Teden v EU – Odbori in politične skupine v Parlamentu, filmska projekcija v Ljubljani in Alpska strategija na Brdu

Tokratni parlamentarni tedne bodo zaznamovale dejavnosti parlamentarnih odborov in političnih skupin, ki bodo pripravljale naslednje strasburško plenarno zasedanje, ki bo potekalo prihodnji teden. Danska zakonodaja o azilu, boj proti goljufijam, letno poročilo ECB in pristaniške storitve so nekatere izmed zadev, ki bodo zaposlovale poslance ta teden. V sredo zvečer pa bo v ljubljanskem Kinodovru potekala projekcija filma Savlov sin, s katero bo Informacijska pisarna EP v Sloveniji počastila mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Danes pa se na Brdu začenja konferenca o izvajanju Strategije EU za alpsko regijo.

image001

PROJEKCIJA SAVLOVEGA SINA

Savlov sin je bil v lanskem izboru za filmsko nagrado Lux, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament. Poleg tega je film prejel veliko nagrado žirije na filmskem festivali v Cannesu, Zlati globus za najboljši tujejezični film, prav tako pa je letošnji Oskarjev nominiranec za najboljši tujejezični film. Pred projekcijo bo v neposrednem prenosu iz Bruslja možno spremljati debato med predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in glavnim igralcem filma Gezo Rohrighom. Dogodek bo potekal v sredo od 18. ure dalje v ljubljanskem Kinodvoru, udeležba na njem pa je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava tukaj. Prijava je možna še danes, dodatne informacije o filmu pa so na voljo tukaj.

PARLAMENTARNI ODBORI IN POLITIČNE SKUPINE

Poslanci odbora za ekonomske in monetarne zadeve bodo danes glasovali o delu ECB v letu 2014, med drugim tudi o njeni monetarni politiki in o programu t. i. trojke. Prav tako danes se bodo sestali tudi člani odbora za državljanske pravice in svoboščine, ki bodo razpravljali o predlagani danski zakonodaji, ki bo omogočala zaplembo premoženja oseb, ki bodo na Danskem zaprosili za azil. Člani odbora za promet pa bodo razpravljali o novih pravilih za izboljšavo kakovosti in učinkovitosti pristaniških storitev.

V četrtek se bodo sestali še člani odbora za pravne zadeve, ki bodo glasovali o sporazumu, ki sta ga Parlament in Svet dosegla glede novih pravil za zagotavljanje poslovne skrivnosti. V okviru pogajanj si je parlamentarna stran prizadevala za zagotovitev pravil, ki ne bodo onemogočala delo novinarjev, ki raziskujejo morebitne nepravilnosti v podjetjih.

Prav tako v četrtek bo odbor za proračunskih nadzor razpravljal o predlogih za izboljšavo porabe sredstev iz evropskega proračuna in za lažjo ponovno pridobitev sredstev, ki so bila nepravilno porabljena. Predlogi so del resolucije o letnem poročilu porabe za leto 2013, ki ga je pripravila Komisija. Člani odbora za zunanje zadeve pa bodo glasovali o resolucijah glede napredka Srbije in Kosova na poti v EU v preteklem letu.

Celoten spored dogajanja v Parlamentu je na voljo tukaj, dogajanje pa lahko v živo spremljate tukaj.

ZAČETEK IZVAJANJA ALPSKE STRATEGIJE

Danes in jutri bo na Brdu pri Kranju potekala uvodna konferenca ob začetku izvajanja Strategije EU za alpsko regijo, ki jo organizirata Evropska komisija in slovensko ministrstvo za zunanje zadeve.

Kot ena izmed največjih gospodarskih in produktivnih regij v Evropi, kjer živi približno 70 milijonov Evropejcev, se alpska regija srečuje s številnimi izzivi povezanimi z globalizacijo, demografskimi kazalniki, klimatskimi spremembami, energetskimi izzivi, ipd. Alpska strategija predstavlja nov način koordinacije delovanja med mestnimi, predalpskimi in alpskimi deli območja, ki ga strategija pokriva.

Za spopadanje z zgoraj naštetimi izzivi so se zunanji ministri 7 držav, ki spadajo v to območje (Avstrija, Francija, Italija, Lihtenštajn, Nemčija Slovenija in Švica) zavzeli za 3 tematske prioritete – konkurenčnost in inovacije, okolju prijazna mobilnost ter trajnostno upravljanje z energetskimi, naravnimi in kulturnimi dobrinami.

Na dogodku bodo poleg evropskih komisark za regionalno politiko Corine Cretu in za promet Violete Bulc, bodo na konferenci sodelovali tudi zunanji ministri držav in predsedniki pokrajin, ki ležijo na alpskem območju.

Dodatne informacije o Alpski strategiji so na voljo tukaj, o samem dogodku pa tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: