(Zeleni) Teden v EU – Ljubljana tudi uradno postaja zelena, poslanci po delegacijah

Jutri bo v bruseljskem muzeju glasbenih inštrumentov potekala tudi uradna predaja naziva “Zelena prestolnica Evrope 2016” Ljubljani, ki je kot sedma zelena evropska prestolnica s svojim “delom” začela z novim letom. Naziv bo ljubljanskemu župana Zoranu Jankoviću predal evropski komisar za okolje in ribištvo Karmenu Vella. V zeleno pa bo obarvan tudi teden v Evropskem parlamentu. Poslanci bodo namreč prihajajoči teden izkoristili za delovanje doma oz. v delegacijah po Evropi in svetu. V petek se bodo v Bruslju sestali tudi evropski finančni ministri.

ea68a-20120718pht01364_original

ZELENA PRESTOLNICA EVROPE 2016

V okviru uradne predaje naziva Ljubljani bodo predstavniki Mestne občine Ljubljana predstavili načrte a prihajajoče leto. Hkrati bo odhajajoča zelena prestolnica, Bristol, predstavila svoje dosežke ter svoj “bristolski model”, ki je nastal v tem obdobju in ki predvideva prenos dobrih praks, ki jih je mesto vpeljalo pri povečanju trajnostnega razvoja.

Naziv zelene prestolnice Evropska komisija podeljuje od leta 2010 tistim mestom, ki kažejo posebno zavezo trajnostnemu urbanističnemu načrtovanju. Mesta so izbrana glede na dosežke in zaveze, ki jih ocenjevalna komisija oceni na podlagi 12 okoljskih kazalcev.

Dogodek se bo začel ob 17.30, v živo pa ga bo mogoče spremljati prek spleta. Dodatne informacije o dogodku so na voljo tukaj, več o konceptu zelene prestolnice in načrtih Ljubljane za letošnje leto pa si boste lahko na našem blogu prebrali v sredo, v okvira “Pogleda 360”.

ZELENI TEDEN EVROPSKEGA PARLAMENTA

Parlamentarne delegacije bodo ta teden obiskale Turčijo, Nemčijo, Italijo, Savdsko Arabijo in Katar.

Delegaciji odborov za proračunski nadzor in državljanske svoboščine bosta obiskali Turčijo. Proračunski odbor bo s turškimi predstavniki razpravljal o predpristopnem financiranju države ter preverili uporabo evropskih sredstev za pomoč beguncem iz Sirije in Iraka. Pomoč beguncem bo nadzoroval tudi odbor za državljanske svoboščine, ki bo obiskal enega izmed begunskih taborišč ter se srečal s turškimi oblastmi in mednarodnimi nevladnimi organizacijami.

Delegacija odbora za pravice žensk in enakost spolov bo obiskala Bavarsko, kjer bo z lokalnimi oblastmi razpravljala o obravnavanju prosilk za azil. Člani pododbora za varnost in obrambo bodo obiskali Italijo in preverili delovanje pomorske operacije EU za preprečevanje trgovine z ljudmi “Sofia”. Med drugim se bodo sestali tudi z italijanskim notranjim ministrom Angelinom Alfanom in člani italijanskega parlamenta.

Delegacija poslancev odbora za zunanje zadeve pa se bo odpravil v Savdsko Arabijo in v Katar, kjer bo s predstavniki obeh držav razpravljala o bilateralnih odnosih med državama in EU ter o trenutni situaciji v arabskih državah.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: