Teden v EU – TTIP teče 9. krog, parlamentarni odbori in Svet

Danes se bo v New Yorku začel deveti krog pogajanj o transatlantskem trgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP), ki še vedno razburja del javnosti. Prav tako danes bosta v Luksemburgu potekali zasedanji Sveta za zunanje zadeve in Sveta za kmetijstvo in ribištvo, jutri pa v Bruslju še zasedanje Sveta za splošne zadeve. Pred plenarnim zasedanjem Parlamenta, ki bo potekalo prihodnji teden v Strasbourgu, pa se bodo poslanci sestali na zasedanjih parlamentarnih odborov in političnih skupin.

ea68a-20120718pht01364_original

POGAJANJA O TTIP

Kljub nasprotovanju številnih civilno-družbenih gibanj se bo danes v New Yorku začel deveti krog pogajanj o sporazumu TTIP. Pred začetkom pogajanj bosta obe pogajalski strani pripravili srečanje z zainteresiranimi strani (tako kot se to dogaja pred vsakim krogom pogajanj), na katerem bodo lahko le-te predstavile svoja stališča. Dodatne informacije o sporazumu (vključno s pogajalskimi izhodišči in stališči EU) so na voljo tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Zunanji ministri bodo opravili strateško razpravo o donosih med EU in državami Latinske Amerike, v luči priprav na vrhunsko srečanje med EU in Skupnostjo latinskoameriških in karibskih držav (CELAC), ki bo junija potekalo v Bruslju. Razpravljali bodo tudi o aktualnih dogodkih v Libiji in Jemnu, Visoka predstavnica za zunanje zadeve Federica Mogherini, pa bo predstavila tudi napredek pri pregledu evropske varnostne strategije.

Ob robu zasedanja se bodo ministri EU srečali tudi z ministri za zunanje zadeve držav vzhodnega partnerstva, v luči priprav na vrhunsko srečanje vzhodnega partnerstva, ki bo maja v Rigi.

Več o zasedanju je na voljo tukaj.

SVET ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO

Prav tako danes se bodo v Luksemburgu sestali ministri pristojni za kmetijstvo in ribištvo. V delu namenjenemu ribištvu je pričakovati, da bodo ministri dosegli dogovor glede predlagane uredbe o večletnem načrtu upravljanju ribjih staležov v Baltskem morju, ki predstavlja prvi načrt v novi generaciji večletnih upravljavskih načrtov.

V delu povezanim s kmetijstvom pa naj bi ministri sprejeli stališče EU za prihodnji forum OZN o gozdovih, na katerih naj bi EU spodbujala trajnosten in odgovoren pristop upravljanja gozdov.

Dodatne informacije so na voljo tukaj.

SVET ZA SPLOŠNE ZADEVE

Ministri naj bi na zasedanju opredelili prednostne naloge Sveta glede prihodnjih predlogov Komisije za medinstitucionalni sporazum o boljši pripravi zakonodaje. Poleg tega bodo ministri obeležili 10. obletnico podpisa pristopne pogodbe Romunije in Bolgarije k EU. Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

PARLAMENTARNE DEJAVNOSTI

Poslanci odborov za proračun in ekonomske zadeve bodo danes  glasovali o zakonodajnem predlogu za vzpostavitev Evropskega sklada za strateške investicije, ki bo predstavljal podlago za t.i. Junckerjev investicijski načrt, ki naj bi sprostil 315 milijard evrov za pospešitev evropskega gospodarstva. Prav tako danes se bodo poslanci odbora za razvoj o novih načinih financiranja evropske razvojne politike. V četrtek pa bodo poslanci odbora za notranji trg razpravljali o novih varnostnih pravilih za varnostno opremo, kot so kolesarske čelade in jopiči in merilniki prisotnosti ogljikovega monoksida.

Poleg v odborih se bodo poslanci sestali tudi v okviru svojih političnih skupin, kjer bodo pripravljali plenarno zasedanje Parlamenta, ki bo prihodnji teden potekalo v Strasbourgu. Na dnevnem redu zasedanja naj bi tako bili zakonodajni predlogi o biogorivih, zmanjšanju plastičnih vrečk, sistemu e-klica v avtomobilih, evropski strategiji za alkohol, poslanci pa naj bi glasovali tudi o poročilih o napredku Albanije in Bosne in Hercegovine.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: