Teden v EU – Poslanci o evropski mejni straži, ministri o krožnem gospodarstvu in evropskem jeklarstvu

Nadzor zunanjih (kopenskih in morskih) meja, položaj begunk, emisijski škandal ter priprave na prihodnje plenarno zasedanje so nekatere izmed tem, ki bodo zaposlovale poslance ta teden. V Bruslju se bodo ločeno sestali tudi ministri pristojni za konkurenčnost in okolje, ki bodo med drugim razpravljali o akcijskem načrtu za krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo pa bo tudi tema dialoga z državljani z evropskima komisarjema za okolje in promet v Ljubljani, na katerega se lahko že prijavite.

Utrinek z lanskega državljanskega dialoga s komisarko za mednarodno trgovino Cecilio Malmström (Vir: (c) Evropska komisija 2015)
Utrinek z lanskega državljanskega dialoga s komisarko za mednarodno trgovino Cecilio Malmström (Vir: (c) Evropska komisija 2015)

POSLANSKI TEDEN – ODBORI IN POLITIČNE SKUPINE

Danes bo odbor za zunanje zadeve obravnaval poročilo o napredku Makedonije pri članstvu v EU, ki že šest let čaka na začetek pogajanj za članstvo v Uniji. Prav tako danes se bo sestal tudi odbor za državljanske svoboščine, ki bo razpravljal o ustanovitvi evropske mejne in obalne straže v povezavi z zagotavljanjem prostega pretoka oseb. Poslanci bodo v tem pogledu razpravljali tudi o zakonodaji glede nadzorovanja prehodov zunanje meje in potovalnih dokumentov za vračanje nezakonitih migrantov.

Evropski poslanci bodo skupaj s svojimi nacionalnimi kolegi v četrtek razpravljali o težavah s katerimi se srečujejo begunke in prosilke za azil – nasilje, življenjski pogoji in možnosti za integracijo. Na to temo bo v sredo potekal tudi seminar za novinarje, na katerem bodo poslanci, strokovnjaki in novinarji razpravljali o razmerah in možnostih za izboljšave.

V sredo se bo prvič sestal tudi posebni preiskovalni odbor, ki bo raziskoval goljufije s strani avtomobilskih proizvajalcev v povezavi z emisijami. Poleg goljufivega delovanja proizvajalcev bo odbor ugotavljal tudi odgovornost za neukrepanje na strani Evropske komisije in držav članic.

Dodatne informacije o zasedanjih odborov so na voljo tukaj, seje pa je možno spremljati v živo tukaj.

SVET ZA KONKURENČNOST

Pristojni ministri se bodo v Bruslju sestali danes in razpravljali o strategiji za enotni trg na področju blaga in storitev, ter pregledu stanja na področju konkurenčnosti, še posebej malih in srednje velikih podjetij. Ministri bodo razpravljali tudi o  akcijske načrtu za krožno gospodarstvo, ki bo podlaga za sklepe o tej temi, ki naj bi junija letos odobril Svet za okolje.

Ministri bodo v okviru tokratnega zasedanja razpravljali tudi o stanju v evropski jeklarski industriji in drugih energetsko intenzivnih panogah. Poudarek bo dan na pregledu napredka, ki je bil dosežen pri uveljavljanju sklepov določenih novembra lani, kjer so ministri določili, da je potrebno sprejeti konkretne ukrepe, ki bodo evropskemu jeklarskemu sektorju omogočili dolgoročni obstanek.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA OKOLJE

V petek se bodo sestali tudi ministri pristojni za okolje, ki bodo razpravljali o akcijskem načrtu EU za krožno gospodarstvo, s katerim želi Unija spodbuditi prehod na gospodarski model, ki bo bol trajnostno in konkurenčno naravnan od sedanjega. S krožnim gospodarstvom bi se lahko zmanjšalo rabo virov in količino odpadkov, hkrati pa bi se še dodatno spodbudilo recikliranje.

Ministri bodo razpravljali tudi o nadaljnjem ukrepanju po pariškem sporazumu o podnebnih spremembah, obravnavali pa bodo tudi vprašanje endokrinih motilcev, ki lahko vplivajo na hormonski sistem.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

DIALOG Z DRŽAVLJANI O KROŽNEM GOSPODARSTVU

Prihodnji četrtek (10. marca) bo v Ljubljani potekal dialog z evropskima komisarjema za transport Violeto Bulc in okolje Karmenu Vella na temo krožnega gospodarstva. Dialog pripravljata predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in fundacija Umanotera. Poleg komisarjev bosta na dialogu sodelovala tudi Erika Oblak iz društva Ekologi brez meja ter direktor podjetja M Sora Aleš Dolenc.

Dialog bo tako priložnost za izmenjavo mnenj med Komisijo in civilno družbo o svežnju ukrepov, ki jih je Komisija pripravila konec lanskega leta. Dodatne informacije o zakonodajnih predlogih za krožno gospodarstvo in o samem dogodku so na voljo tukaj.

Zaradi omejenega števila mest se je za neposredno udeležbo na dialogu potrebno predhodno prijaviti. Dialog bo možno tudi v živo spremljati prek spleta, v razpravo pa se lahko tudi sami vključite prek Twitterja (z uporabo hashtaga #EUdialogues) in s tem da že sedaj pošljete svoja vprašanja.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: