Teden v EU – Parlament, Svet in Ekonomsko-socialni odbor

Praznično vzdušje se počasi pozna tudi v Bruslju. Po t. i. “lockdownu”, ki je mesto paraliziral pred tremi tedni, sta se življenje in delo ponovno v celoti vrnila v stare tirnice. Z delom nadaljujejo tudi evropske institucije, pred katerimi je spet teden poln dejavnosti. Parlamentarni odbori, tri sestave Sveta in zadnje letošnje plenarno zasedanje Evropskega ekonomsko-socialnega odbora bodo zaposlovali evropske institucije ta teden.

ea68a-20120718pht01364_original

PARLAMENTARNI ODBORI IN POLITIČNE SKUPINE

Poslanci se bodo danes in v četrtek sestali v okviru parlamentarnih odborov, jutri in v sredo pa bodo v okviru političnih skupin pripravljali zadnje letošnje plenarno zasedanje.

Odbor za državljanske svoboščine bo danes s predstavniki Komisije, Evropskega azilnega podpornega urada, agencije za nadzor zunanjih meja Frontex ter predstavniki italijanskih in grških oblasti in nevladnih organizacij razpravljal o trenutnem stanju v Grčiji in Italiji. Prav tako danes se bo sestal tudi odbor za notranji trg, ki bo razpravljal o osnutku novih evropskih pravil glede uporabe pol-avtomatskega orožja s strani civilnih oseb, preprečevanja ponovne usposobitve rabljenega orožja in nakupa rezervnih delov prek spleta.

V okviru političnih skupin bodo poslanci pripravljali zadnje letošnje plenarno zasedanje, ki bi med 14. in 17. decembrom potekalo v Strasbourgu. Na njegovem sporedu bodo zaključki mednarodne podnebne konference v Parizu, pošteno obdavčenje dobičkov podjetij, nova pravila glede blagovnih znamk ter glasovanja o energetski uniji, izvozu orožja, letnem poročilu o človekovih pravicah za leto 2014 in o odnosih med EU in Kitajsko.

Poleg rednih parlamentarnih dejavnosti bo v Bruslju ta teden potekala tudi skupna parlamentarna skupščina med EU in državami afriškega, karibskega in pacifiškega območja. Na zasedanju, ki se bo zaključilo v sredo, bodo udeleženci glasovali o resolucijah s področja migracij, človekovih pravic, beguncih ter o situaciji v Burundiju po zadnjih volitvah.

Celoten spored dogodkov si lahko ogledate tukaj, v živo pa lahko spremljate tukaj.

SVET ZA ZAPOSLOVANJE, SOCIALNO POLITIKO, ZDRAVJE IN VARSTVO POTROŠNIKOV

Ministri bodo na današnjem zasedanju skušali doseči dogovor glede direktive za podporo uravnoteženi zastopanosti spolov med neizvršnimi člani upravnih odborov, s katerimi želi Komisija do leta 2020 doseči, da bi se delež žensk na neizvršnih mestih, ki kotirajo na borzah, na 40%. Poleg tega naj bi ministri sprejeli tudi sklepe o enakosti spolov pri odločanju in izmenjali mnenja o strateških zavezah za enakost spolov za obdobje 2016-2019.

Svet bo skušal tudi doseči politični dogovor za lažje vračanje dolgotrajnih brezposelnih na trg dela. Komisija bo tudi predstavila letni pregled rasti za leto 2016 v okviru evropskega semestra ter skupno poročilo o zaposlovanju.

Na področju zdravstva naj bi pristojni ministri sprejeli sklepe za zmanjšanje škodljivih posledic uživanja alkohola, personalizirani medicini za bolnike, boljši podpori za bolnike z demenco in o spoznanjih in izkušnjah, ki jih je prinesel izbruh ebole v Afriki ter vplivih na zdravstveno varnost v EU.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA EKONOMSKE IN FINANČNE ZADEVE

Jutri se bodo sestali finančni ministri, ki bodo na dnevnem redu imeli kar precej točk. Ministri naj bi tako razpravljali o poteku pogajanj glede direktive o davku na finančne transakcije. O slednji se dogovarja 11 držav članic, v okviru postopka okrepljenega sodelovanja, ki skupini držav članic omogoča, da s pomočjo Komisije sprejmejo določeno zakonodajo, ki bo veljala samo zanje.

Poleg tega naj bi ministri razpravljali tudi o uveljavitvi pravil, ki bi preprečili negativne posledice izmikanja plačevanja davkov s strani multinacionalk. Svet naj bi sprejel tudi splošen pristop glede zavarovanj znotraj unije kapitalskih trgov, v povezavi z bančno unijo pa naj bi ministri izmenjali mnenja glede uredbe, ki ustanavlja evropski sklad za zavarovanje depozitov, seznanili pa se bodo tudi o poteku implementacije zakonodaje glede bančne unije.

Ministri bodo razpravljali tudi o teroristični grožnji in se seznanili s predlogi Komisije za okrepitev evropskega zakonodajnega okvira za boj proti financiranju terorističnih organizacij.

Dodatne informacije  zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA PROMET, TELEKOMUNIKACIJE IN ENERGIJO

Kot zadnji se bodo v četrtek in petek sestali ministri pristojni za promet in telekomunikacije. Prometni del zasedanja bo namenjen razpravi o socialnih vidikih cestnega prometa, s čimer se želi preučiti stališča držav o zakonodaji in najti najboljše načine za zagotovitev sistematičnega izvajanja te zakonodaje.

Na področju telekomunikacij bodo ministri razpravljali o pregledu predpisov EU o telekomunikacijah, v luči predvidenih predlogov Komisije, ki naj bi prihodnje leto predstavila predloge v okviru strategije enotnega digitalnega trga. Predsedstvo naj bi  tudi poročalo o napredku pri pogovorih s Parlamentom glede osnutka direktive o varnosti omrežij in informacij ter glede predlaganih pravil za zagotovitev boljše dostopnosti spletišč javnega sektorja.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

PLENARNO ZASEDANJE EVROPSKEGA EKONOMSKEGA IN SOCIALNEGA ODBORA

V sredo in četrtek bo v Bruslju potekalo plenarno zasedanje Evropskega ekonomskega in socialnega odbora. Glavna naloga odbora, ki se na plenarnih zasedanjih srečuje devetkrat letno, je zastopanje interesov delodajalcev in delojemalcev pri pripravi evropske zakonodaje. Komisija, Parlament in Svet morajo v določenih primerih pridobiti stališče Odbora, ki lahko samostojno poda mnenju o katerekoli zakonodajni pobudi Evropske komisije.

V okviru tokratnega plenarnega zasedanja bodo člani pregledali luksemburško predsedstvo Sveta, ki se zaključuje 31. decembra ter razpravljali o letnem delovnem programu Evropske komisije za prihodnje leto. Člani Odbora bodo razpravljali tudi o Evropski migracijski agendi, o kateri bodo sprejeli tudi mnenja.

Celoten spored plenarnega zasedanja Odbora je na voljo tukaj, sejo pa lahko v živo spremljate tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: