da vam ga nihče ne vsili. Mi vam ne vsiljujemo ničesar, predstavljamo vam samo naš pogled. Seveda pa ste vabljeni, da nam predstavite tudi vašega. Komentirajte, pišite, debatirajte in na tak način soustvarjajte vsebino. Naš namen ni propagiranje, temveč ustvarjanje zdrave debate o Uniji in njenem delu. Boljše Unije ne bodo naredili samo ‘strici iz Bruslja’. Boljšo Evropo lahko – in moramo! – soustvarjati tudi mi. Boljše razumevanje Evropske unije  same pa je lahko že prvi korak v to smer.
Nabrusite tipkovnice torej. Naše so že nabrušene 🙂
PS: 9. maja 1950 je takratni francoski zunanji minister Robert Schuman prebral znano Schumanovo deklaracijo in v njej predlagal združitev industrije premoga in jekla Francije in Nemčije ter na tak način postavil temelje tega, kar danes poznamo kot Evropsko unijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: