Teden v EU – o TTIP v Ljubljani, o begunski krizi na Malti, dejavnosti Parlamenta in Sveta v Bruslju in zasedanje G20 v Turčiji

Po bruseljskih krompirjevih počitnicah se dogajanje v institucijah nadaljuje. Poslanci bodo ta teden zasedali v matičnih odborih in na enodnevnem plenarnem zasedanju v Bruslju. Na Svetu bodo v ospredju tematike s področja pravosodja, notranjih zadev, konkurenčnosti, ekonomskih in finančnih zadev. Voditelji držav in vlad EU ter voditelji nekaterih afriških držav in predstavniki drugih mednarodnih organizacij se bodo v sredo in četrtek srečali v malteškem glavnem mestu in razpravljali o migrantski problematiki. Zanimivo pa bo tudi v Ljubljani, kjer bo jutri potekal dialog z evropsko komisarko za trgovino Cecilio Malmström na temo TTIP.

Calendar - Mashable

DIALOG Z DRŽAVLJANI O TTIP

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji jutri pripravlja dialog z državljani z naslovom “TTIP: kaj prinaša prostotrgovinski in naložbeni sporazum med EU in ZDA?” Poleg komisarke za trgovino bo v razpravi sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti.

Dialog se bo začel jutri (10. novembra) ob 15. uri na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije. Zaradi polne zasedenosti dvorane, bo dialog možno spremljati v živo preko spleta, v razpravi pa lahko sodelujete tudi prek Twitterja z uporabo hashtaga #EUdialogues. Več informacij o dialogu je na voljo tukaj.

VRH O MIGRACIJ V VALLETTI

V sredo in četrtek bo v Valletti potekal vrh na katerem bodo evropske in afriške države ter mednarodne organizacije povezane s to tematiko razpravljali o begunski in migrantski problematiki.

Udeleženci vrha se bodo v razpravah osredotočili na pet ključnih področij – odpravljanje temeljnih vzrokov (vzpostavitev miru, stabilnosti in gospodarskega razvoja), vzpostavljanje zakonitih migracijskih poti, izboljšava zaščite migrantov in prosilcev za azil, preprečevanje trgovine z ljudmi in izboljšanje sodelovanja pri vračanju in ponovnem sprejemu migrantov.

Podrobnejše informacije o vrhu so na voljo tukaj. Pregled ukrepov EU in njenih držav s tega področja pa je na voljo tukaj.

 PLENARNO ZASEDANJE IN ODBORI PARLAMENTA

Odbor za industrijo, razvoj in energijo bo jutri glasoval o prihodnosti energetske unije, še posebej na področjih energetske varnosti, varnosti pri oskrbi in upravljanju energetske unije. Prav tako jutri bodo člani odbora za ekonomske in monetarne zadeve razpravljali o programu pomoči za Grčijo, skupaj s predsednikom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom in direktorjem evropskega stabilnostnega mehanizma Klausom Reglingom. Isti odbor bo v četrtek s predsednikom ECB Mariom Draghijem razpravljal o programu kvantitatvinega sproščanja.

V sredo pa bo v Bruslju potekalo tudi plenarno zasedanje na katerem bodo poslanci razpravljali o pomanjkanju prispevkov posameznih držav članic v sklade za pomoč Siriji in Afriki, katerih namen je tudi odprava vzrokov za begunsko in migrantsko krizo. V razpravi bodo sodelovali tudi predstavniki Komisije in Sveta.

Poslanci bodo razpravljali tudi o ukrepih za povečanje konkurenčnosti evropskega letalskega sektorja, predlog katerih naj bi Evropska komisija predstavila do konca letošnjega leta. Prav tako pa bodo poslanci razpravljali o reformi zakonodaje, ki ureja volitve v Evropski parlament. Resolucija Parlamenta (v bistvu gre za priporočilo Svetu EU, ki mora to zakonodajo sprejeti) vsebuje predloge za zagotavljanje volilne pravice državljanom EU, ki ne živijo v svoji matični državi, enotne volilne prage ter obveznost evropskih političnih strank, da predstavijo svoje kandidate za predsednika Evropske komisije največ 12 tednov pred volitvami.

Dodatne informacije o dnevnem redu odborov lahko najdete tukaj. Dnevi red plenarnega zasedanja je na voljo tukaj. Delo odborov in plenarno zasedanje lahko spremljate tukaj.

ZASEDANJA SVETA IN EVROSKUPINE

Danes se bosta v Bruslju sestala Sveta za pravosodje in notranje zadeve ter konkurenčnost. Prvi bo obravnaval trenutno begunsko krizo in v tem primeru namerava okrepiti in operativno izvajati odziv EU, zagotoviti nadaljnje spremljanje in izvajanje do zdaj odobrenih ukrepov, po potrebi pa odločiti o dodatnih ukrepih. Svet za konkurenčnost pa bo razpravljal o razmerah v evropski jeklarski industriji, ki se spopada s šibkim povpraševanjem, padajočimi cenami, naraščajočimi stroški energije in izgubo delovnih mest. Ministri naj v tej luči razpravljali o potrebnih ukrepih za izboljšanje njene konkurenčnosti.

Danes se bodo sestali tudi finančni ministri držav z evrom, ki bodo prisluhnili poročilu o delo Enotnega odbora za reševanje (SRB), razpravljali pa naj bi o trenutnem stanju pri izvajanju grškega programa za ekonomsko prilagoditev, ekonomskih in fiskalnih razmerah v območju (na podlagi gospodarske napovedi, ki jo je Komisija predstavila prejšnji teden), prisluhnili pa naj bi tudi poročilu Komisije in ECB o rezultatih četrtega pregleda nadzora po izteku programa pomoči Španiji.

Jutri se bodo na zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve finančnim ministrom državam z evrom pridružili tudi ministri ostalih držav EU. Na njem naj bi ministri sprejeli sklepe o akcijskem načrtu Komisije za oblikovanje unije kapitalskih trgov, Komisija pa naj bi svetu predstavila tudi trenutno stanje izvajanja aktov povezanih z bančno unijo. Svet bo tudi prvič izmenjal menja glede ukrepov za dokončno oblikovanje ekonomske in monetarne unije, sprejel pa naj bi tudi sklepe o financiranju boja proti podnebnim spremembam.

VRH SKUPINE G20 V TURČIJI

Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker in Evropskega Sveta Donald Tusk bosta v nedeljo in ponedeljek v Antalyi zastopala EU na vrhu voditeljev držav skupine G20. Na zasedanju naj bi bo voditelji osredotočili na šest prednostnih področij – begunski krizi, agendi za delovna mesta, rast in naložbe, zaposlovanju mladih in socialnem vključevanju, davčni preglednosti, političnem zagonu za sprostitev trgovine in o pogajanju OZN o podnebnih spremembah. Dodatne informacije o vrhu so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: