Teden v EU – izredni vrh EU-Turčija, plenarka v Strasbourgu in komisarski dialog v Ljubljani

Medtem ko evropski poslanci zapuščajo Bruselj in se selijo na redno marčevsko zasedanje v Strasbourg, pa v belgijsko prestolnico že prihajajo voditelji držav in vlad EU in turški premierAhmet Davutoğlu, ki se bodo sestali na izrednem vrhu med EU in Turčijo o sodelovanju pri reševanju begunske krize. Poleg voditeljev se bodo na različnih zasedanjih Sveta čez teden sestali tudi finančni, notranji in ministri za delo. Dogajalo pa se bo tudi v Ljubljani, kjer bo v četrtek potekal dialog z državljani s komisarjema Violeto Bulc in Karmenu Vella ter okrogla miza o položaju begunk in prosilk za azil.

(Vir: (c) Informacijska pisarna EP v Sloveniji
(Vir: (c) Informacijska pisarna EP v Sloveniji

IZREDNI VRH EU-TURČIJA

Kot napovedano na zadnjem vrhu voditeljev EU 18. in 19. februarja, bo danes v Bruslju potekal izredni vrh med EU in Turčijo na katerem bodo voditelji obeh strani pregledali implementacijo akcijskega načrta, ki je bil sprejet decembra lani in na katerem bodo poskušali s Turčijo doseči dodatne ukrepe za zajezitev prihoda beguncev po t. i. balkanski poti. Vrh sledi balkanski turneji, ki jo je predsednik Tusk opravil med 1. in 4. marcem  prestolnicah držav ob balkanski poti, ob zaključku katere se je sestal tudi s turškim predsednikom Erdoğanom.

Po zaključku sestanka s turškim premierjem se bodo evropski voditelji sestali v okviru Evropskega sveta in skušali doseči dogovor za ponovno popolno upoštevanje schengenskih pravil in povečanja humanitarne pomoči beguncem, še posebej v Grčiji. Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

PLENARNO ZASEDANJE PARLAMENTA

O rezultatih vrha bodo razpravljali tudi evropski poslanci, ki danes v Strasbourgu začenjajo z rednim mesečnim plenarnim zasedanjem. Razprava na to temo bo ob prisotnosti nizozemske ministrice za obrambo Jeanine Hennis-Plasschaert (kot predstavnice nizozemskega predsedstva) in podpredsednika Komisije Valdisa Dombrovskisa potekala v sredo.

Poslanci naj bi jutri s posebno resolucijo države tudi pozvali naj prilagodijo nastanitvene zmogljivosti in azilne procedure specifičnim potrebam begunk, ki pogosto potujejo z otroki. Pred glasovanjem bo poslance na to temo nagovoril Visoki komisar OZN za begunce Filippo Grandi.

Poslanci se bodo na tokratnem zasedanju posvetili tudi zdravju živali. Po današnji razpravi bodo jutri namreč glasovali o novi zakonodaji za preprečevanje izbruhov bolezni kot so ptičja ali prašičja gripa. V četrtek pa bo na sporedu glasovanje o dopolnitvi evropske zakonodaje o živalskih zdravilih, ki predvideva prepoved preventivne uporabe antibiotikov na živalih in s katero se želi spodbuditi raziskave o novih antibiotikih. Zaradi prekomerne uporabe antibiotikov namreč prihaja do vedno večje odpornosti bakterij na le-te.

Jutri pa bodo poslanci glasovali tudi o združitvi obstoječih šolskih shemah mleka in sadja in o povečanju njihovega skupnega letnega proračuna na 250 milijonov evrov.

Celoten dnevni red zasedanja, s povezami do vseh dokumentov, je na voljo tukaj, v živo pa ga je mogoče spremljati tukaj.

OKROGLA MIZA O BEGUNKAH IN PROSILKAH ZA AZIL V EU

O položaju begunk in prosilk za azil pa ne bodo razpravljali samo v Strasbourgu. V petek namreč Informacijska pisarna Parlamenta v Sloveniji pripravlja okroglo mizo na to temo. Okrogle mize, ki bo potekala v Prešernovi dvorani ZRC SAZU od 11. ure dalje, se bodo udeležile evropska poslanka Tanja Fajon, direktorica Direktorata za notranje zadeve, migracije in naturalizacijo na Ministrstvu za notranje zadeve Nina Gregori, strokovnjakinja s področja migracij in znanstvena svetnica ZRC SAZU Mirjam Milharčič Hladnik, koordinatorica Visokega komisariata OZN za begunce Faila Pašić Bišić ter novinarka Žana Kapetanović, ki je bila begunka v času vojne v Bosni.

Udeleženke okrogle mize bodo spregovorile o spolni diskriminaciji, ki botruje odločitvi mnogih žensk za potovanje v EU, težavah s katerimi se ženske srečujejo na poti in izzivih, ki begunke pričakujejo v Evropi.

Vsak dan med 9. in 18. uro pa si bo od jutri do petka v Hiši EU na Bregu 14 v Ljubljani možno ogledati razstavo »Razseljene: ženske kot begunke in prosilke za azil v EU«, ki jo je pripravila francoska fotoreporterka Marie Dorigny.

Dodatne informacije o dogodkih so na voljo tukaj, za udeležbo na okrogli mizi pa se je potrebno prijaviti do srede.

EVROSKUPINA IN SVET ZA EKONOMSKE IN MONETARNE ZADEVE

Poleg šefov vlad in držav se bodo v Bruslju ta teden sestali tudi različni ministri. Prvi se bodo danes in jutri sestali finančni ministri – danes tisti območja evra (Evroskupina), jutri pa še ostali.

Evroskupina bo razpravljala o izvajanju grškega programa za makroekonomsko prilagoditev. Ministri se bodo osredotočili na izvajanje pokojninske reforme, fiskalno strategijo, vzpostavitev delovanja privatizacijskega sklada in reševanje vprašanja slabih posojil. Ministri bodo razpravljali tudi o programu za Ciper, i se bo iztekel konec meseca. Ministri bodo preučili stanje nedokončanih ukrepov in potek izstopa iz programa.

Ministri bodo nadaljevali tudi z razpravo o izvajanju proračunskih osnutkov za letošnje leto, o možnosti obsežnejše uporabe primerjalnih analiz pri svojih tematskih razpravah ter o preglednosti sej. Ministri so prejšnji mesec sklenili objaviti obrazložene dnevne rede sej ter pisma predsednika s povzetkom sej. Razprava bo preučila možnost objave tudi drugih sejnih dokumentov.

Jutri pa se bodo v okviru Sveta za ekonomske in finančne zadeve sestali finančni ministri vseh držav EU. Prizadevali so bodo doseči politični dogovor glede spremembe direktive o obvezni izmenjavi informacij na področju obdavčenja, s čimer bi od držav članic zahtevali izmenjavo davčnih informacij o dejavnostih multinacionalk.

Poleg tega vodo ministri sprejemali tudi sklepe o poročilu glede fiskalne vzdržnosti za lansko leto, pregledali potek izvajanja zakonodaje o bančni uniji, ministri pa si bodo še izmenjali mnenja o izvajanju priporočil za posamezne države iz lanskega evropskega semestra. Predsedstvo bo tudi poročalo o srečanju finančnih ministrov skupine G20, ki je potekalo konec februarja v Šanghaju.

SVET ZA ZAPOSLOVANJE, SOCIALNO POLITIKO, ZDRAVJE IN VARSTVO POTROŠNIKOV

Ministri za delo in socialne zadeve se bodo sestali danes in razpravljali o izvajanju evropskega semestra za letošnje leto,  sprejeli bodo skupno poročilo o zaposlovanju ter sklepe o poročilu in letnem pregledu rasti. Ministri bodo razpravljali tudi o programu za nova znanja in spretnosti, ki naj bi ga Komisija predložila proti koncu prve polovice leta, potrdili pa naj bi tudi ključna sporočila o izvajanju jamstva za mlade. Na dnevnem redu bo tudi oživitev socialnega dialoga na evropski ravni ter enakost. Dodatne informacij o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE

Pristojni ministri se bodo v Bruslju sestali v četrtek in petek. Prvi dan zasedanja se bodo sestali notranji ministri, ki bodo razpravljali o trenutnem stanju na področju migracij ter se seznanili za napredkom predloga za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže. Notranji ministri bodo razpravljali tudi o predlogu direktive o nadzoru nabave in posredovanja orožja.

Terorizem bo zaposloval tudi pravosodne ministre v petek, ki naj bi sprejeli splošni pristop glede predloga direktive o boju proti terorizmu. Pravosodni ministri bodo razpravljali tudi o predlogu uredbe, ki ustanavlja Evropsko javno tožilstvo, katerega cilj je pomoč pri pregonu kaznivih dejanj zoper finančne interese EU.

Vse informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

DIALOG Z DRŽAVLJANI O KROŽNEM GOSPODARSTVU

Kot smo že napovedali prejšnji teden bo v četrtek od 15. ure dalje v Hotelu Slon v Ljubljani potekal dialog z evropskima komisarjema za transport Violeto Bulc in okolje Karmenu Vella na temo krožnega gospodarstva. Dialog pripravljata predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in fundacija Umanotera. Dodatne informacije o dogodku so na voljo tukaj.

Zaradi omejenega števila mest se je za neposredno udeležbo na dialogu potrebno predhodno prijaviti. Dialog bo možno tudi v živo spremljati prek spleta, v razpravo pa se lahko tudi sami vključite prek Twitterja (z uporabo hashtaga #EUdialogues) in s tem da že sedaj pošljete svoja vprašanja.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: