Teden v EU

Življenje gre naprej. In tako je tudi prav. Pred tem, pa naj bi se Evropa, v počastitev žrtev petkovega zavrženega terorističnega napada v Parizu, vsaj še enkrat ustavila. Voditelji držav članic in predsedniki treh glavnih evropskih institucij so vse Evropejce pozvali, naj se danes opoldne z minuto molka spomnijo na žrtve.  O napadih bodo danes po vsej verjetnosti razpravljali tudi zunanji ministri, ki se bodo danes sestali v Bruslju. Poleg njih se bodo sestali tudi ministri za kmetijstvo in notranje zadeve. Dejavni pa bodo tudi poslanci, ki bodo poleg del v odborih, v okviru političnih skupin pripravljali plenarno prihodnje plenarno zasedanje v Strasbourgu.

Zastave na pol droga pred Evropsko komisijo v Bruslju (Vir: (c) European Union, 2015)
Zastave na pol droga pred Evropsko komisijo v Bruslju (Vir: (c) European Union, 2015)

PARLAMENTARNI ODBORI

Danes bo odbor za zunanje zadeve, v pristnosti nemškega zunanjega ministra Steinmeierja razpravljal tudi o migrantski krizi ter odnosih s Sirijo in Turčijo. Odbora za državljanske svoboščine ter za peticije bosta razpravljala o zahtevi po vzpostavitvi pritožbenih mehanizmov zoper odločitve agencije za nadzor zunanjih meja Frontex. Prav tako danes pa se bo še zadnjič sestal poseben odbor o davčnih odločbah, ki naj za prihodnje plenarno zasedanje pripravil priporočila za vzpostavitev pravičnejše davčne politike in konkurence med državami EU.

Jutri bodo pogajalci Parlamenta in Sveta poskušali doseči kompromis glede pravil, s katerimi želi EU privabiti več tujih raziskovalcev in študentov. Med drugim, si Parlament želi, da bi slednji lahko ostali znotraj EU vsaj še 9 mesecev po končanem študiju, z namenom iskanja službe oz. vzpostavitve lastnega podjetja.Odbor za zunanje zadeve bo v sredo s komisarjem za širitvena pogajanja Hahnom in Visoko zunanjo predstavnico Mogherinijevo razpravljali o prenovi evropske sosedske politike.

Dnevni redi del vseh parlamentarnih odborov so na voljo tukaj, razprave pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Prvi dan zasedanja bo namenjen razpravam zunanjih ministrov, ki bodo razpravljali o razmerah v Siriji, ob upoštevanju nedavnih pogovorov na Dunaju. Ministri bodo tudi izmenjali mnenja o migracijah (v luči nedavnega vrha v Valletti), o bližnjevzhodnem mirovnem procesu (Visoka predstavnica Mogherini bo poročala o nedavnem srečanju z izraelskim predsednikom vlade in palestinskim predsednikom) ter o državah vzhodnega partnerstva.

Jutri pa se bodo sestali še ministri za obrambo, ki bodo v sestavi usmerjevalnega odbora Evropske obrambne agencije razpravljali o prihodnji vlogi in usmeritvah agencije. Poleg tega bodo razpravljali tudi o novih pobudah na področju obrambe, pregledali pa bodo tudi tekoče operacije EU.

Dodatne informacije so na voljo tukaj.

SVET ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO

Ministri za kmetijstvo, ki se bodo v Bruslju sestali danes, bodo razpravljali o napredku pri poenostavljanju skupne kmetijske politike. Ta “reforma” je del širše strategijo za izboljšavo zakonodaje EU, s kateri želi Unija poenostaviti zakonodajo in zmanjšati njen obseg. Poleg tega se bodo ministri seznanili z napredkom na področju mednarodne trgovine s kmetijskimi proizvodi. Poleg tega pa bo Svet pregledal tudi izvajanje svežnja ukrepov za pomoč kmetijskim sektorjem v težavah. Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA SPLOŠNE ZADEVE

Svet za splošne zadeve, ki se bo sestal jutri in v sredo, bo pripravljal dnevni red za vrh Evropskega sveta, ki bo potekal 17. in 18. decembra v Bruslju. Ministri bodo nadaljevali tudi z letnim dialogom o pravni države, začetim decembra lani.

Evropska komisija bo ministrom predstavila delovni program Komisije za leto 2016, letni pregled rasti za prihodnje leto, luksemburško in nizozemsko predsedstvo, ki s svojim delom začenja januarja, pa bosta predstavila časovnico evropskega semestra za leto 2016.

Sredin del zasedanja pa bo namenjen kohezijski politiki, v okviru katerega bo Svet sprejel tri svežnje sklepov povezanih s prehodom na nizkoogljično gospodarstvo, 25. letih pobude Interreg in o poenostavitvi postopkov.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: